Mobiele telefoon is ‘killer bee’

23764566 65Bc1779Ce
Bron: Andreas (Flickr.com)

Nieuw onderzoek wijst uit dat de mobiele telefoon oorzaak is van de teruglopende bijenstand. Eerder werd al geopperd dat het lag aan de opwarming van de aarde, een virus of insecticide. Nu hebben onderzoekers in Zwitserland bewezen dat het signaal van de gsm bijen in de war brengt, waardoor ze de bijenkasten verlaten, gedesoriënteerd raken en verdwalen. Uiteindelijk kan het zelfs leiden tot hun dood.

Bij zoemt harder
Het team van onderzoeker Daniel Favre bewijst met het onderzoek dat bijen reageren op mobiele telefoons wanneer ze gebruikt worden. De bijen ervaren de signalen van de telefoon als een instinctieve waarschuwing om te korf te verlaten. Ook het zoemen van de bijen wordt harder wanneer een mobiele telefoon overgaat of gebruikt wordt voor een gesprek.??

Onduidelijk
De impact van de teruglopende bijenstand is voelbaar in de hele wereld. In de afgelopen dertig jaar is deze met bijna de helft gedaald. Bijen zijn een noodzakelijk onderdeel van onze landbouw- en ecologische systemen, de productie van honing en het bestuiven van onze gewassen. Omdat het onwaarschijnlijk is dat de wereld zal leren om van het gemak van mobiele telefoons af te zien, is het nog onduidelijk wat de impact zal zijn op het milieu.

Bron: grist.org, inhabitat.com

Lees ook:

Recordpoging voor grootste kunstwerk uit afval

Dieet om van te huilen: afvallen met uien

Vier verrassende natuurlijke vetverbranders

5 reacties op “Mobiele telefoon is ‘killer bee’”

 1. Uit eerder wetenschappelijk onderzoek door de Indiase Milieudeskundige Dr. Sainuddin Pattazhy, bleek al dat de bijensterfte voor een groot deel veroorzaakt wordt door gepulste straling van GSM- en UMTS-zendmasten.
  De gepulste elektromagnetische golven van zendmasten nabij bijenkorven, verstoren namelijk het navigatiesysteem van de bijen. Waardoor de honingbijen die nectar uit bloemen verzamelen om de bijenkolonie te onderhouden, niet meer terug kunnen keren naar hun bijenkorf en de koningin vervolgens alleen achterblijft met de eitjes.
  Volgens Dr. Pattazhy kan de bijenpopulatie binnen tien jaar verdwenen zijn als er nog meer zendmasten bijkomen!
  In Nederland vindt momenteel de grootste bijensterfte plaats van heel Europa…
  Bijen zijn essentieel voor de bestuiving van minstens 80 procent van de gewassen, waaronder minstens 90 fruitsoorten en groenten.
  http://www.inspirerendleven.nl/blog/wifi-en-gsm-s

  Uit recent onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ook de gewassen zelf afsterven door gepulste straling van (zendinstallaties voor) draadloos internet en mobiele telefonie.
  https://www.hetkanwel.net/2011/02/11/wetenschapper

 2. Dus stel je voor. als hetzelfde bij ons zou gebeuren. Dan zouden we weer met je postduiven moeten gaan werken. Stel je voor: Iedereen een postduif op zak XD –

  1. Dat gebeurt al in Nederland en overal waar er veel gebruik wordt gemaakt van GSM- en UMTS-zendmasten, mobiele telefonie en draadloos internet.

   Je kunt ook gewoon thuis en op kantoor bellen met een vaste telefoon (DECT is GEEN vaste telefoon!) en je mobiel wel meenemen voor het geval je het echt nodig hebt onderweg… Maar de batterij eruit halen en er pas in doen wanneer je echt moet bellen. Want pas wanneer je de batterij uit je mobiele telefoon haalt stopt het met het uitzenden van onnatuurlijk gepulste elektromagnetische straling, wat schadelijk is voor Natuur, Dier en Mens: http://www.inspirerendleven.nl/blog/wifi-en-gsm-s

   Wie eerlijk is zal moeten bekennen dat het meeste mobiele telefoon verkeer werkelijk nergens over gaat en al helemaal niet noodzakelijk is.
   Het is triest dat er mensen zijn die dat nodig hebben om "interessant" te doen. Vroeger had je dat met de beepers.

   Bovendien hou je meer geld en tijd over voor echt leuke en interessante dingen wanneer je minder gebruik maakt van mobiele telefonie en draadloos internet.

 3. Een jaar geleden kwam ik aan in Portugal en leerde daar een jonge Italiaanse vrouw kennen. Tijdens de eerste week van mijn verblijf spraken we veelvuldig over de verschillende problemen waarmee de mensheid op korte termijn te maken zal krijgen, waaronder de wereldwijde bijensterfte. Zij bracht me in contact met een lokale imker, waarmee zij samenwerkte, die in slechts twee jaar tijd zijn twaalf gezonde kolonies zag krimpen naar slechts vier middelmatig producerende kasten.

  Beiden bezwoeren mij dat zij – door grondige observatie – tot de conclusie waren gekomen dat de oorzaak lag in het gebruik van mobiele telefonie. Niet moeilijk te begrijpen, omdat deze vorm van communicatie in de betreffende streek, alsook in het noorden van Canada waar zij voorheen werkte, pas vrij recent is doorgebroken. Het is net als met een storing op je pc of netwerk; wat is er veranderd? Draai de verandering terug en is de storing dan verholpen?

  Daar zit natuurlijk met mobiele telefonie het grote probleem… Dat draaien we inderdaad niet terug.

  De gevolgen voor het milieu van het uitsterven der bijen zijn niet moeilijk te voorspellen. Zoals opgemerkt vormen bijen een noodzakelijke groep in het aardse ecologisch systeem, dus de gevolgen zijn juist heel voorspelbaar.

  Als 'onze' gewassen wereldwijd niet langer bestoven worden, houden ze op te bestaan, want bestuiving is noodzakelijk voor hun voortplanting.

  Als rechtstreeks gevolg daarvan houden bepaalde dierenrassen op te bestaan. Waaronder de homo sapiens sapiens.

  Voor wie het niet plaatje nog niet helemaal door heeft: dat is de mens.

  Zo simpel ligt de zaak.

Reacties zijn uitgeschakeld.