Een klein interview over de wonderschone Ministek

Afgelopen zomer interviewden we het het enthousiaste team van MiniStek. Deze Apeldoorners timmeren hard aan het ontwerp van hun eigen kleine en betaalbare tiny house. Er waren op dat moment nog geen afbeeldingen van hun MiniStek, maar ze konden al wel vertellen dat het een rond huisje zou worden dat mee draait met de zon. Ondertussen hebben ze een aantal prachtplaatjes geschetst zagen we op Facebook een mooi filmpje voorbij komen van een prototype. De hoogste tijd voor een update dus!
We interviewden een van de zes teamleden, ontwerper Mireille Langendijk, over waar ze op dit moment mee bezig zijn.
De laatste keer dat ik jullie sprak zaten jullie nog volop in de ontwerpfase. Waar zijn jullie nu in het traject?
Ons prototype (een casco van het ontwerp) heeft ons veel gebracht, maar zal nu meer voor de publiciteit gebruikt worden. We werken op dit moment hard aan de financiering om onze verbeterde versie van MiniStek rond te krijgen.
In dit prototype kunnen we daadwerkelijk ons autarkisch installatiesysteem testen. Daarnaast zal het prototype verhuurd worden om mensen kennis te laten maken met ons huisje. We hebben inmiddels meerdere varianten bedacht binnen het concept van MiniStek. Deze varianten zijn ontstaan door de vraag vanuit de markt.
14199160_849325071864639_1527969117235025780_N
Weten jullie al iets meer over de locatie?
Omdat we vanaf het begin een vermoeden hadden dat de locatie in een later stadium voor problemen kon zorgen, hebben wij vanaf het begin de gemeente bij ons project betrokken. Door een goede samenwerking en door kennis te delen hebben wij hen enthousiast weten te maken voor onze MiniStek met een concrete locatie op het Zwitsalterrein als gevolg.
Dat is een fantastische plek. Op het Zwitsalterrein worden het hele jaar door evenementen georganiseerd en ons prototype zal daardoor voldoende aandacht krijgen. Ons casco zal eerst hier komen te staan. Vervolgens zullen we die z.s.m. gaan verruilen voor het daadwerkelijke prototype.
Hoeveel mensen kunnen er in een MiniStek wonen? En kunnen mensen zich nog aanmelden?
Het huisje is berekend op 1 a 2 personen. We zullen het eerst gaan verhuren zodat mensen het huisje kunnen ervaren en hun bevindingen gaan delen met ons en geïnteresseerden. We hopen dat ze uiteindelijk zo enthousiast worden dat ze een MiniStek willen kopen. Voor de verhuur zullen we t.z.t. meer informatie geven op onze website en social media. Houd ons dus in de gaten!
Ministek
Wat heeft jullie het meest verrast in het hele proces?
Het grote enthousiasme rond MiniStek is iets waar we op gehoopt hadden maar wat natuurlijk geen garantie was. We zijn ook echt verrast door alle interesse van particulieren, bedrijven en zelfs de recreatiesector.
Wat ons proces ingewikkeld maakt is het ontbreken van financiële middelen. We zijn al ontzettend ver gekomen door ons enthousiasme, onze gedrevenheid en met behulp van heel veel verschillende partners, maar uiteindelijk wil je natuurlijk dat het prototype liever vandaag dan morgen af is.
Kan je iets vertellen over de materiaalkeuzes en het ontwerp?
De basis van MiniStek is dat het (in tegenstelling tot de traditionele manier van bouwen) helemaal dampopen is vormgegeven. Dat betekent dat de luchtvochtigheid in de woning optimaal is. Zo kunnen de materialen ademen, wordt vocht in de woning beter opgenomen en afgestaan. Daardoor ontstaat er een heel gezond en prettig binnenklimaat. Om dit te kunnen realiseren is er gebruik gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout en cellulose.
Daarnaast is er gekozen voor een grote glazen gevel dat in combinatie met het draaien van het huisje tot verassende uitzichten zorgt. We zullen de afwerking en het materiaal zo veel mogelijk afstemmen op de wensen van onze klant. Een vereiste daarin is dat deze variaties wel binnen het concept van MiniStek moeten passen.

Wat voor prijskaartje hangt er eigenlijk aan dit ontwerp?
De prijs van Ministek ligt rond de €60.000,- , afhankelijk van het niveau van installaties en de mate van autarkie.
Wat vergat ik te vragen maar wil je wel graag vertellen?
Allereerst komt er op hele korte termijn een crowdfunding campagne aan die de realisatie van onze MiniStek mede mogelijk moet maken. Onder de investeerders worden o.a. overnachtingen verloot, dus blijf ons vooral volgen volgen!
Daarnaast zijn wij opzoek naar een communicatie deskundige in Apeldoorn of omgeving die ons team komt versterken. Wij zoeken iemand die goed kan samenwerken, ambitieus en enthousiast is en ook initiatief toont. Een meedenker en doener met technische affiniteit en een warm hart voor duurzame bouw. Als er mensen zijn die dit aanspreekt dan kunnen ze hun motivatie mailen naar info@ministekwonen.nl.
Wil jij meer weten over MiniStek? Klik dan hier voor de site en Facebookpagina. Klik hier voor het interview van afgelopen zomer.
Alle prachtige afbeeldingen en het filmpje zijn eigendom van MiniStek.

Over de schrijver

7 gedachten over “Een klein interview over de wonderschone Ministek”

  1. Wat en prachtig ontwerp en idee. Ik zou graag op de hoogte willen blijven van het project. Wat zou de prijs zijn bij volledige autarkie? Dan nog een gemeente warm maken voor het idee.

  2. Pingback: EEN KLEIN INTERVIEW OVER DE WONDERSCHONE MINISTEK - Ministek

  3. Heel leuk ontwerp!
    Eén ding zou ik nog toevoegen: een zonnescherm. Als je op zonnige dagen je zonnepanelen naar de zon toe draait (om veel stroom te laden), dan komt je terrasje in de volle zon … dan is het daar niet lekker zitten zonder zonnescherm. Ik neem aan dat de oversteek van het dak er voor zorgt dat er niet teveel zon door de grote ramen binnenschijnt in de zomer.

Reacties zijn gesloten.