Missie geslaagd: groene pc ligt met kerst in de winkel

Groene Pc1Naschrift: de groene pc ligt inmiddels in Vobis- en Mycom-winkels in heel Nederland. Je kunt hem ook online bestellen.

Toen we in augustus onze zoektocht naar een Groene PC startten, samen met Ode, Duurzaam Nieuws en Microsoft, leek het nogal ambitieus om met kerst een groene pc in de winkel te krijgen. We hadden daarvoor tenslotte slechts 5 maanden de tijd. Groot probleem was dat zo’n pc er nog niet was en de ontwikkeltijden van fabrikanten aanzienlijk langer zijn.

Wel hadden we de milieuproblemen van pc’s op dat moment helder in kaart: het zijn giftige energieslurpers die zorgen voor een enorme berg afval.

Maar, ambitieus of niet, de doelstelling van het Project Groene PC is gehaald. Vandaag maakte het bedrijf Ara Computers bekend dat ze een samenwerking aangaat met BASgroup voor de ontwikkeling van een groene pc die voor de kerst in de winkels MyCom en Vobis ligt. Deze samenwerking is een uitvloeisel van het Groene PC-project.

De duurzame pc’s, MP/Ara computers, onderscheiden zich op de volgende punten van andere kant en klare systemen:
– Ze zijn in Nederland in elkaar gezet. Moderne slavernij in Chinese fabrieken is daarmee uitgesloten.
– De computer bevat de zuinigste componenten, is blijvend stil en kent zo’n laag energiegebruik dat hij zichzelf terugverdient .
– Alle afgedankte systemen en de individuele verpakkingsmaterialen van de onderdelen, worden gescheiden en in de Benelux teruggebracht tot herbruikbare materialen. Dat voorkomt onnodig transport of erbarmelijke situaties met computerafval in Afrikaanse landen zoals nu helaas ook voorkomt.
– Veelzijdige basis die ruimte biedt voor toekomstige technieken.
– Compleet softwarepakket met beveiliging (anti virus) die gratis is en blijft.

Dus: wil je het nieuwe jaar beginnen met een nieuwe pc? Er is vanaf begin december een groen alternatief.

Over de schrijver

29 reacties op “Missie geslaagd: groene pc ligt met kerst in de winkel”

 1. Er wordt een Mac mini vergeleken met een volwaardige pc. Dat is ZEER oneerlijk en misleidend. Vergelijk dan een Apple G5 met dubbele Quadcore Xeon processors met een mITX barebone pc want dat is evengoed appels met peren vergelijken. Bah wat kunnen fanboys toch vreselijke, totaal niet kloppende en misleidende informatie op het internet plempen alleen maar om hun verliefdheid op een veel te duur Appeltje in milieuverwoestende behuizing te kunnen verkondigen.

  Ik vind dit groene pc initiatief een zeer goed initiatief, echter heb ik ook mijn vraagtekens mij de prestaties en de daadwerkelijke groenheid van het systeem: Ik durf te wedden dat er namelijk Foxconn PCB's in worden gebruikt en ik verwacht ook nog traditionele harde schijven i.p.v. SSD opslag. Ook heb ik mijn twijfels bij de kast en de efficiency van de voeding die erin komt te zitten maar dan nog: Een top initiatief en hopelijk geen achterbakse marketingactie. Ik wacht in spanning af!

 2. Doe mij een lol, dat ding heeft een voeding die 400 watt aan kan. Zoveel vraagt mijn koelkast niet eens. De stekker van mijn Eee-PC zit in een afschakelbare contactdoos. Daar heb ik geen "groene" PC voor nodig.

  Mijn ideëen?
  http://klimaatkombi.blogeiland.nl

  Maar iedereen wil gewoon blijven gassen met 130 km/u. Dat komt er van als je 50 km of meer van je werk woont.

 3. De producten van Apple staan al jaren keer op keer qua milieuvriendelijkheid en eenvoud van gebruik op de eerste plaatsen (Google is uw vriend). Inzake milieu is hun plaats bij o.a. Greenpeace zo rond twee tot drie plaatsen lager omdat Apple te weinig interne informatie verschaft dan Greenpeace wenst. Kennelijk voelt Apple er helemaal niets voor om zich in haar beleid door Greenpeace te laten beloeren. Maar Greenpeace kan de producten en het productieproces wel controleren en doormeten. Het is 'beleid' of moet je hier zeggen 'politiek' om producten lager te beoordelen dan de producten zelf anders zouden hebben gekregen? Maar deze policy kan te verdedigen zijn, maar mogen wij dan ook meekijken met Greenpeace?

  Ik heb mij in bovenstaande verdiept omdat ik al jaren alleen een computer wens te gebruiken die op de eerste plaats energiezuinig is. Energieverbruik heeft immers zeer vergaande gevolgen voor het milieu daar waar het geproduceerd wordt. Dat betekent echt niet in China maar hier ter plekke in eigen land. Nederland is zowat het sterkst vervuilde land ter wereld wat betreft dioxines en pcb's (verbrandingsprocessen) methylkwik (kolencentrales, stikstofoxide (verkeer, industrie) stikstof en nitraten (landbouw), enzovoort. Energie speelt praktisch overal een grote negatief rol. Omdat ik er mee begaan ben, heb ik zonnepanelen en produceer al mijn elektriciteitsverbruik zelf en heb die zonnepanelen niet sinds gisteren maar sinds 1999.

  In relatie met computergebruik kwam ik, ook al weer jaren geleden uit bij de Mac mini. Eerst gebruikte deze rond 28 tot 35 Watt, een enorme vooruitgang, vooral vergeleken met pc's met Windows, want die draaiden met het grootste gemak er soms 300 Watt en meer erdoor, de ondergrens lag zelden lager dan 150 Watt. Ik heb dat zelf bij diverse computers gemeten. Het verbruik van een gemiddelde Windows-pc is vergeleken bij de eerste modellen van de Mac mini een bosbrand. Het laatste model mini verbruikt nog slechts 11 Watt, zit in een doosje ter grootte van een bonbons-doosje (afval) en is volgens Apple geheel opgebouwd uit recyclebaar materiaal. Voorts is het een computertje waarvan leveranciers en reparateurs zeggen dat ze deze haast nooit terugzien vanwege defecten.

  Natuurlijk 'kan het wel', alleen de consument moet zoeken tot hij een ons weegt om alles in zijn huishouden duurzaam te krijgen. Het kan echter al jaren en je hebt daarbij helaas de (regulerende) overheid als tegenstander. Den Haag is niet geïnteresseerd in duurzaamheid en wil omzet en productie. De gruwelijk vervuilende kolen- en kerncentrales bijvoorbeeld. Inmiddels is bekend wat daarvan de plannen zijn. Om ons van goedkope energie te voorzien? De huidige inlandse productie dekt al volledig het inlandse verbruik, de nieuwe centrales gaan alle aan het buitenland leveren! Kortom: wij met ons gefröbel kunnen een hoop doen, maar zonder overheid wordt het nooit wat. En dat blijkt ook ronduit uit de cijfers, Nederland is op de meeste terreinen hekkensluiter. En de cijfers, de feiten, daar gaat het om. Meten is weten. Dat geld ook voor het thema van de groene computer, die pas echt groen is als je hem niet aanschaft en gebruikt. Ik gebruik hem wel, en dat is al sinds de Mac mini bestaat (januari 2005) en maak voorts al de energie die voor het gebruik nodig is zelf.

Reacties zijn uitgeschakeld.