Deze vrienden bouwden een minidorp met tiny houses om samen oud te worden

We schreven al eens over een groep Chinese vriendinnen, die samen een huis kochten waarin ze met elkaar oud wilden worden. In Amerika hebben vier stellen hetzelfde gedaan, alleen werd het bij hen een minidorp met tiny houses. De koppels waren al 20 jaar bevriend toen ze tot de conclusie kwamen, dat ze dichterbij elkaar wilden wonen, maar vooral ook dichterbij de natuur. En dus bouwden ze hun eigen dorp met tiny houses, net buiten Austin (Texas).

Een dorp van tiny houses

De tiny houses van de Llano Exit Strategy, zoals ze het dorp noemen, zijn zo ecologisch mogelijk gebouwd. Met isolatie tegen de zinderende zomerhitte van Texas en een tank waar bijna 20.000 liter regenwater in opgevangen kan worden. Naast de vier tiny houses van 37 m2 is er ook een gemeenschapshuis van 139 m2. Hier vind je de gezamenlijke keuken en kunnen de vrienden samen tijd doorbrengen. Tot ze met pensioen gaan, verblijven ze er zoveel mogelijk. De rest van de tijd verhuren ze de tiny houses via Airbnb aan groepen vrienden, die behoefte hebben aan een bijzondere getaway met uitzicht op de Llano rivier.

Woongemeenschap in Nederland

Ook in Nederland is een groeiende wens om samen met je vrienden oud te worden. In Bunnik besloten vier stellen al in de jaren ’80 om een plek te zoeken waar ze samen oud konden worden, zodat ze elkaar daar waar nodig konden helpen. Ze kochten een stuk land en bouwden vier woningen rondom een gemeenschappelijke boerderij.

Daarvoor woonden de vier stellen al jaren in hetzelfde dorp. Ze hadden kinderen in dezelfde leeftijd en waren al verschillende keren samen op vakantie geweest. Toen ze in de 50 waren, merkten ze dat hun eigen ouders moeite hadden om zelfstandig te blijven wonen. Ze besloten, dat ze dit voor zichzelf anders wilden aanpakken en waren daarmee hun tijd ver vooruit. Zonder elkaars hulp hadden ze nooit zo lang zelfstandig kunnen blijven wonen, zeiden ze een paar jaar geleden in een interview met de Volkskrant. Ze raadden iedereen dan ook aan om alvast na te denken over hoe je oud wil worden.

Knarrenhof

Zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en toch actief onderdeel uitmaken van een gemeenschap, lijkt een breed gedeelde wens te zijn. Dat bewijst ook het populaire Knarrenhof. Twee jaar geleden werd het eerste hof opgeleverd in Zwolle en eerder dit jaar begon de bouw van het derde Knarrenhof in Hardenberg. En nog gaat het niet snel genoeg, want met de huidige vergrijzing en het verlangen naar zelfredzaamheid en noaberschap, zijn de wachtlijsten helaas lang.

Gemeenschappelijk wonen, is trouwens niet alleen een wens die te maken heeft met ouder worden en zo lang mogelijk zelfstandig blijven. Het tackelt ook problemen als sociaal isolement, eenzaamheid en het klimaat. De verschillende vormen van samen wonen, lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten. Denk aan ecodorpen als Boekel, Noordeland, Zuiderveld en Bolderburen. Aan ecowijken als Minitopia (Den Bosch), Aardehuizen (Ols) of Iewan en Eikpunt (Nijmegen). Of aan initiatieven als De Warren, Wij_Land en Schoonschip (Amsterdam) of Erfdelen.

Wat zijn jouw plannen voor je oude dag? Denk je daar überhaupt al over na en zo ja, hoe ziet jouw ideale plaatje eruit? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

12 reacties op “Deze vrienden bouwden een minidorp met tiny houses om samen oud te worden”

 1. Met gelijkgestemden op zo n manier ouder worden , Is een droom van mij. En in zo een Indigohuis . indien dit in België niet van de grond komt, zou ik er gerust voor naar Nederland verhuizen….

 2. Bij elkaar wonen met gelijkgestemden op één plek. Hoe zou het zijn om met gelijkgestemden te wonen in één stad of dorp met behoud van je huidige woonruimte? Een soort “leuke-mensen-club” waarin er bereidheid is om elkaar bij te staan indien nodig. Een noaber op klein beetje afstand.
  Dus geen gedoe over eenzaamheid, seniorenverenigingen enzovoort, waar ik wars van ben (oud van lijf, jong van hart).
  Iedereen kan lid worden en iedere lmc heeft niet meer dan 7 leden om het gedoe en gezeur met voorzitters en penningmeesters te voorkomen. Bij meer mensen komt er gewoon een tweede, derde enz lmc. En iedereen kan de andere lmc-clubs bezoeken als er bv een lezing is of iemand een vaardigheid heeft die ergens nodig is.
  Hoe word je lid van de leuke-mensen-club? Door jezelf een leuk mens te vinden, open bent, één agenda bezit en je vaardigheid en of interesse wil delen met anderen. Lmc is gebaseerd op balans in geven en nemen.
  Lijkt mij fantastisch! Nu nog iemand vinden die goed is in organiseren (en dit leuk vindt 😉

 3. Heb al een paar jaar grote belangstelling voor het leven in een soortgelijke opzet: Tiny House+ (iets groter), ‘groene appartementen’ (liefst grondgebonden) in een gezamenlijk project dicht bij de natuur of in een natuurlijke omgeving. Ben niet gebonden aan een bepaalde plaats of regio dus ben bereid deel te nemen aan andere initiatieven.

 4. Beste mensen, met vastgoed is het altijd; a. locatie ?? en geld ? Geld heb je of krijg je, of beide niet. Maar locatie, locatie, locatie, hoe helpen we daarmee elkaar ?

 5. Ik woon al 16 jaar in een woongemaanschao voor 50-plussers. De woongemaanschap bestaat in 2021 30 jaar. Dus de oprichters hadden ook een vooruitziende blik. Wij hebben 73 appartementen sociale huur, opp. gemiddeld 60 m2. Met gemeenschappelijke ruimten binnen en buiten ook voor de buurt. De bewoners vormen een vereniging met een bestuur. Er is een ballotagecommissie.

  1. Ik zou in Spanje willen gaan wonen en zolang het nog kan, ook wat reizen
   Zulke gemeenschappen in verschillende landen en dan op de een of andere manier delen. Uiteindelijk zou je basishuisje je laatste plek zijn.
   Ik zou mijn katjes beslist niet achterlaten en om hun een goede omheining willen. Misschien huisjes in verschillende categorieën? Zoals: ‘geschikt met huisdieren’ of ‘toegankelijk voor rolstoelen’.

 6. ik zou dit ook heel graag willen, ben 65 jaar, interesse in spiritualiteit, gezonde voeding, lijkt mij geweldig, gelijkgestemde, gezelligheid, beetje voor elkaar zorgen. Zijn er geen mensen die dit in Noord- Holland samen willen opzetten. Ik zou ook niet zo goed weten hoe te beginnen.

 7. Ik en mijn vriendinnen(55+) zijn ons ook aan het oriënteren of het haalbaar is.
  Bij ons speelt ook mee wat laat ik “los” om kleiner en met anderen te wonen. (dus ruimte, vrijheid, en zelfstandigheid)
  maar de voordelen zijn ook groot.
  eenzaamheid, somberheid, elkaar helpen, stimuleren, delen, zorgen voor, gezelligheid, creativiteit, allemaal punten waar we de voordelen van zien.
  En ons bewust dat we allemaal ouder worden en het minder zal worden met onze gezondheid en kracht. Nu zouden we deze stap nog kunnen en willen zetten.
  Maar het is wel een trajeckt waar veel bij komt kijken

  1. Met een groepje hebben we al eens geprobeerd een woongroep op te zetten. Helaas gestopt vanwege overlijden van mijn man en 1stel dat een al een huis kocht en 1vrouw die aangepaste woning kon betrekken. Het is inderdaad een heel traject. Het is mijn grootste wens nu om in een samenlevingsverband te wonen. Weet echter niet zo goed welke stappen ik moet gaan zetten…..

 8. Lijkt mij geweldig om met een groep vrienden dit op te zetten. Iets groter dan Tiny maar wel zelfvoorzienend. Nooit eenzaam en minder ecologische voetstap. We maken voorzichtig een beginnetje….

Reacties zijn uitgeschakeld.