5 redenen om minimalistisch op zomervakantie te gaan (incl. paklijst)

De zomer is begonnen. Dat betekent dat zo’n 10 miljoen mensen hun tassen gaan pakken, waaronder ik. Het moment dat ik mijn tassen uit de kelder pak, vind ik feestelijk én verschrikkelijk tegelijk. Feestelijk, omdat ik lekker op reis ga. Verschrikkelijk, omdat ik er altijd lang over doe om mijn tas te pakken. Maar het goede nieuws is, dat ik wel steeds vaker minimalistisch op zomervakantie ga. Waarom ik dit fijn vindt en wat ik dan wel meeneem, vertel ik je graag.

Verminder stress

Een minimalistische zomervakantie vermindert stress. Doordat ik alleen essentiële items meeneem, heb ik een lichte tas. Vooral als je in warme landen van de ene plek naar de andere gaat, is dit een zege. Het scheelt gedoe van het sjouwen met zware koffers (lees: oververhitting). Zo ben je veel flexibeler en vrijer en kun je echt onverwachte avonturen beleven. Ook heb je minder keuzestress voor de juiste outfit. Je kunt direct beginnen met ontspannen en genieten van je reis zonder je druk te maken over al die overbodige spullen die je met je meesleept.

Focus op ervaringen, niet op bezittingen

Tijdens de vakantie komt je met een kleine tas niet in de verleiding om spullen te kopen, die je niet nodig hebt. In plaats van je tijd en energie te besteden aan het winkelen kun je je richten op het verkennen van de bestemming, het ontdekken van nieuwe culturen en het creëren van blijvende herinneringen. Koop je iets dat je echt niet kan laten liggen, dan moet het wel de moeite waard zijn, want grote kans dat het eigenlijk niet in je tas past.

Verklein je footprint

Een minimalistische zomervakantie is ook een duurzame keuze. Door je bagage te minimaliseren, verklein je je ecologische voetafdruk, omdat je minder spullen gebruikt en minder afval produceert. En waarschijnlijk bevalt het zo goed, dat je thuis ook minimalistischer gaat leven.

Paklijst

Wat moet je dan wel meenemen?

Als je minimalistisch op zomervakantie gaat, betekent dit dat je bewust kiest voor een eenvoudige levensstijl en alleen de essentiële items meeneemt. Door te reizen met een minimalistische mindset kun je genieten van een stressvrije vakantie, vrij van overbodige bagage. In dit artikel presenteren we een paklijst met de benodigdheden voor een minimalistische zomervakantie, zodat je met gemak en lichtheid kunt reizen.

Kleding

Pak maximaal kleding voor 1 week. Je kunt vaak tussendoor wassen. Of met de hond of ergens op de camping of in een hotel of huisje.

 • Basics: Neem enkele neutrale tops, broeken of rokjes mee, die je gemakkelijk kunt combineren. Zowel voor netjes als gewoon voor een reisdag. Meestal neem ik een net jurkje mee en een paar nette sandaaltjes.
 • Lagen: Niets is zo veranderlijk als het weer, dus neem laagjes mee, zodat je het niet koud krijgt.
 • Zwemkleding: Vergeet je favoriete zwemkleding niet voor een verfrissende duik.
 • Ondergoed en sokken: Neem voldoende mee voor de duur van je reis en houd er rekening mee of je kunt wassen of niet.

Toiletartikelen

 • Mini-verpakkingen: Bij de drogist koop je hervulbare verpakkingen. Vul deze met je favoriete shampoo, douchegel of andere verzorgingsproducten. Het is een nog beter idee om een shampoo- en zeepbar mee te nemen in een afsluitbaar bakje.
 • Tandenborstel en tandpasta: Essentieel voor je dagelijkse mondverzorging.
 • Deodorant: Kies een duurzame deo, maar let op: ga je naar een warm land kies dan niet voor een stick in karton, maar voor een deo in een bakje.
 • Zonnebrandcrème: Bescherm je huid tegen de zon met zonnebrandcrème. Bespaar daar geen ruimte op.

Elektronica

 • Smartphone: Een alles-in-één apparaat voor communicatie, navigatie en entertainment. Al is het ook lekker om af en toe een keertje helemaal offline te zijn, je smartphone is toch wel echt een lifesaver.
 • Oplader en adapter: Zorg ervoor dat je de juiste oplader en adapter meeneemt voor je elektronische apparaten.
 • E-reader of tablet: Voor ontspannen lezen of het bekijken van films en series tijdens je reis.

Reisbenodigdheden

 • Paspoort en identiteitskaart: Vergeet deze essentiële documenten niet, vooral als je naar het buitenland reist.
 • Portemonnee: Neem alleen de benodigde contanten, je bankpas en enkele belangrijke kaarten mee.
 • Herbruikbare waterfles: Blijf gehydrateerd en verminder het gebruik van wegwerpflessen.
 • Opvouwbare tas: Handig voor boodschappen of als extra bagage tijdens je reis.

Overige essentials

 • Zonnebril: Bescherm je ogen tegen de felle zon.
 • Hoed of pet: Voorkom zonnebrand op je hoofd en gezicht.
 • Medicijnen: Neem alleen de medicijnen mee die je nodig hebt, in de juiste hoeveelheden.

Ben ik nog iets vergeten? Laat het me vooral weten.

Over de schrijver

1 gedachte over “5 redenen om minimalistisch op zomervakantie te gaan (incl. paklijst)”

 1. Waarom zwemkleding, ga naturistisch op vakantie, daar vind je meer mensen die minimalistisch leven. 2 miljoen mensen in Nederland recreëren bloot, vooral Frankrijk is heel geschikt met veel kleinschalige terreinen.

Reacties zijn gesloten.