Wonen in een zelfgebouwd ecohuis in Minitopia, Den Bosch

Meestal gaat het niet zo snel, maar in deze ecowijk in Den Bosch werden de huizen in minder dan 3 maanden opgebouwd. Alle huizen zijn gemaakt van gerecyclede of ecologische materialen, zoals stro, leem en paardenpoep (want dat bevordert de hechting van het leem). Verder zijn ze demontabel of verplaatsbaar. De vergunning voor Minitopia, zoals het hier heet, is namelijk tijdelijk. Na 5 jaar moet het terrein weer verlaten worden opgeleverd.

Ecowijk Minitopia

De tijdelijke ecowijk in Den Bosch is te vinden op een verlaten milieustraat. Nog niet zo lang geleden brachten mensen hier nog hun grofvuil en chemisch afval naar toe. Toch lag het terrein al weer enkele jaren braak, omdat de kosten van bodemsanering en het bouwklaar maken torenhoog zijn. Zonde van de ruimte, vond ontwerpbureau Rezone, die met een plan voor tijdelijke bewoning kwam. De bewoners mochten hun eigen ecologische huizen ontwerpen mits het bouwen ervan niet langer dan 3 maanden zou duren in verband met de overlast voor de andere bewoners.

Wonen op een terp

Elk huis is aangesloten op het riool, stromend water en elektriciteit. Ook werden collectieve voorzieningen als een woonvergunning, straatnaam en straatverlichting geregeld. Net als de terpen waar de woningen op gebouwd werden, zodat de bewoners niet in aanraking zouden komen met de vervuilde grond. Eén van de bewoners regelde zelfs glasvezel voor supersnel internet. “Dat was even een puzzel om de juiste provider en hardware te vinden,” vertelt Stijn van Pelt aan de Volkskrant. “Maar uiteindelijk hebben we met z’n allen de kabel ingegraven.”

Minitopia

Zelfbouwers

Omdat de bewoners de huizen zelf moeten bouwen, trok het project vooral architecten, ontwerpers en kunstenaars aan en dat zie je terug in de mengelmoes van huizen. Zo vind je er het stropaleis van leem en paardenpoep, een koepelwoning van riet, een langgerekte tiny loft en een wikihouse met kurkgevel. Ook woningbouwcoöperatie Zayaz heeft er een aantal woningen neergezet, waar de bewoners gewoon huur betalen. Het zijn dus niet alleen maar zelfbouwers, die in Minitopia wonen.

Het is overigens niet de eerste locatie waar Minitopia opgetrokken worden. Eerder lag de ecowijk op een andere plek in Den Bosch, maar die grond is nu weer vrij gemaakt voor nieuwbouw.

Wat vind jij van Minitopia? Is het een goed idee om op deze manier gebruik te maken van braakliggend terrein voor een ecowijk en zouden we dat op meer plekken in Nederland moeten doen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.  

Foto’s van Ontwerpbureau Rezone

Over de schrijver

16 reacties op “Wonen in een zelfgebouwd ecohuis in Minitopia, Den Bosch”

 1. …..als studentenoplossing voor de gehele studieduur! Goedkoop, flexibel en lost al dat jaarlijkse gezeik met huisvesting op.

 2. Absoluut op meerdere plekken in NL! Zelf wonen mijn vriend en ik in een tiny house in Limburg (vergunning tot 20 september 2020!) Wij zoeken ook een plek om te staan. Hebben een mooi plan geschreven en zijn hier op zoek naar gemeentes die net zo vooruitstrevend zijn als Den Bosch.

 3. Wat zou ik daar graag willen wonen!!!! maar weinig centjes, en wat over 5 jaar?
  Dit zou HET NIEUWE NORMAAL MOETEN WORDEN.

 4. Zeker het navolgen waard. Helaas blijken overheden er toch niet happig op te zijn. Alleen terrein dat zwaar vergiftigd en ff onbruikbaar is, wordt voor een extreem korte tijd vrijgegeven. Het kan beslist bijdragen aan het verminderen van woningschaarste. Maar dan wel op plaatsen die niet voor elk doel afgekeurd zijn. Op deze wijze werk je het ontstaan van marginale bevolkingsgroepen in de hand. Nieuw soort kampbewoners die van de ene voormalige stortplaats naar de andere verschoven worden…

 5. Heel mooi initiatief, zeker door het hele land. Dan ook evt verhuismogelijkheden wanneer de grond weer leeg moet worden opgeleverd.
  Fijn om hierover geinspireerd te worden.

 6. Geweldig idee, alleen jammer dat het maar voor 5 jaar is en zeker op meer plaatsen gaan doen voor zowel huur, als koop.

 7. Zeker op meerdere plekken dor heel Nederland doen! En genoeg ruimte om ook te huren, het liefst voor langer dan de termijn van vijf jaar

Reacties zijn uitgeschakeld.