Minibiebs veroveren Nederland

Je ziet ze steeds vaker in Nederland: de minibibliotheken die vaak aan de kant van de weg staan met een aantal boeken erin. Het idee is simpel: haal er een boek uit dat je aanspreekt en stop ‘m weer terug als je het gelezen hebt. En natuurlijk kun je zelf ook boeken die je leuk vindt in de minibieb leggen voor andere lezers.

Maar vind je zo’n minibieb? Geen nood, minibibliotheek.nl geeft een handig overzicht van alle minibiebs in Nederland, het zijn er 900!

Een minibieb kent geen regels

Minibieb.nl omschrijft het als volgt: “Een grote ruimte met tien boekenkasten in een buurthuis is net zo goed een minibieb als een klein plankje bij iemand in de tuin.” Bij een minibieb gaat het erom dat je boeken uitleent aan mensen in de buurt of bezoekers van die plaats. Het maakt niet uit of de lezers daarbij kunnen kiezen uit 100 of 5 boeken. Het gaat om het idee dat je met elkaar een plek beheert waar iedereen boeken kan lenen, ruilen of achterlaten. Met elkaar en voor elkaar dus.

Nederland is niet het enige land waar gratis minibiebs te vinden zijn. Als je op Google zoekt vind je tientallen foto’s van “little free libraries” in de hele wereld.

Maak zelf ook een minibieb

Zelf een minibieb starten is zo simpel als een kastje aan de muur van je huis of je verenigingsgebouw spijkeren en er boeken in plaatsen. Natuurlijk moet je er wel voor zorgen dat het huisje waterdicht is. En er een bordje bij hangen hoe het werkt is ook geen overbodige luxe. En als je dan toch bezig bent, doe een briefje bij je buurtgenoten in de bus om ze op de hoogte brengen. Wie weet wat voor leuke dingen er dan in je buurt kunnen gebeuren… Op deze Facebookpagina kun je heel veel inspiratie opdoen voor het maken van jouw eigen minibieb. Succes!

Is er geen minibieb bij jou in de buurt en heb je nog niet de kans gehad om er een te maken? Deze website doet hetzelfde als de fysieke minibibliotheken, maar dan online. Je kunt een contactformulier invullen met je voorkeuren. Wil je juist boeken kwijt? Dit initiatief neemt ze aan.

Bron: minibibliotheek.nl

Over de schrijver

6 gedachten over “Minibiebs veroveren Nederland”

  1. Mijn minibieb staat nu twee jaar en ik heb ondertussen veel minibieb ervaring. Heb je vragen dan mag je me altijd een mail sturen.Er is ook een facebook pagina bij mijn minibieb. Jet’s Minibieb, kom zeker even kijken voor inspiratie. Ik weet zeker dat ik je enthousiast maak. Hartelijke groet, Mariëtte.

  2. Pingback: Met de Tinder-app voor kleding swipe je in no-time jouw unieke kledingkast bij elkaar - hetkanWel.nl

  3. Beste mensen ik vind little free library een geweldig initiatief. Ik zou dat zelf ook graag willen. Wat tekeningen en tips voor een waterdicht huisje zou ik heel fijn en handig.vinden.
    Vr. Groet Tanja

Reacties zijn gesloten.