9 tips om je eigen moestuin op het dak te beginnen

Verser dan groente en fruit uit je eigen moestuin bestaat niet, maar wat als je weinig ruimte hebt? Dan kun je de lucht in. Met deze 9 tips start je vandaag nog met een moestuin op je dak.

Een eigen moestuin op het dak

Een moestuin (op je dak) is een droom van velen. Je eigen groente verbouwen is niet alleen gezond en goed voor het milieu, maar werken in de tuin is ook nog ontspannend. Je kunt je hoofd even helemaal leegmaken.
Toch is er een drempel om te beginnen. Dat kan ruimtegebrek zijn, of het feit dat je überhaupt geen tuin hebt. Je zou dan een stukje grond kunnen huren, maar dat kost wel wat meer (reis)tijd. Een andere optie is je dak op. Heb je toegang tot een plat dak? Dan zijn er volop mogelijkheden. We vroegen Wouter Slob van Vertisign om advies en hij kwam met 9 punten waar je aan kunt denken.

1. Draagkracht van je dak

Voordat je meteen enthousiast je dak vol gooit met aarde en moestuinbakken, is het verstandig om eerst een plan te maken.
De eerste stap is het controleren van de draagkracht van je dak. Een gemiddelde moestuin op het dak weegt ongeveer 150 tot 600 kilogram per vierkante meter. Bij moestuinbakken heb je te maken met een puntlast – waar de poten van de bak de grond raken – van 50 tot 150 kilo.
Bijna net zo belangrijk is de kwaliteit van je dakbedekking. Als de dakbedekking niet goed is, kun je lekkages krijgen en dat wil je natuurlijk niet.
Je kunt een bouwkundige, of een dakspecialist om advies vragen. Is het dak sterk genoeg? Dan kun je aan de slag. Is het dak te zwak voor een groen dak, dan kun je kijken of een uitgeklede variant mogelijk is.

2. Heb je een vergunning nodig?

Wil je grootschalig aan de slag en is de tuin zichtbaar vanaf de straat, dan is het soms nodig om een vergunning aan te vragen. Dit neemt meestal zo’n 12 tot 20 weken in beslag en je moet er van alles voor aanleveren. Check dit goed voordat je start, zodat je geen risico loopt dat je later de boel weer moet afbreken.

3. Veiligheid

Komt je moestuin hoog boven de grond, dan is het belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen. Plaats hekken, of begin ver genoeg van de rand van je dak. Je wilt natuurlijk geen risico nemen.

4. Watertoevoer

Op het dak is het droger en warmer dan in de tuin. Daarom is een goede toevoer van water heel belangrijk. Een kraan op het dak biedt uitkomst, maar een irrigatie- en drainagesysteem is helemaal fijn. Je wilt namelijk niet de hele tijd met emmers water de trap op moeten lopen om water te geven, of met emmers naar beneden om overtollig water af te voeren. En tijdens vakanties moet de tuin natuurlijk niet verdrogen of verdrinken.

5. Hoeveel grond

Om de groente goed te laten groeien, heb je genoeg aarde nodig. Sommige planten, zoals kruiden en veldsla hebben genoeg aan 10 cm, maar voor worteltjes heb je al 20 centimeter nodig. Struiken wel 30 tot 75 centimeter.

6. Soort grond

Het geheim voor een succesvolle moestuin is goed bodemgebruik. Op het dak is dat niet zo gemakkelijk, maar het kan wel. Het is belangrijk dat je grondlaag luchtig is, want anders kunnen de planten geen wortelschieten. Je kunt het beste kiezen voor een lichte grondsoort, dat veel water opneemt. Denk hierbij aan kleikorrels, lava of pruimsteen. Je kunt het vermengen met compost of humus voor een goede voeding.

7. Isolatie

Een bijkomend voordeel van een groen dak, is dat je meteen je dak isoleert. In de winter blijft de warmte lekker binnen en in de zomer houdt het dak je huis koel. Dubbele winst dus. Daarnaast dempt het geluid en beschermt het je dakbedekking.

8. Moestuinbakken

Moestuinbakken zijn een fijne manier om je eigen moestuin te beginnen. Je kunt klein beginnen en langzaam uitbouwen als je de smaak te pakken hebt. Daarnaast heb je geen vergunning nodig en hoef je meestal je dakbedekking niet aan te passen. Ze zijn er in verschillende vormen en maten. En ook verkrijgbaar met een broeikap of windscherm.

9. Onderhoud

Een moestuin moet je met liefde onderhouden. Behalve watergeven is het belangrijk om je groentetuin dagelijks bij te houden door onkruid te wieden. Kan je ook iets oogsten? Wekelijks kun je nieuwe groenten en kruiden zaaien, zodat je niet ineens met te veel opbrengst zit. Elke drie maanden voeg je meststoffen toe en geef je het geheel een goede schoonmaakbeurt. Dan zie je meteen of alles nog goed staat.
Heb je zelf nog tips? Dan horen we het graag!

Over de schrijver

4 gedachten over “9 tips om je eigen moestuin op het dak te beginnen”

  1. Wij denken ook na over het maken van een kleine moestuin op ons dak. We zijn aan het inventariseren wat de mogelijkheden zijn en willen ons dak voor die tijd eerst renoveren. Onze huidige dakbedekking is namelijk erg verouderd. Lekkages willen we natuurlijk voorkomen!

  2. Bedankt voor het delen van dit artikel over het maken van een moestuin op je dak. Ik heb een plat dak en wil deze graag benutten voor mijn moestuin. Volgende week wordt mijn dak getest op de draagkracht. Hopelijk gaat dit lukken!

Reacties zijn gesloten.