De modewereld produceert miljarden kledingstukken per jaar. Een groot deel daarvan eindigt op de vuilnisbelt. Vooral synthetische stoffen verteren niet en mede daardoor is de mode-industrie extreem vervuilend. Een manier om dat te veranderen, is door afgedankte kleding te hergebruiken als grondstof voor nieuwe kleding. Een aantal grote bedrijven experimenteert hier volop mee en geeft jouw oude trui of broek een nieuw leven.
De rek is er uit
Helaas is het niet mogelijk om alle materialen te recyclen en te gebruiken om nieuwe kleding van te maken. Natuurlijke materialen, zoals wol en katoen hebben geen eeuwig leven. De rek gaat na (her)gebruik uit de vezels, waardoor de kwaliteit op termijn minder wordt. Daarom worden gerecyclede materialen vaak gemixt met ‘nieuwe materialen’. Op die manier is de kwaliteit van de stof goed en is het eindproduct een stuk duurzamer.
Nieuwe technieken
De technieken om textiel te recyclen zijn nog volop in ontwikkeling. Daarom schakelen modebedrijven wereldwijd de hulp in van specialisten, die weten hoe je van oude kleding nieuwe stoffen maakt. Samen experimenteren zij met de productie van kleding van gerecyclede materialen. Je hoeft dan ook niet gek op te kijken als je een jas koopt van gerecyclede PET-flessen, een spijkerbroek van gerecycled katoen of een nieuw vest van oude truien.
1 miljoen t-shirts
Steeds meer bedrijven zien de noodzaak van hergebruik van kleding. Zij zamelen items in, halen ze uit elkaar en gebruiken ze als grondstof voor nieuwe kledingstukken. H&M haalde bijvoorbeeld in 2015 12.000 ton textiel op en produceerde in datzelfde jaar 1 miljoen t-shirts die voor een vijfde deel uit gerecycled katoen bestonden. Natuurlijk is H&M ook een van de veroorzakers van al het afval, maar zij werken op grote schaal aan verbeteringen.
Gerecycled oceaanplastic
G-star Raw maakte samen met Bionic, het bedrijf van zanger Pharell Williams, kledingstukken van plastic afval uit de oceaan. Het plastic wordt gemalen en vervolgens gemengd met andere stoffen om er een bruikbaar garens van te maken. Ook het Japanse bedrijf Issey Miyake maakt sinds 2010 kleding van gerecycled plastic van waterflessen.
Afgedankt katoen
Levi Strauss maakte samen met het Amerikaanse bedrijf Evrnu, gespecialiseerd in het recyclen van textielafval, spijkerbroeken van afgedankt katoen. Door gebruik te maken van dit katoen, gebruikt het 98% minder water dan het maken van gewoon katoen en is de CO2 uitstoot 90% minder dan bij de productie van polyester. Dat mag ook wel, want er is veel kritiek op de milieu impact van Levi Strauss.
Oude trui krijgt nieuw leven
De Nederlandse bedrijven Didi en Loop.alife gingen ook een samenwerking aan. Loop.a life recyclet restpartijen oude truien van Didi en maakt er nieuwe garen van. De reststromen zijn eerst op kleur geselecteerd, zodat ze niet geverfd hoeven te worden. Dat vervuilt ook minder. De garen zijn vervolgens gebruikt om vesten van te maken.
Duurzame merken
Terwijl internationale bedrijven werken aan de verbetering van hun recyclingtechnieken kun je er als consument natuurlijk ook voor kiezen om tweedehands kleding, of kleding van duurzame merken te kopen. Bij veel van deze merken is het hergebruik van reststromen de kern hun product. Het Nederlandse jeansmerk Kings of Indigo is hier een goed voorbeeld van. Zij gebruiken in alle producten natuurlijke en gerecyclede materialen, maar er zijn nog veel meer duurzame merken die de modewereld laten zien hoe het beter kan.
Lees ook:
Een interview over duurzame mode van miss green
Stella McCartney gelooft in een duurzame en eerlijke mode-industrie
6 gedachten over “Zo geeft de modewereld jouw oude trui een nieuw leven”
Pingback: Weet jij van welk bijzonder materiaal deze rok is gemaakt?
Waar kunnen we versleten kleding inleveren voor hergebruik?
Beste Saskia bij H&M kun je kleding inleveren en dan krijg je korting op een nieuwe aankoop. Ik zal gaan zoeken naar een lijst van merken die dat nog meer doen. En natuurlijk kun je het inleveren bij de kledingbakken die bij jou in de buurt staan, of bij de kringloop.
Kleding uit plastic….Lijkt me erg ongezond
Beste Joke dank voor je reactie. Ik vind het een interessante vraag. Ik denk eigenlijk dat het niet ‘ongezonder’ is dan gewone polyester kleding, maar ik ga het onderzoeken. Wordt vervolgd. Groet Asceline
Goed artikel, goede info, maar de advertentie naar afgeprijsde jurken op ‘shopalike’ kan echt echt echt niet!
Reacties zijn gesloten.