Moderne levensstijl funest voor darmflora

Als je leest wat beschadigingen kan aanbrengen aan het bacterie-leven in onze darmen, dan begrijp je opeens een stuk beter waarom wij dus wél zo vaak ziek worden. De moderne levensstijl is een regelrechte crime voor de darmflora.

Antibiotica

Antibiotica hebben een verwoestend effect op alle bacteriën in ons lichaam (in darmen, organen en weefsel). De slechte gaan er aan, dat is de bedoeling, maar de goede dus ook. In het vacuüm dat daardoor ontstaat hebben de slechte bacteriën opeens veel meer kans om zich in de darmen te nestelen dan in een gezonde darmflora. Je immuunsysteem raakt dus steeds meer verzwakt. Een vicieuze cirkel. Bovendien worden bacteriën resistent tegen antibiotica, waardoor we steeds sterkere antibiotica gaan gebruiken in de voedingsindustrie (vee, landbouw). En die krijgen we via het eten ook weer binnen.

Medicijnen

Ook de meeste andere medicijnen die langdurig gebruikt worden hebben een slecht effect op de darmflora. Pijnstillers als aspirine en ibuprofen stimuleren de groei van bacteriën die ziekte kunnen veroorzaken. Candida wordt bijvoorbeeld in verband gebracht met steroïden die in bepaalde slaappillen zitten.

De pil

De pil heeft een slecht effect op de darmflora. Nooit geweten! Dat vertellen ze er dan weer niet bij bij de seksuele voorlichting op school. De meeste meisjes/vrouwen slikken de pil jaren achtereen en dit leidt tot een abnormale darmflora. Wat dan ook later nog eens doorgegeven wordt aan eventuele babies.

Infectieziekten

Infectieziekten zoals typhus, cholera, salmonella kunnen blijvende schade in de darmflora veroorzaken. Ook chronische ziekten als diabetes, auto-immuun ziekten, obesitas en chemokuren beschadigen het darmleven. Bij herstel zijn probiotica dan ook heel belangrijk. Probiotica zijn goede bacteriën (eventueel in pilvorm) die het microbiële evenwicht in de darm verbeteren (voor meer info lees deze blog van mij bij HetkanWel).

Stress en andere oorzaken

Stress heeft een slecht effect op darmleven, maar dit herstelt meestal weer als de stress over is. Ook alcoholisme, vervuiling, vergiftiging en straling hebben negatieve effecten op de darmflora.

Voeding

Het moderne dieet vol voorbewerkte producten doet het niet goed in onze darmen. Veel suiker en (bewerkte) koolhydraten vergroten het aantal schimmels (candida in het bijzonder) en bepaalde opportunistische bacteriën. Wit brood, cake, koekjes, pasta etc. vergroten ook de kans op wormen en parasieten. Veel vezels van granen hebben ook een negatief effect op de darmflora. Die zijn te grof en maken de darmwand kapot. Vezels van fruit en groenten zijn veel beter voor het verteringssysteem. Zowel langdurig vasten als overeten kan een negatief effect hebben op de samenstelling van de darmflora.

Herstellen met GAPS dieet

Gelukkig is schade door een slecht dieet relatief beperkt en kan meestal door betere voeding gerepareerd worden (de schadelijke effecten van antibiotica en medicijnen zijn veel groter). De volgende keer meer info over het GAPS dieet en hoe je met voeding je darmflora weer op pijl kunt brengen!
Dit is deel 3 van een serie artikel over de relatie tussen je darmen en je gezondheid. Deel 1 vind je hier: “Ziek zijn (ook in je hoofd) begint in je darmen”. Deel 2: Goede darmbacteriën essentieel voor immuunsysteem.

Over de schrijver

4 gedachten over “Moderne levensstijl funest voor darmflora”

  1. Helemaal mee eens. Onze vage manier van lieff zijn voor ons lichaam laat zijn sporen na. En hoewel in mediterrane landen de welvaart achter ligt bij ons, is gezond leven en eerbied voor je lichaam hebben een groot goed. Het is niet voor niets dat meer mensen stopen met crash dieten en bijvoorbeeld kiezen voor een mediterraan dieet. ( http://afvallencoach.nl/mediterraan-dieet/mediter… ) . Nu nog met zijn allen die medicijnen vervangen door andere (homeopathie??) producten

Reacties zijn gesloten.