Over de eerlijke mode, handel en voeding van de toekomst

Wintervacht - Renee De Groot
Wintervacht – Renee De Groot



Een geurtje van sinaasappelschillen, sieraden van oude mobieltjes en unieke groenten voor de voedselbank. Deze gave initiatieven staan samen met twee andere projecten in de halve finale voor de ASN Bank Wereldprijs in de categorie eerlijke mode, handel en voeding. Vandaag pitchen zij hun ideeën voor de toekomst aan de jury. Welke twee projecten denk jij dat er door gaan naar de finale?
Wintervacht maakt warme jassen van oude dekens
Ontwerpers Manon van Hoeckel en Yoni van Oorsouw recyclen samen oude wollen dekens, slaapzakken en gordijnen tot gave jassen. Alle reststoffen worden gebruikt om er accessoires van te maken, zoals bijvoorbeeld wanten en hoofdbanden. Het idee voor Wintervacht ontstond toen één van de ontwerpers een tijdje in een huis zonder verwarming woonde. Elke nacht sliep zij onder drie wollen dekens.Toen zij de opdracht kreeg om een jas te ontwerpen besloot ze een van die dekens nieuw leven in te blazen. Et voila: Wintervacht was geboren.
RUIK droomt van een duurzame parfumindustrie
Parfums zitten tegenwoordig bomvol met chemische en synthetische stoffen. Dat is niet alleen slecht voor je eigen huid en neus, maar ook voor het milieu. Broer en zus Boye en Noëlle besloten om duurzame en plantaardige parfums te gaan ontwerpen om een alternatief te bieden voor deze vervuilende industrie. Zo hebben ze een parfum ontworpen dat gemaakt is van sinaasappelschillen die normaal gesproken worden weggegooid: VERSCHIL- EAU D’ORANGE. Zelfs de verpakking van het geurtje is gemaakt van sinaasappelschillen!
Nowa transformeert oude mobieltjes tot unieke sieraden
Wist jij dat er goud in oude mobieltjes zit? De initiatiefnemers van Nowa willen daarom jouw oude mobieltjes gebruiken om er nieuwe producten van te maken: mooie sieraden met een goed verhaal. Hun missie is om mensen bewust te maken van het belang en de gaafheid van recycling. Nowa staat voor No Waste, de initiatiefnemers geloven namelijk in een wereld zonder afval.
Synth/Ethic maakt duurzame accessoires
Mode ontwerpers Ratna Ho en Pascal Mulder leerden elkaar kennen op de kunstacademie in Arnhem. Sinds 2014 werkt Ho Mulder Design Factory (HMDF) samen met zeilmakerij Buijtink Technology. De afvalmaterialen uit de zeilmakerij worden door het getalenteerde duo gebruikt om prachtige mode accessoires van te maken. Zo maken ze o.a. (rug)tassen, etuis en riemen. Alle accessoires zijn gemaakt van restant materialen, veganistisch en op eerlijke wijze in Nederland vervaardigd.
The Odds brengt unieke groenten en fruitsoorten naar restaurants en de Voedselbank
The Odds (voorheen SUR+) heeft als missie om alle unieke soorten groenten en fruit van de afvalbak redden. Wist je bijvoorbeeld dat telers soms wel 15% van hun hele oogst weggooien? Bijvoorbeeld omdat de aubergines hartvormig zijn of de paprika’s gekruld. Dit initiatief wil graag telers aan verschillende restaurants te verbinden. Zo kunnen de koks in deze restaurants de lekkerste maaltijden bereiden van al deze bijzondere soorten groenten en fruit, waarbij de voedselbank meedeelt in grote hoeveelheden.
Wil je graag meer weten over de ASN Bank Wereldprijs 2016? Klik dan hier voor de site.
Afbeelding: The Odds Door Fiona Jongejans
Afbeelding: The Odds Door Fiona Jongejans

 

Over de schrijver

2 gedachten over “Over de eerlijke mode, handel en voeding van de toekomst”

  1. Ik kan zien dat u een expert bent in uw vakgebied! Ik lanceer binnenkort een website en uw informatie zal erg nuttig voor mij zijn. Bedankt voor al uw hulp en wens u veel succes in uw bedrijf.

Reacties zijn gesloten.