Moeders met een voltijdbaan gezonder dan thuisblijfmoeders

Bron: ithinkchaos (Flickr.com)

Moeders met een fulltime baan hebben een betere mentale en fysieke gezondheid dan thuisblijfmoeders of moeders die deeltijd werken. Dit blijkt uit onderzoek gedaan van de Universiteit van Akron en Penn State University. De wetenschappers ontdekten dat vrouwen die na de bevalling weer aan het werk gaan meer energie en mobiliteit hebben en minder vaak depressies rond het veertigste levensjaar.
Het onderzoek
Het onderzoek omvat gegevens van ruim 2500 vrouwen die moeder werden tussen 1979 en 1995. De wetenschappers hebben rekening gehouden met een aantal factoren, zoals gezondheid, werkgelegenheid voor de zwangerschap, etniciteit en burgerlijke staat. Op basis van de gegevens ontdekten de onderzoekers dat een voltijdbaan vrouwen vanwege een aantal redenen ten goede komt. Ze verdienen meer geld, hebben meer mogelijkheden tot promotie, meer werkzekerheid en meer werkgelegenheid dan vrouwen die deeltijd werken.
Sociaal isolement
“Werken is goed voor de gezondheid, zowel geestelijk als lichamelijk. Het geeft vrouwen een doel, controle en autonomie. Ze ontvangen loon en worden als expert gezien,” aldus onderzoekster Adrianne French, assistent-professor sociologie. Thuisblijfmoeders zijn financieel afhankelijk en lopen meer risico op sociaal isolement dan werkende moeders. “Het huwelijk of ouderschap betekent niet dat je minder moet investeren in je opleiding of werk. Werken maakt echt gezonder,” aldus French.
Bron: Health.com
Lees ook
Waarom meer rauw eten gezond is
Vrijwillig in een sloppenwijk wonen
Verdien honderden euro’s per jaar met zonnepanelen en isolatie

6 reacties op “Moeders met een voltijdbaan gezonder dan thuisblijfmoeders”

 1. Gezondheid komt echt niet uit de lucht vallen en is ook zeker geen aan-uit knop. Je moet er hard voor WERKEN om gezond te zijn en te blijven. Jammer dat mensen het altijd zien als geluk-factor. Alsof je niks in de hand hebt. Dus ik zou zeggen: niet werken is minder gezond. En als je klachten hebt dus juist gaan werken. Leidt af van je klachten en helpt je onbewust genezen. En dat niet iedereen kan of wil werken, prima. Maar ga aub geen steun trekken bij de mensen die wel werk en gezin combineren om rond proberen te komen. Trek dan maar steun bij je partner of bij de 1% waar Jokje over sprak.

 2. Ik vraag me af of er rekening is gehouden met oorzaak en gevolg. Zijn moeders gezonder omdat ze voltijds werken of werken ze omdat ze gezonder zijn? Moeders die wat gezondheidsproblemen hebben zullen eerder deeltijd of helemaal niet gaan werken juist om die reden. Moeders die toch al heel fit en gezond zijn kunnen het beter hebben om er naast het moederschap nog een voltijdbaan bij te nemen. Het verhaal klinkt me een beetje in de oren als propaganda om meer mensen aan het werk te zetten om die zogenaamd onmisbare economische groei te bekostigen.

 3. Ook ik heb zo mijn twijfels bij dit onderzoek en net wat je zegt Marja. Vaak weten deze vrouwen zelf niet meer wie ze zijn en wat ze nu echt zelf willen, juist omdat ze alleen maar doen wat ''men'' van hen verwacht.

 4. Ik heb ook mijn twijfels bij dit onderzoeksresultaat Jokje.
  Het is al eens vaker beweerd.
  Je kunt zo'n onderzoek natuurlijk ook nog koppelen aan een onderzoek naar de gezondheid enz, van de kinderen van de onderzochte moeders, vermoedelijk worden dat ook allemaal maatschappelijk geslaagden.
  Sprak gisteren nog een maatschappelijk zeer geslaagde en mooie vrouw van begin 30.
  Ineens zei ze:
  "Ik heb het gevoel dat ik mijn hele leven heb gedaan wat er van me verwacht werd. Ik heb eerlijk gezegd geen flauw idee meer wie ik zelf ben en wat ik nou echt wil"

 5. Het is ook wel simpel gesteld, zeg. Ten eerste gaat het om erkenning. In de jaren vijftig was het de norm dat moeders thuis bleven (en kreeg je daar waardering voor). Nu ben je vooral de held als je het verschrikkelijk drukdrukdruk bent en daarvoor betaald wordt. Je moet dan als thuisblijfmoeder (of vader) stevig in je schoenen staan en honderd procent achter je eigen keuze staan om die erkenning door de buitenwereld niet nodig te hebben.
  Ten tweede denk ik dat voltijds werkende moeders in Nederland over het algemeen ook hoger opgeleid zijn. Hoger opgeleide mensen lettenover het algemeen beter op hun gezondheid.

 6. Dit geloof ik dus niet !
  Dit is gewoon puur kul om nog meer mensen aan het werk te krijgen zodat de 1 procent nog meer aan je verdient.
  In de jaren zestig toen de man werkte en de vrouw bij de kinderen bleef kwam men ook rond en had men het goed. Nou moet de vrouw erbij werken om rond normaal rond te komen.
  Mensen je word op de verkeerde been gezet en trap er niet in !
  Die 1 procent wil nog meer geld van je !!!

Reacties zijn uitgeschakeld.