Zaaien en oogsten: met deze moestuinkalender wordt 2023 een succes

Je eigen groenten en fruit kweken is niet alleen gezond, maar ook heel erg leuk. Wouter Slob van Vertisign bespreekt met ons de moestuinkalender. Zo weet je precies wanneer je wat kunt zaaien. In de tuin, of in je kweekbak op je balkon of je terras.

Januari en Februari

Januari en februari zijn de ideale maanden om een nieuwe moestuin op te starten. Het is nat en koud buiten en er groeit niet zo veel. Daarom kun je beginnen met een jaarplanning waar deze moestuinkalender bij kan helpen. Je kunt zaden kopen en misschien binnen vast langzaam beginnen tomaten, bietjes, aubergine, zaai-ui, of peterselie te zaaien. Aan het eind van februari kun je radijs, sla, spinazie, erwten, wortels en raapsteeltjes zaaien. Tenzij het ineens heel koud en nat is. Dan kun je ervoor kiezen om ze af te dekken met een broeikap. Rucola kun je vanaf half februari gewoon buiten zaaien, want het kan goed tegen de kou.

Maart

In maart kunnen de erwten, radijs, snijbiet, pluksla, spinazie, tuinbonen en wortelen naar buiten. Ook kun je uien en sjalotjes planten. Binnen kun je beginnen met het zaaien van kruiden, tomaten, peper, aubergine en paprika.

April

In april kun je naar buiten. Als het onverwacht koud en nat is, kun je de moestuinbak overdekken, of achter glas zetten. Je kunt wortelen, pastinaak, rode biet, erwten en peulen, stengel-ui, prei, radijs, snijbiet, raapstelen, rodekool, witte kool, spitskool, savooiekool, spruitjes, broccoli, rucola, spinazie, sla, ijsbergsla, kervel, peterselie, dille en tijm zaaien.

Mei

In mei kun je vroege groenten al oogsten. Denk hierbij aan rabarber, radijs en raapsteeltjes. Een eerste kroon op je werk. In mei kun je ook zaden in turfpotjes zaaien en binnen voor het raam laten ontkiemen. Turfpotjes zijn handig, want de wortels groeien er gewoon doorheen. Als het plantje zichtbaar wordt, kun je het met potje en al in de aarde zetten. Het is aan te raden om ze overdag eerst een beetje te laten wennen aan de temperatuur buiten en daarna pas definitief naar buiten te doen.

Juni

In juni kun je zomersla, spinazie, (snij)biet, worteltjes, zomerradijsjes (t/m augustus), paksoi (t/m September), stok- en stambonen, boerenkool zaaien. En asperges, peultjes, snijbiet, tuinbonen, aardbeien, kersen, frambozen, aal- en kruisbessen en kruiden oogsten. Je kunt ook vast voorgezaaide of gekochte plantjes van herfst- en wintergroenten uitplanten. Denk hierbij aan prei, rode- en witte kool en spruitjes. Aan het einde van de maand mogen ook de boerenkoolplantjes de tuin in.

Juli en Augustus

In juli kun je boerenkool, savooiekool, spitskool, broccoli en koolrabi zaaien, net als pastinaak, rode biet, radijsjes, sla, postelein en spinazie. Je kunt de aardbeien oogsten! Laat de bovengrondse ranken wel staan, want daar groeien de nakomelingen aan voor volgend jaar.

September

In september kun je nog allerlei groenten kweken. Denk aan veldsla, of rucola, peterselie, winterpostelein of landkers. Je kunt ook vast beginnen met het zaaien van kolen. Je kunt kiemplantjes laten opgroeien in potten en ze in de winter afdekken en beschermen tegen de kou. Zo zijn ze half maart klaar om over te plaatsen in je moestuinbak.

Oktober, November, December

In oktober kun je verse knoflook planten. Doe het voor half november en volgend jaar heb je heerlijke verse knoflook. Ook kun je nog bloemkool zaaien. In november kun je rabarber planten op een zonnige plek in de grond. Je hebt wel veel ruimte nodig per plant. En je kunt oogsten, want in het najaar is er knolselderij, prei, kolen en wortel. December kun je gebruiken om je moestuin netjes te maken en compost uit te spreiden.
En hierbij nog het volledige overzicht! Heel veel succes dit jaar.

Zaaikalender

Over de schrijver