Moeders ondernemen actie tegen gif in speelgoed

Kinderspeelgoed moet veilig zijn. Foto: quinn.anya, Flickr

Speelgoed bevat vaak schadelijke stoffen. Vooral plastic speelgoed bevat vaak weekmakers en andere stoffen die de hormoonhuishouding kunnen verstoren. Vooral kinderen zijn hier gevoelig voor. Een coalitie van bezorgde ouders, ouderorganisaties en retailers met de naam MamaGreen zal aanstaande woensdag namens de Sint gifvrije presentjes aanbieden aan politici. Zij hopen dat hierdoor meer aandacht komt voor veilig speelgoed.
Dat dit belangrijk is, bleek vandaag ook weer: in Italië werd gevaarlijk speelgoed met teveel weekmakers in beslag genomen, aldus de NOS.
(Advertentie)
Goed voor je huid én je portemonnee: natuurcosmetica van Nonique.
Tegelijk met het aanbieden van presentjes wordt ook het MamaGreen Magazine gelanceerd. Het lifestyle magazine moet zwangeren, mama’s en papa’s in spé en jonge ouders informeren: wat kun je doen om een veilige en gezonde omgeving voor je kinderen te creëren?
Sascha Gabizon, directeur van WECF, een van de organisaties die de MamaGreen-actie ondersteunt, vindt het verbazingwekkend dat Nederland nog zo weinig aandacht aan dit probleem geeft: “Het onderwerp is internationaal zeer actueel. Inmiddels werkt de Europese Commissie aan nieuwe criteria voor hormoonverstorende stoffen.” Volgens de WECF neemt de blootstelling aan giftige stoffen de laatste jaren toe, maar weten we nog te weinig over de langetermijn effecten, zeker voor kinderen.
Bron: WECF, NOS
Lees ook
Zorgen hormoonverstoorders voor vroeg puberende jongens?
EU wil hormoonverstoorders verbieden
Geld verdienen met zonne-energie? Lees ons vernieuwde Dossier Zonnepanelen

Over de schrijver