Minimaal hardlopen verlengt je leven al met jaren

Bron: Ed Yourdon (Flickr.com)

Recent onderzoek van de Copenhagen City Heart Study wijst uit dat joggen jaren toevoegt aan je leven. Cardiologen die meewerkten aan het onderzoek ontdekten dat slechts één tot tweeënhalf uur rennen per week, verdeeld over drie sessies, al levensverlengend is. Onderzoeksleider Peter Schnohr zei in een verklaring: “We kunnen met zekerheid zeggen dat regelmatig hardlopen de levensduur verhoogt. En om de vruchten te plukken, hoef je niet eens zoveel te doen.
Het onderzoek
Het wetenschappelijke onderzoek startte in 1976, rond de tijd dat hardlopen enorm steeg in populariteit. De onderzoekers volgden een groep Deense hardlopers, in verschillende leeftijdsklassen. Toen hun sterftecijfers werden vergeleken met die van niet-hardlopers, bleek dat joggende mannen 6,2 jaar langer leven en vrouwelijke joggers 5,6 jaar.
Rustig rennen beter
Bovendien bleek uit het onderzoek dat rustig hardlopen veel beter is dan in hoog tempo rennen. Schnor zegt hierover: “Het sterftecijfer is lager bij mensen die regelmatig rustig hardlopen dan bij niet-hardlopen of bij degenen die extreem snel rennen. Je moet ernaar streven dat je een beetje buiten adem bent. Je moet dus niet heel erg buiten adem zijn.”
Bron: Telegraph.co.uk
Lees ook
Zo kies je gemakkelijk gezond in de supermarkt
Gezonde alternatieven voor plastic in de keuken
Ecofabulous funshoppen in Utrecht

2 reacties op “Minimaal hardlopen verlengt je leven al met jaren”

 1. Ik heb een heupprothese en mag dus niet meer hardlopen. Is snelwandelen, fietsen op een hometrainer, of een steps-apparaat net zo effectief? Dan ben je ook een beetje buiten adem.

  1. Beste Lucienne,
   Je hoeft niet perse hard te lopen om het effect te krijgen. Het gaat er om dat je een beetje gaat zweten. Doe vooral iets wat je leuk vindt en goed kunt inpassen in je dagelijks leven.
   Succes!
   vriendelijke groeten,
   Marijke Hopman-Rock

Reacties zijn uitgeschakeld.