Het afgelopen jaar interviewden we verschillende tiny house pioniers. Zo spraken we bijvoorbeeld Jelte Glas van de Porta Palace, de heren van waterland-huisje en natuurlijk de geweldige Marjolein Jonker. Het team van MiniStek staat nog helemaal aan het begin van hun tiny house traject. De komende tijd volgen we hen in hun zoektocht naar het perfecte ontwerp en de ideale locatie.
Wat is jullie achtergrond?
Ons MiniStek–team bestaat uit 6 mensen met diverse achtergronden. Ed Euser en Mireille Huiskamp zijn architect, Marianne Meijer is grafisch vormgever, Martijn Monné houtontwerper en constructeur. Annemarie Huisman en Saskia Toorenaar zijn beiden econoom en hebben sinds een aantal jaren een interieurontwerp- en marketingbureau. De diverse achtergronden sluiten voor dit project mooi op elkaar aan en vanzelfsprekend hebben wij allemaal een passie voor wonen en mooie vormgeving.
Jullie zijn bezig met een bijzonder project, wil je daar iets meer over vertellen?
Op dit moment zijn wij bezig met het ontwerpen van onze MiniStek. Een klein en betaalbaar ‘tiny house’. In navolging van de Tiny House movement die over aan het waaien is vanuit de VS. Met MiniStek willen wij compacter, flexibeler en duurzamer wonen mogelijk maken. Het betreft niet alleen een huisje, maar het gaat om een totaal andere leefstijl die op den duur eventueel ook kan worden gedeeld met andere bewoners in een MiniStek community.
Er zijn nog geen afbeeldingen van MiniStek, kan je een beeld schetsen van deze woning?
We zijn nog in de ontwerpfase van ons huisje, maar zoals het er nu uit ziet wordt het een rond huis met een doorsnede van 560 cm, een schuin dak van 42 graden voor optimale energie-opvang door middel van zonnepanelen. Van binnen is aan de hoge kant van het huis een vide als slaapverdieping. En er komt zelfs een veranda. Zodra we tekeningen beschikbaar hebben delen we deze graag met jullie!
Ik las dat jullie huis straks gaat mee draaien met de zon. Hoe werkt dat precies?
We zijn nu in de ontwerpfase en aan het onderzoeken of we de woning in z’n geheel met de zon mee laten draaien of dat een gedeelte van de woning de zon volgt. Het draaien gebeurt o.a. met sensoren omdat die de optimale stand kunnen bepalen. We hebben verder verschillende technieken onderzocht die het draaien mogelijk maken en hier zullen we op korte termijn een beslissing over nemen.
Welke rol speelt duurzaamheid in een MiniStek?
Naast het gebruik van zonne-energie, waarmee we ook willen proberen het huisje zelfvoorzienend te laten zijn, proberen we het huis zoveel mogelijk van gerecycled, en waar mogelijk lokaal, materiaal te bouwen. Daarvoor zijn we in gesprek met een lokaal afvalverwerkingsbedrijf en een lokale aannemer. Het is ook de bedoeling dat toekomstige bewoners hun eigen materiaal aan kunnen leveren. Het zou leuk zijn als je straks in een huisje kan gaan wonen dat bijvoorbeeld deels gebouwd is met het oude hout van het schuurtje van je grootouders.
Duurzaamheid zit hem ook in het samenwerkingsproces en de ontwikkeling van het project. Wij zien het project als een organisch groeiproces dat op natuurlijke wijze is ontstaan. We doen daarom ook bewust een oproep dat anderen welkom zijn om mee te denken met het project. Bovendien geloven we dat verschillende disciplines elkaar kunnen aanvullen en versterken.
Kan je iets vertellen over het traject? Op welke locatie komt deze woning bijvoorbeeld te staan?
Over mogelijke locaties zijn we nog in gesprek met de gemeente. In verband met wet- en regelgeving zijn daar nog geen toezeggingen over gedaan, maar de gemeente is zeker enthousiast. We vertrouwen erop dat we daar wel uit komen.
Wie gaan er in de eerste MiniStek wonen? En kunnen mensen zich daar voor aanmelden?
De eerste bewoners zijn nog niet bekend, maar er hebben zich wel al mensen gemeld die interesse hebben. En natuurlijk staan we altijd open voor vragen of ideeën van geïnteresseerden. Wie weet bouwen we strak wel meerdere MiniStekken tegelijkertijd!
Wat zijn jullie toekomstdromen voor MiniStek? En voor (klein) wonen in het algemeen?
Onze toekomstdroom voor MiniStek is dat er veel van dit soort huisjes gebouwd zullen worden. En dat door het specifieke ontwerp de MiniStekjes herkenbaar zijn als Apeldoorns ontwerp. We hopen dat MiniStek steeds meer mensen naar Apeldoorn trekt die trendsetter durven zijn en die zorgvuldig om willen gaan met energiebronnen en het milieu.
Voor het (klein) wonen in het algemeen hopen we dat steeds meer mensen zich gaan realiseren hoe fijn het kan zijn om in een klein huisje op een duurzamere manier te wonen! Niet alleen vanwege woningnood of vanwege de comfortabele woonvorm maar vooral om de verbinding met de natuur te kunnen herstellen en haar schoonheid in alle (woon)vormen te laten zien.
Meer weten over MiniStek? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van Tammy Strobel. Deze afbeeldingen zijn dus geen schetsen van MiniStek, al hopen we die in de nabije toekomst wel met je te kunnen delen.
2 gedachten over “MiniStek – een tiny house dat meedraait met de zon”
Pingback: EEN KLEIN INTERVIEW OVER DE WONDERSCHONE MINISTEK - Ministek
Pingback: Een klein interview met de ontwerper van MiniStek
Reacties zijn gesloten.