Minitopia in Eindhoven zoekt eigenzinnige zelfbouwers

Er zijn nog 40 plekken vrij voor zelfbouw micro-woningen of tiny houses in de nieuwe woonwijk Buurtschap te Veld in Eindhoven. In deze wijk komen in totaal zo’n 650 tot 700 woningen te staan, variërend van sociale huurwoningen tot woningen van LivingLab040, dat experimenteert met nieuwe bouwmethoden. Er is ook plek voor 100 woningen in het zelfbouwdorp van de initiatiefnemers van Minitopia in Den Bosch. Daarvan zijn dus nog 40 plekken vrij.

Minitopia

We schreven al eerder over Minitopia in ons boek én in ons online magazine Anders Wonen (beiden te verkrijgen in onze shop). Deze tijdelijke woonwijk van 29 zelfgebouwde huizen ligt aan de rand van Den Bosch op een voormalige milieustraat. Het is een bonte verzameling van kleurrijke huizen, die op het hoogtepunt van de corona lockdown -toen werkelijk alles dicht was- een trekpleister werd voor menig dagjesmens. “Pretpark Minitopia is open,” grapte bewoner Pieter Bardoel in ons boek over de toeristen die op de fiets langs kwamen om een kijkje te nemen in de bijzondere zelfbouwwijk.

Tijdelijk wonen

Minitopia is een initiatief van architect Rolf Boxmeer en artistiek leider Tessa Peters van ReZone. Het begon allemaal met het idee dat wonen anders kan: lichter, compacter, flexibeler en duurzamer. Van daaruit ontstond het concept voor woonwijken op tijdelijke plekken, waarvoor in de toekomst weliswaar een bestemmingplan bestond, maar dat tot die tijd braakliggend terrein was. Pauzelandschappen wordt dit ook wel genoemd. Zo loopt de woonvergunning in Den Bosch in principe tot 2023 waarna het nog één keer met vijf jaar verlengd kan worden. En ook in Eindhoven zijn de plekken in principe vijftien jaar beschikbaar met de mogelijkheid tot verlenging met nog eens zo’n periode tot maximaal dertig jaar.

Minitopia 2

Eigenzinnige zelfbouwers gezocht

In Eindhoven zijn nog 40 plekken beschikbaar waarvoor je je tot 1 oktober voor kan inschrijven. De focus ligt op natuurlijke materialen, duurzame toepassingen en een footprint van maximaal 50 m2. Heb je een tof idee voor je eigen woning, dan zijn er drie opties. Of je ontwerpt en bouwt je eigen huis en voegt een ‘artist impression’ van je woning bij je inschrijving. Of je laat je woning bouwen en voegt een mood board of schets bij je inschrijving. Of je hebt of koopt een tiny house waarvan je een afbeelding meestuurt met je inschrijving.

Uit alle inschrijvingen wordt een longlist geselecteerd, die op 18 oktober bekend wordt gemaakt. De bekendmaking van de definitieve bewoners is 15 november. Wil je meer informatie? Check dan de site van Minitopia of schrijf je in voor de online info-avond op 16 september via deze link. Zit je bij de selectie of ben je al bezig met het ontwerpen en bouwen van je woning voor Minitopia Eindhoven? Laat dan vooral een reactie achter. We zijn heel benieuwd naar je verhaal.

Foto’s: Minitopia

Over de schrijver

4 gedachten over “Minitopia in Eindhoven zoekt eigenzinnige zelfbouwers”

  1. Hoi, ik ben Johnny Speetjens uit Valkenburg (limburg) en zou graag meer weten over dit project. Ik zou graag telefonisch contact willen met iemand die mij meer kan vertellen over dit project. Ik heb al basis voor tiny-house ( een geodesic dome) Is het mogelijk om u te bellen? Of u mij: 0031629372089

  2. Leuk bedacht die tijdelijke plekken, maar waar kan je dan heen als het niet verlengt wordt? Dit klinkt handig voor een gemeente die nu nog wat geld kan verzamelen waar deze anders niets voor kreeg. En op het moment dat de gemeente dus meer geld kan creëren met een ander doel mag iedereen vertrekken …. maar waarheen dan? Word daar ook voor gezorgd? Dus wie zijn de winnaars in dit verhaal?

Reacties zijn gesloten.