Missie geslaagd: groene pc ligt met kerst in de winkel

Groene Pc1Naschrift: de groene pc ligt inmiddels in Vobis- en Mycom-winkels in heel Nederland. Je kunt hem ook online bestellen.

Toen we in augustus onze zoektocht naar een Groene PC startten, samen met Ode, Duurzaam Nieuws en Microsoft, leek het nogal ambitieus om met kerst een groene pc in de winkel te krijgen. We hadden daarvoor tenslotte slechts 5 maanden de tijd. Groot probleem was dat zo’n pc er nog niet was en de ontwikkeltijden van fabrikanten aanzienlijk langer zijn.

Wel hadden we de milieuproblemen van pc’s op dat moment helder in kaart: het zijn giftige energieslurpers die zorgen voor een enorme berg afval.

Maar, ambitieus of niet, de doelstelling van het Project Groene PC is gehaald. Vandaag maakte het bedrijf Ara Computers bekend dat ze een samenwerking aangaat met BASgroup voor de ontwikkeling van een groene pc die voor de kerst in de winkels MyCom en Vobis ligt. Deze samenwerking is een uitvloeisel van het Groene PC-project.

De duurzame pc’s, MP/Ara computers, onderscheiden zich op de volgende punten van andere kant en klare systemen:
– Ze zijn in Nederland in elkaar gezet. Moderne slavernij in Chinese fabrieken is daarmee uitgesloten.
– De computer bevat de zuinigste componenten, is blijvend stil en kent zo’n laag energiegebruik dat hij zichzelf terugverdient .
– Alle afgedankte systemen en de individuele verpakkingsmaterialen van de onderdelen, worden gescheiden en in de Benelux teruggebracht tot herbruikbare materialen. Dat voorkomt onnodig transport of erbarmelijke situaties met computerafval in Afrikaanse landen zoals nu helaas ook voorkomt.
– Veelzijdige basis die ruimte biedt voor toekomstige technieken.
– Compleet softwarepakket met beveiliging (anti virus) die gratis is en blijft.

Dus: wil je het nieuwe jaar beginnen met een nieuwe pc? Er is vanaf begin december een groen alternatief.

Over de schrijver

29 reacties op “Missie geslaagd: groene pc ligt met kerst in de winkel”

 1. Klinkt goed! Ik ben ontzettend benieuwd.
  Ons huishouden mag graag denken dat we al goed groen bezig zijn (denk aan kleding, voedsel en verpakkingskeuzes), maar ook wij blijven gebruik maken van de electronische producten die er momenteel op de markt zijn. Jammer genoeg hebben wij 4 maanden geleden een nieuwe Dell computer aangeschaft (al zijn we er erg tevreden over). Zodra deze aan recycling toe is (lees, doorschuift naar de oudste dochter) zullen wij zeker denken aan dit artikel en zoeken naar de Groene PC!

  Wat ontzettend goed dat dit alles gerealiseerd kan worden! *2 thumbs up*
  Succes, Sabrina

 2. Beetje jammer dat dit goede nieuws nu uitmondt in een afkraaksessie door mensen die allemaal hun eigen agenda hebben.

  PCs zijn per definitie stroomverbruikers en vervuilers. Natuurlijk zijn mini's en netbooks zuiniger en schoner dan grotere computers. Toch is aan de verkoopcijfers te zien dat er nog altijd een zeer significante behoefte is aan "volwassen" PCs. Dat kan met deze groene PC dus op een milieuvriendelijker manier. Wees blij dat bedrijven als Mycom en Microsoft daar tijd, geld en energie in steken, en dat HetKanWel, Ode en Duurzaam nieuws het organiseren.

  Als de specs er een beetje OK uitzien wordt mijn volgende PC zo'n groene rakker πŸ™‚

 3. Heel mooi initiatief maar de volgende zin lijkt mij wel zeer onrealistisch:
  "- De computer bevat de zuinigste componenten, is blijvend stil en kent zo’n laag energiegebruik dat hij zichzelf terugverdient ."
  Die pc heeft nog geeneens stroom om op te starten!
  Ik ben bang dat we vergeten dat de computers (en beeldschermen) steeds meer gebruikt gaat worden voor spelletjes, fotobewerking en videomontages thuis omdat dat veel meer toegankelijker is.
  En dat vereist snelle computers = niet energiezuinig.
  Een enorme winst is overigens wel te behalen in gebruikte grondstoffen.
  Toch benieuwd wat er in de winkels gaat liggen. Overigens koop ik niks want heb net een zuinige laptop gekocht en mijn 200 watt slurpende computer (komt door de videokaart) weggedaan. Daar bespaar ik dus al veel op.

 4. wat een onzin, een pc die zichzelf terugverdient: heeft die een zonnecollector met teruglevering aan boord? En dan CHina: wat een naiviteit: waar komen die componenten vandaan dan? En zijn daarbij chinese toeleveranciers uitgesloten? En in NL in elkaar gezet bij MyCom en Vobis? dat deed men al, dat is core business van MyCom. Ondertussen blijven de componenten gewoon uit china komen. NIETS VERANDERD>

  1. Als iemand nu een energieslurper heeft staan dan komt de aanschaf netjes terug via het energiebedrijf en laat iedereen met een computer van wat jaartjes oud er nu één hebben staan die meer gebruikt dan deze. Vergelijk het met de vervanging van een oude koelkast door een nieuwe. Aangezien een koelkast altijd aan is maakt dat de rekensom makkelijker dan bij een computer.

   Je snapt waarom Mycom een goede partner is in deze, hopelijk gaan de monsterbedrijven overstag als ze zien dat het ook anders kan.

   Dan is er groot verschil tussen de fabricage van de componenten en het assembleren.
   De componenten worden gemaakt door goed betaalde krachten onder goede omstandigheden, en bijvoorbeeld Intel en AMD hebben fabs buiten de lage lonen gebieden van de wereld.

 5. De zware MS software is verre van groen. Een cleane Android met wat goede apps is genoeg voor de meeste gebruikers en de rest koopt dit (imho) toch niet, want echt games, photoshop, 3d etc kan je hier toch niet op.

  1. Android is geen desktop OS, we hebben het over een PC, geen tablet of handheld device.
   Windows 7 loopt snel en soepel, sneller en lichte dan Vista en vergelijkbaar met XP (wat al heel wat jaartjes oud is). Wel zijn de energiefuncties vele malen beter dan in XP dus het is zuiniger.

   Knap dat je precies weet wat er wel en niet kan met een nog te maken computer πŸ˜‰
   Games, photoshop etc kan prima, het kan zijn dat bij bepaalde games op hoge resoluties en instellingen een extra videokaart nodig is maar daar is de voeding klaar voor, en het moederbord ook. Middels hybrid technologie is zelfs met het insteken van een extra videokaart als iemand dat echt wil, het energiegebruik laag als er geen games gespeeld worden.
   Upgradebility is een belangrijk uitgangspunt, dus zelfs al wil iemand het zwaarste HDrenderwerk doen dan is met een eenvoudige CPU wissel een rekenmonster te maken. De huidige en in ieder geval de volgende generatie is mogelijk, wat concreet betekenen zal dat er zeer gemakkelijk een 3-, 4- en 6 core-systeem van gemaakt kan worden, hoogstwaarschijnlijk zelfs een 8 core.

   Dat is het mooie, een zeer goede hoogwardige basis waar nog zoveel bijkan dat met minimale ingrepen alles up to date gehouden kan worden en alles erbij kan wat iemand maar wil. Niet dat het hoeft maar het gaat om vrijheid, het systeem is in basis krachtig, snel en veelzijdig.

   1. Ik draai photoshop op een 8 core, niet heel zuinig workstation met 8 gb mem. En dat gaat al niet echt lekker voor veel dingen. Je bedoelt dat je photoshop op kan starten; ja dat kan.

    Natuurlijk heb ik geen idee wat er wel en niet kan met een pc die er nog moet komen, maar er *zijn* gewoon geen 'zuinigste componenten' op de markt (momenteel) waarmee je iets anders kan doen dan websurfen, mail lezen en wat laag kwaliteit games spelen. Die componenten bestaan niet; als die wel zouden bestaan, zouden fabrikanten wat minder makkelijk stroomvreters overal ingooien.

    Vandaar dat ik op Android kom; als die PC inderdaad 'de zuinigste componenten' heeft, dan is 't niet meer dan een computer waarop gebrowsed & gemaild wordt. En Farmville op gespeeld wordt. Begrijp me niet verkeerd; dat is een zeer goed streven, maar 't is onzin om MS hun zakken te spekken voor iets dat niet nodig is. Een frisse linux distro erop, paar grote knoppen met WEB MAIL FACEBOOK en je bent voor 99% van de kopers helemaal klaar. En die 1% gaat dit ding toch niet kopen.

    Als je nu denkt; die gozer heeft vooroordelen; ja die heb ik. 'Groene' dingen met MS geloof ik zeker niet in, net zo min als ik geloof in een groene Apple, Facebook of Google. Al zouden die laatste 2 nog kunnen; die lijken tenminste interesse in stroombesparing te hebben en 't niet alleen te gebruiken als marketing stunt (zoals de 1e twee en zo ook hier op hetkanwel). Dan je probeert iets aan de man te brengen met bijzonder schaarse en vreemde termen. 'Zuinigste componenten'? Op de 'zuinigste componenten' kan Windows niet eens draaien. Wat betekent dat? En wat zijn de afwegingen geweest? En wie controleert dit allemaal van de fabricage van de kleinste IC (in China, door kinderhandjes voor minder dan $1 / maand) tot voedingen (in China, door kinderhandjes voor minder dan $1/ maand) tot de kasten (waarschijnlijk in China enz) tot het daadwerkelijke stroomverbruik, tot de afweging van de component keuze. Waarom geen ARM met Linux? Is dat niet VEEL zuiniger (ja, dat is veel zuiniger Frank zeg je dan)? Dus wie heeft de afweging gemaakt om niet 'de zuinigste componenten' in te zetten, maar 'best aardig, maar toch niet zo heel erg zuinige componenten' in te zetten? En uit je verhaal leid ik af dat er een GPU in zit (anders kan je bakken (ach, gewoon alles behalve Facebook games) met populaire games, zelfs in hele lage resoluties dus gewoon niet spelen) en heb je wel eens gekeken hoeveel power die dingen slurpen? Volgens hardware sites (zoek gpu versus cpu power consumption) zelfs meer in standby dan CPU's onder load.

    Om 't artikel beter te maken ;

    'Missie een beetje geslaagd! Iets zuinigere PC dan men normaal verkoopt aan doorsnee menschen ligt met kerst in de winkel.'

    'Hetkanwel adviseert kopers die geen zware spullen willen draaien netbooks en tablets te kopen die veel zuiniger zijn. Markt voor de 'iets zuinigere PC' zover onbekend; nog vlees nog vis.'

    Maar goed; ik zie de MS reclames op deze site en dan weet je 't wel weer. MS wil dat zoveel mogelijk mensen zoveel mogelijk PCs kopen. En zo zwaar mogelijk zodat de erbarmelijke software kwaliteit niet opvalt. Begrijp me, wederom, niet verkeerd; Apple wil 't zelfde, maar die komen er gewoon voor uit. Ik heb bakken met computers en gadgets thuis staan (ik ben een tester van beroep) en alles (hele huis) draait op zonneenergie dus ik doe m'n best. Het kan wel, maar niet op deze manier en zeker niet als je bevooroordeeld bent (door ads, sponsering en ownership?) qua nieuws wat er geproduceerd wordt; dat is gewoon ranzig.

    Graag cijfers & specs voor deze 'groene computer' en we praten verder. Ik wil de eerste wel testen en dan zal ik meteen even een energie vergelijk onder verschillende OSen doen. Kijken hoe erg 'nauw' de banden met MS zijn πŸ™‚

    1. Allereerst wil ik graag benadrukken dat hetkanWel een onafhankelijke website is, met een onafhankelijke redactie, die kiest en blogt in vrijheid.

     In het geval van de groene pc gaat het ons om een groene keuze voor zo veel mogelijk consumenten. Ben het met je eens dat dit een eerste stap is. Maar wel een forse. Verder is Micrsosoft software niet verplicht wat ons betreft. Wij stellen niets verplicht als weblog. Wij zijn ook niet aan adverteerders of spelers gebonden! Sterker nog, dit weblog draait op open source software.

     Het gaat ons er om samen met de industrie belangrijke stappen in de groene richting te zetten. Doordat Microsoft partner was in deze zoektocht konden we deze stap zetten. Dat wel, en dat steken we niet onder stoelen of banken; daar zijn we Microsoft juist erkentelijk voor!

     1. Mij gaat 't dus niet strikt om de software. Ik begrijp de keuze niet, maar als 't niet(s) teveel kost en 't draait lekker (daar twijfel ik aan) dan zal 't zo zijn. Maar 't kan zeker beter; MS zal schreeuwen dat dat niet zo is, maar ja, daar is 't een (vrij aggressief en met een vrij lange afpers geschiedenis) bedrijf voor.

      Mij gaat 't erom wie die keuzes maakt; keuzes worden beinvloed door geld, lobbyen, vriendjes, partners etc; vrijwel nooit kwaliteit. En hier ben je een kwaliteitskeuze aan 't maken (dat wordt althans beweerd); je probeert optimale hardware te vinden zodat 't milieu gespaard wordt terwijl mensen gewoon moeten kunnen doen wat ze normaal ook doen. Ik zou graag (veel) meer inzicht hebben in die keuze. We leven in 2010 (bijna 2011); hoeveel consumenten (de doelgroep zo ik begrijp) doen meer dan wel eens een docje typen, mailen, browsen en facebook en gamen? Is daar onderzoek naar gedaan? En waar is dat onderzoek? Want om me heen, van 16-70 jaar, zie ik 't niet. Ik heb al zeker meer dan 2 jaar, buiten bedrijven om dan, iemand iets met Windows zien doen wat buiten spelletjes omging (en daar hebben ze al een niet zo groene Xbox voor), laat staan Office. Mensen klikken gewoon 'Documents' in hun mail en beginnen te typen; hopsa mailen. Ik heb 't dan over mensen als m'n ouders en m'n 16e jarige neefje en bakken daar tussenin.

      Nogmaals; leuk initiatief an sich; iig een eerste stap, maar 't is wel een stap terug imho. Je kan vanalles zeggen over buzzwords, maar cloud + mobile wordt het. Mensen willen helemaal geen desktop met allerlei rotzooi erop. Misschien is er nu nog best een handjevol te vinden, maar dat gaat niet lang meer duren. Je kan je beter focussen op een tablet of een laptop die geen energie gebruiken, dan heb je nog kans dat ze de winkel uitvliegen.

      Success iig!

     2. Erg druk tot vrijdagavond helaas, maar er gaat zeker een goed antwoord komen, dus frank even geduld (en check anders ondertussen mijn site http://www.aracomputers.eu eens dan weet je dat ik met je mee ga als het puur om het zuinige en kleine gaat, vooral de dingen bij het zeer lage energiegebruik zal je dan goed vinden om te lezen.)

      Maar verdere inhoudelijke discussie later dus.

     3. "Allereerst wil ik graag benadrukken dat hetkanWel een onafhankelijke website is, met een onafhankelijke redactie, die kiest en blogt in vrijheid."

      Typisch, je collega Wim de Geus is het het hier niet mee eens want zegt hier boven:
      "Het lastige is dat OpenOffice.org misschien wel meer kan dan Starter, maar Microsoft is erg behulpzaam. Het zou een belediging zijn om OpenOffice.org aan te bieden en dat gaat er standaard dus niet op komen."

      Dus wat is het nu: zijn jullie nu echt onafhankelijk en kunnen jullie in echte vrijheid doen wat je zelf vindt dat moet of worden in dat proces 'begeleid' door de sponsor, Microsoft in dit geval?

      Wie betaalt, bepaald, zo gaat het al decennia, zo niet eeuwen. Is niet erg, maar zeg dat dan gewoon, dan hoeven wij (= aanhangers c.q. gebeuikers van veilige, stabiele, gebruiksvriendelijke en, als klap op de vuurpijl, gratis software als Ubuntu) daar niet naar te raden.Wie betaalt, bepaald, zo blijkt. Is niet erg, maar zeg dat dan gewoon, dan hoeven wij (= aanhangers van veilige, stabiele, gebruiksvriendelijke en, als klap op de vuurpijl, gratis software als Ubuntu) daar niet naar te raden.

    2. Frank, fantastisch stukje! Als tester weet je gewoon wat realistisch en wat niet. Ik vind het "groene" de realiteit maar veel te vaak en te ver voorbij schieten.

 6. De details over alle software zijn nog niet bekend.

  Wat wel bekend is dat er dus geen trailversie van een zwaar anti virus pakket op komt te staan.
  Dit is een manier van doen die lijnrecht ingaat tegen de norm, er is flink te verdienen door afspraken te maken over het voorinstalleren van trailsoftware en zoiets drukt de prijs van andere kant en klare systemen flink.
  We hebben gekozen om de gebruiker centraal te stellen en het nu echt zo goed mogelijk te doen.

  Dat betekend dus dat er wel veel met het systeem gedaan moet kunnen worden,
  DVD en film kijken (via KLite Codec pack waarschijnlijk)
  Tekstverwerken, spreadsheet, dus basic Office werk (via Office Starter)
  Internetten (de keuze van browser is leuk maar er staat gewoon Opera, Chrome, Firefox en IE op)
  Grafisch werken (Inkscape als vectortekenprogramma en The Gimp voor foto bewerking)

  Nou ja dit is een begin maar je ziet een mix van closed en open source, waarbij het allemaal gaat om vrijheid van keuze, en wat iemand zelf met zijn computer doet en er op wil gebruiken is geheel aan de gebruiker zelf.

  Het lastige is dat OpenOffice.org misschien wel meer kan dan Starter, maar Microsoft is erg behulpzaam. Het zou een belediging zijn om OpenOffice.org aan te bieden en dat gaat er standaard dus niet op komen. Maar ervaring leert dat iedereen die het wil er erg gemakkelijk aan kan komen en iedereen die het krijgt zonder te willen toch overstapt naar het pakket waar ervaring mee is, en dat is in de meeste gevallen Office van Microsoft.

  1. "Het lastige is dat OpenOffice.org misschien wel meer kan dan Starter, maar Microsoft is erg behulpzaam."
   Ik zie hier dat het belang van de gebruiker niet voorop staat: een pakket als OpenOffice (tegenwoordig: LibreOffice) installeren wat meer kan (en toch nog goedkoper is want gratis!) gebeurt niet omdat de sponsor daar niet voor is? Zo lastig kan dat toch niet zijn lijkt me?

   "Het zou een belediging zijn om OpenOffice.org aan te bieden en dat gaat er standaard dus niet op komen."
   En waarom zou dat een belediging zijn? Retorisch gesteld: als de sponsor het belang van de gebruiker hoog heeft staan wil die toch ook graag het goedkoopste pakket met de meeste mogelijkheden aanbieden, ook als dat niet hun eigen pakket is? Hier proeven we de (zachte) dwang van de sponsor/[partner om vooral niets te doen wat de huidige monopolie-positie aantast, door gebruikers niet wijzer te maken dan ze al zijn, juist door ze *niet* te wijzen op (gelijkwaardige) alternatieven.

   "Maar ervaring leert dat iedereen die het wil er erg gemakkelijk aan kan komen en iedereen die het krijgt zonder te willen toch overstapt naar het pakket….."
   De ervaring (in ieder geval mijn ervaring) leert precies het tegenovergestelde: een gebruiker is van nature geneigd om dat toe te passen wat standaard aangeboden wordt, zeker als die helemaal niet weet dat er alternatieven zijn. Dat is meteen de reden waarom Internet Explorer nog zo veel gebruikt wordt: dit heeft zeer weinig met de kwaliteit te maken.

  1. Volgens mij is de kast van aluminium. Dit is dat spul waar tijdens de productie afval bij vrijkomt waar nu een deel van Hongarije en de Donau mee vervuilt is. Als de groene PC er is, zou ik die wel eens willen vergelijken met de nieuwe Mac Mini.

  2. misschien is de Mac mini zuiniger, maar feit is wel dat alle Apple producten gemaakt zijn van niet-milieuvriendelijke onderdelen die gemaakt worden in China bij bedrijven als Foxconn, waarvan de werknemers massaal zelfmoord plegen van ellende, omdat zij extreem hard moeten werken tegen een extreem laag loon, niet echt fijn!

  3. Dat we de vervuiling eens op het nieuws zien is misschien goed om mensen wakker te schudden, elders gebeuren dit soort dingen zonder dat we het weten.
   Het geeft de noodzaak van meer individuele componenten vervangen boven het hele apparaat goed aan.

   Dus ja, de mac mini is klein en zuinig maar daar stopt het verhaal.
   Apple is niet open over het gebruik (of ik heb er overheen gelezen, want veel meer dan:
   Maximaal continu vermogen: 85 W zie ik niet.)
   Mijn Upgradeable kleine systemen die nog niet de helft kosten gebruiken idle 18,8 en onder load 25,5W

   Maar belangrijker van de mini is dat je moderne slavernij er niet mee voorkomt.
   En uitbreiden kan ook niet of nauwelijks.
   De MP/Ara systemen zijn in basis een normale computer, alleen dan zuiniger en hier gemaakt.
   Maar ook vooral vanuit veelzijdigheid, er kan eenvoudig een 4 of 6 core CPU in, een BluRay speler is zo erin gezet, alles is uit te breiden of te vervangen. Het totaalplaatje is dus groen, niet 1 of 2 aspecten.
   Het is begrijpelijk dat de industrie zich richt op een paar envoudig uit te lgeen zaken als energiegebruik, zodra ze zeggen dat product A het goed doet op de moeilijker uit te leggen zaken gaan mensen vragen stellen over hun andere producten.

   het is dan ook een grote overwinning dat een bedrijf als BAS (MyCom) de stap nu zet, laten we hopen dat dit het spreekwoordelijke schaap is!

  4. Mac – Het bedrijf Apple is het meest milieu onvriendelijke bedrijf ter wereld, dan mag de computer zelf wel zuinig zijn, maar het moet duurzaam en milieu vriendelijk van oerproduct tot consument en dat is eigenlijk maar voor weinig producenten weggelegd en al zeker niet voor Apple

 7. We hebben inderdaad gedacht aan de productie van de onderdelen.
  Daarom enkel goede componenten die gewoon lang mee kunnen EN ook rekening houdend met makkelijk upgraden zodat nieuwe technieken of hogere prestaties eenvoudig te realiseren zijn zonder het hele apparaat te hoeven vervangen.

  Ja met Ubuntu zou het vast nog iets goedkoper kunnen aan de kostprijs van software kant (geen rekening houdende met extra kosten voor het juist installeren en ondersteuning naar niet Linuxervaren klanten).
  De meeste mensen willen echter Windows, dit kennen ze en met Windows 7 heeft Microsoft het erg goed voor elkaar, het is een heel erg goed besturingssysteem om energie mee te besparen.
  Gelukkig is de harde schijf zo groot dat een dual boot systeem met bijvoorbeeld Ubuntu heel gemakkelijk kan dus dat geeft de ervaren Linux gebruikers de vrijheid.

  Microsoft maakt een snel en licht antivirus programma, dit gaat er gebruikt worden.
  Verder veel Open Source software, maar de exacte inhoud is nog niet rond, we hebben nog een paar weken πŸ™‚

  Stellen dat Microsoft zijn Office zou moeten geven om te kunnen spreken van complete software gaat veel te ver, het zal mogelijk zijn Word en Excel bestanden te lezen en bewerken zonder tijdslimiet op de software. Voor het zware officewerk staat het iedereen vrij te kiezen wat hij/zij wil, of dat nu Open Office.org of Microsoft Office 2010 professional is, het gaat om vrije keuze.
  (In deze denktrant zou een computer pas compleet voorzien zijn van software als Autodesk er AutoCAD op zet, Adobe Photoshop en ga zo maar door. Waar ligt met Microsoft Office dan ook al de grens? De één zal voldoende hebben aan de functies voor de student versie waar een ander het veel duurdere Professional nodig heeft. Die keuze kunnen en zullen we niet maken.)

 8. Reactie op; 'Compleet softwarepakket met beveiliging (anti virus) die gratis is en blijft.'

  Wat is het besturingssysteem op de computer? Windows kost geld en een antivirus blijft geld blijven kosten. Voor de rest ben ik enkel bekend met besturingssystemen als Ubuntu & FreeBSD, maar die hebben helemaal geen antivirus nodig. Ze zijn, en blijven, daarentegen wel gratis.

Reacties zijn uitgeschakeld.