Modder is goed voor meisjes

Foto: Saul Adereth, Flickr

Meisjes spelen vaker binnen dan jongens. Ze dragen vaker kleding die niet vies mag worden, en bij het spelen wordt ook meer op ze gelet. Ouders willen vaak dat meisjes zich ‘schoner’ gedragen dan jongens. Het gevolg is dat vrouwen later vaker last hebben van ernstige ziektes.
Dit blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse filosofe en psychologe Sharyn Clough, gepubliceerd in Social Science and Medicine. Zij zegt: “Er bestaat een significant verschil in het type en de aantallen micro-organismen war jongens en meisjes aan zijn blootgesteld, en dit verklaart misschien sommige gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouwen.”
Minder auto-immuunziekten dankzij viezigheid
Sinds wij schonere rioleringen en water hebben, zijn ziektes als dysenterie en TBC zeldzaam geworden. Maar het kindje lijkt met het vieze badwater weggegooid. Volgens de hygiënehypothese ontstaan veel auto-immuunziekten door wonen in te schone omgevingen. Bij een auto-immuunziekte keert het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam bij gebrek aan vijanden van buiten. Spelen met viezigheid vinden ook meisjes leuk en spannend. En het zet hun afweersysteem aan het werk. Op latere leeftijd weet het lichaam dan beter wanneer het zich moet verdedigen tegen ziektes en wanneer het zich rustig moet houden. Opmerkelijk is dat ziektes als astma, allergieën en reumatoïde artrose weinig voorkomen in ‘vieze’ landen. Terwijl in landen waar het steeds schoner wordt, bepaalde ziektes de kop opsteken. Een voorbeeld is India, waar het aantal lijders aan de ziekte van Crohn, een chronische, pijnlijke ontsteking van de darmen, toeneemt.
Modderbiggen
Ook uit ander onderzoek blijkt het positieve effect van buiten spelen met modder. De universiteit van Aberdeen, Schotland, vergeleek twee groepen biggetjes. Eén groep werd binnen gehouden, ver van alle rommel, een andere groep mocht naar hartelust rollen door de modder. Al na een paar weken hadden de ‘smeerkezen’ tot vijf keer meer ziektewerende lacto-bacteriën in hun darmen. De varkens hoefden daarvoor geen speciale zuiveldrankjes te gebruiken. Rollen door de modder was voldoende.
Misschien voorbarig om je kinderen gelijk lepels modder te gaan voeren. Maar als door dit soort inzichten meiden, en kinderen in het algemeen, meer buiten gaan spelen, kan dat geen kwaad.
Bronnen: The Behavioral Medicine Report, BMC Biology
Lees ook
Bacteriën maken kinderen gezond
Je keuken gifvrij, zonder plastic
12 juni: funshoppen voor bewuste consumenten

Over de schrijver

1 reactie op “Modder is goed voor meisjes”

Reacties zijn uitgeschakeld.