Minimalistische kraamcadeaus: hier hebben nieuwe moeders echt iets aan

Als iemand een kindje krijgt, wil je de baby natuurlijk zo goed mogelijk verwelkomen. Dat kun je doen door de moeder en baby onder te dompelen met leuke producten, maar het kan ook anders! Minimalistische kraamcadeaus kunnen veel meer voldoening geven, helemaal als je bedenkt wat een baby echt nodig heeft.

Wat heeft een baby echt nodig

Wat heeft een baby écht nodig? In wezen is dat niet veel meer dan melk, warmte en liefde! Hoe mooi is dat? Zeker de eerste dagen of weken komen moeder en baby al een heel eind met een paar hydrofiele doeken en wat fijne wolletjes.

Hoe kun je de moeder helpen

De baby komt na de geboorte op de eerste plek, maar de kersverse moeder heeft net zoveel aandacht, warmte, gezonde voeding en liefde nodig! Hulp vragen is in onze cultuur vaak een dingetje; er ligt soms schaamte op, maar je hulp aanbieden is het beste kraamcadeau!
Naast warmte, liefde en hulp, wat kunnen moeder en baby nog meer gebruiken? We geven een aantal tips die in onze ogen en met onze ervaring erg fijn zijn om in huis te hebben.

Een natuurlijk kraampakket

Een natuurlijk kraampakket bevat alle benodigde verzorgingsproducten die een moeder in huis moet hebben, zoals kraamverbanden, een cordring, onderleggers, alcohol, watten, kompressen, handzeep en netbroekjes. Allemaal zo duurzaam mogelijk! Het alternatief op het ongezellige en plastic pakket van de verzekering. Ook fijne natuurlijke cadeaupakketten verkrijgbaar, om de moeder heerlijk te verzorgen. 

Sfeer in huis

Een pasgeboren baby geeft best wat spanning in huis. Het helpt dan om een rustige sfeer in huis te brengen. Je kunt kaarsjes geven voor gezelligheid en ontspanning, maar je kunt ook een playlist maken met rustgevende nummers.
De moeder zal de eerste tijd heel druk zijn met de baby en regelmatig in en uit bed stappen. Een mooie omslagdoek of badjas kan dan fijn zijn om te dragen en is een prachtig cadeau.

Voeding

Je kunt de moeder niet beter helpen, dan door voor haar te koken. Ze heeft in deze periode extra vitaminen en mineralen nodig. Gezonde (liefst biologische) voeding en heerlijke smoothies zijn een uitkomst, maar je kunt ook een theepakket geven met vrouwenmantelthee, borstvoedingsthee en kamillethee. Deze theeën kunnen in deze periode erg ondersteunend zijn.
Oké vooruit, nu ook nog wat materialistische tips.

Alles voor de baby

Een babykamer is zó van de vorige eeuw. Tegenwoordig creëert de zelfbewuste vrouw een hoekje voor de baby in de eigen slaapkamer in plaats van een babykamer. Ook hier kun je iets moois voor kopen, of misschien heb je nog spullen uit je eigen kraamtijd, die je kunt doorgeven. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Co-sleeper met hoeslakentjes en (wollen)dekentje
 • Een draagdoek (is niet ingewikkeld, oefening baart kunst). In principe is een kinderwagen overbodig.
 • Een (luier)tas om spullen mee te nemen als moeder/vader met de baby op pad wil.
 • Schapenvachtje, medicinaal gelooid (goed voor weerstand & lekker warm, zacht!)
 • Een zacht lampje, zoals zoutsteen.
 • Hydrofiele doeken. Deze doeken zijn voor van alles te gebruiken en komen ook de rest van je leven nog van pas.
 • Een kruik
 • Baby-massage olie (100% puur & bio)
 • Wasbare of ecologische (wegwerp)luiertjes en wasbare of eco billendoekjes.
 • Givrije en luchtzuiverende planten, die voor voldoende zuurstof in de kamer zorgen
 • Een wasemmer of tummytub (ipv babybadje).
 • Een luieremmer of klein prullenbakje. Handig in de buurt van de verschoonplek zodat de moeder wegwerpluiers, -billendoekjes of -luierinleggers meteen weg kunt gooien.

We hopen dat deze ideeën je inspiratie geven voor duurzame, gezonde en een tikje minimalistische kraamcadeaus. Heb je zelf nog ideeën? Laat het ons weten.
Dit artikel is geschreven door Esmarel Gasman, duurzaam onderneemster in natuurlijke kraampakketten, schrijfster voor diverse platforms over Natuurlijk Ouderschap en Moeder van 2 heerlijke scharrelkinderen.
Foto: @poppytopumpkin

Over de schrijver