1,8 miljoen huiseigenaren profiteren van ambitieus energieplan

Energieneutrale Huizen Zonder Extra Maandelijkse Kosten. Foto: Jonsowman, Flickr.
Energieneutrale Huizen Zonder Extra Maandelijkse Kosten. Foto: Jonsowman, Flickr.

Een volledig energieneutrale woning zonder dat je maandelijkse kosten omhoog gaan. Daarvoor zetten 175 partijen, waaronder bouwbedrijven, makelaars, taxateurs, banken, hypotheekverstrekkers, gemeenten, energiecoöperaties, renovatiewinkels en garantie-instellingen zich nu in onder het project Stroomversnelling. De verbouwing tot energieneutrale woning wordt gefinancierd met een lening, die de bewoners kunnen aflossen met het geld dat ze normaal gesproken kwijt waren aan hun energierekening.

Convenant
Minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst tekent vandaag een convenant met de 175 partijen. Hierin zeggen zij toe om zowel aan de vraag- als aan de aanbodzijde de condities voor dit type verbouwingen te verbeteren. Zo zal het mogelijk worden om een extra hypotheek af te sluiten voor de financiering van energiebesparende maatregelen, wordt er door makelaars/taxateurs gewerkt aan een nieuwe waarderingsmethode van huizen waardoor de waarde van huizen na renovatie stijgt en kunnen de verbouwingen die nodig zijn binnen 10 dagen volledig uitgevoerd worden door de bouwbedrijven.

1,8 miljoen huishoudens
De deal richt zich op de 1,8 miljoen rijtjeshuizen die tussen 1950 en 1980 zijn gebouwd. Deze huizen zijn over het algemeen slecht geïsoleerd en hebben vaak een maandelijkse energierekening van circa 175 euro. Uit onderzoek blijkt verder dat één derde van de huizeneigenaren graag een ‘nul op de meter’ aanbod zou willen ontvangen en dat 10% zelfs dit jaar al aan de slag zou willen.

Veel van de huishoudens zullen na de verbouwing volledig functioneren op zelf opgewekte energie, en niet eens meer aangesloten zijn op het gasnet. Het initiatief past goed binnen de ambitie van Nederland om minder afhankelijk te worden van gas en in 2020 haar CO2 uitstoot met minstens 20% te verlagen. “Ons aardgas raakt op en we hebben allemaal gemerkt dat je niet afhankelijk wilt worden van buitenlands gas voor de verwarming van je huis. “Ik ben daarom erg blij met deze Deal,” zei Ivo Opstelten, programmaregisseur van de Deal Stroomversnelling Koopwoningen.

Naast de duurzame aspecten van de deal is de renovatie van al deze woningen natuurlijk ook een flinke opsteker voor de bouwsector.

Bron: Duurzaambedrijfsleven, energiesprong, stroomversnellingkoopwoningen

Lees ook
Actiegroep wil energieneutraal huis voor iedereen
[adrotate group=”2″]
Apple’s 5 miljard dollar dure ‘ruimteschip’ mogelijk “groenste gebouw ter wereld”

 

2 reacties op “1,8 miljoen huiseigenaren profiteren van ambitieus energieplan”

  1. Pingback: Lenen voor "nul op de meter" woningen wordt gemakkelijker - hetkanWel.nl

Reacties zijn uitgeschakeld.