Minimalistisch op reis. Zo doe je dat.

Er zijn mensen die met een kleine tas op reis gaan, en er toch elke dag uitzien alsof ze hun hele garderobe hebben ingepakt. Hoe doen ze dat toch? Wij denken dat we het weten en geven je 5 tips om voortaan als een (praktisch) minimalist te reizen. 

Voordelen van minimalistisch op reis

Met de lente in aantocht, krijgen de meesten van ons reiskriebels. Boek je een stedentrip, wandelvakantie of zomervakantie? Wat neem je dan mee? Minimalistisch op reis heeft veel voordelen. Je hoeft geen zware koffer te tillen en dat scheelt een hoop frustratie en gesjouw. Je bent zo klaar met in- en uitpakken en dat is vooral fijn als je niet op één plek verblijft. En veel belangrijker nog, je hebt minder stress over wat je aandoet, dus houd je zeeën van tijd over.
De volgende vijf tips helpen je met minimalistisch inpakken.

1. Wat heb je echt nodig?

Denk eens na, wat je echt nodig hebt als je op reis gaat. Je paspoort, geld, een creditcard, je telefoon en een oplader. Eigenlijk is dat het, want daarmee kun je de hele wereld over, maar ideaal is het niet. Neem minimaal ook schoenen mee waar je goed op kunt lopen, een tandenborstel, deodorant, zonnebrand, zeep, een trui of jas en dan natuurlijk nog wat extra kleding. Maar hoeveel is ‘wat extra kleding’?
Pexels Photo 297755

2. Kies voor comfort

Hoeveel kleding heb je nodig op vakantie? Dat hangt af van de temperatuur in het land waar je heen gaat. Vooral als de temperatuur wisselt, heb je iets meer nodig dan bij een vakantie aan het strand. Hoe lang je ook op reis gaat; pak maximaal voor een week kleding in.
Fashion 2616722 640

3. Selecteer op kleur

Ga bij het inpakken van je kleding en schoenen grondig te werk. Kies eerst de items die je echt nodig hebt en maak setjes. Gebruik daarvoor een kleurenpalet, zodat alles bij elkaar past. Wat je leuk vindt, maar niet matcht, laat je thuis. Je zult het echt niet missen. Zoek vervolgens accessoires uit, die het mogelijk maken om eenzelfde outfit een andere stijl te geven.
Minimalistisch Op Reis

4. Pas je beautyregime aan

Natuurlijk wil je mooi voor de dag komen op vakantie, maar wat heb je nou echt nodig? Op vakantie ben je ontspannen en zie je er vanzelf al stralend uit, dus vergeet je make-up, stijltang, föhn en krulspelden. Ga je naar het strand, dan zit je haar altijd goed door het zout en de wind en je huid krijgt een oppepper van de zon. Ga je naar een stad? Dan vind je in een hotel wel een föhn. En in de natuur? Daar pas je je aan en ga je natuurlijk naturel door het leven.
Minimalistisch Op Reis

5. Gebruik hervulbare, kleine verpakkingen

Shampooflessen, bodylotion en tubes tandpasta nemen onnodig veel ruimte in je tas in. Giet ze daarom over in kleine herbruikbare verpakkingen. Dat scheelt veel ruimte. Misschien heb je nog kleine flesjes staan uit hotels, maar anders kun je hervulbare verpakkingen bij de drogist kopen, die je keer op keer kunt gebruiken.
Koffet 1
Na elke vakantie kun je checken wat je wel en niet hebt gebruikt. En wat je echt hebt gemist. Schrijf het op, of onthoud het voor je volgende reis. Dan weet je hoe je nog verder kunt minimaliseren.
Goede reis en ben je zelf een minimalist op reis? Deel dan graag jouw ervaringen, die kunnen we goed gebruiken.

Over de schrijver

5 gedachten over “Minimalistisch op reis. Zo doe je dat.”

 1. Siebrig Jasper-De Wilde

  wij kunnen niet altijd op vakantie,afgelopen jaar via de vakantiebank,dat is minima mogelijk,zie website:www.stichtingvakantiebank.nl

  1. Nee, daar gaat het niet om in dit artikel, maar heel goed, dat Marjon dit aankaart. Veel belangrijker dan minimalistisch op vakantie gaan. “Het kan wel” wil toch dat we onze footprint verkleinen? Een grote of kleine koffer mee op reis, maakt echt niet veel uit. Een keer thuis blijven wel.

 2. Of reizen minimalistisch is, dat hangt ervan af … Een fiets- of loopvakantie in eigen regio, dat lijkt me de meest minimalistische reis. In rugzak of fietstas kun je gewoon niet te veel meenemen. En je gebruikt op die manier nauwelijks fossiele brandstoffen.
  Om niet teveel mee te nemen raad ik aan: wen jezelf eerst aan ‘poo-less’, oftewel: je lichaam en haren alleen met water wassen. Alle huidsmeerseltjes en tandpasta vervang je door kokosolie (tevens geschikt om in te bakken). Neem belegd brood en drinken mee voor onderweg, maar koop ingrediënten voor je warme maaltijd pas als je de tent al hebt opgezet (ideaal zou zijn: in een boerderijwinkeltje of kraampje langs de weg). Je kunt ook uit eten gaan en in een appartement overnachten, maar minimaal geld uitgeven vind ik ook horen bij een minimalistische leefwijze.

 3. ‘Minimalistisch op reis’ is prachtig als thema, maar prikkelt tóch weer het idee dat reizen vanzelfsprekend is. Terwijl we vooral doordrongen moeten raken van de vanzelsprekenheid dat mínder reizen, echt wel kan. En eigenlijk noodzaak aan het worden is.
  Het goede nieuws is dat een mens van minder op reis gaan echt niet ongelukkiger wordt. Net zo min als reizen per se iets toevoegt aan geluk, al lijkt het er sterk op als je ziet wat ons linksom of rechtsom wordt aangepraat.

Reacties zijn gesloten.