Mohammeds speelwinkel maakt Rotterdamse probleemwijk veiliger

336X280 Mo
Mohammed El Koubai. Foto: Asn Bank

Als Mohammed El Koubai werkloos wordt, probeert hij alles om een nieuwe baan te vinden. Als dat niet lukt, besluit hij om vrijwilligerswerk te doen. Hij wordt buurtvader en loopt ‘s avonds rondjes in de Rotterdamse Bloemhofwijk. Hierdoor raakt hij betrokken bij “de speelwinkel”, een buurtcentrum voor kinderen en jongeren. Hij weet dan nog niet dat hij de eerste stappen zet om zijn droom te realiseren: jongeren helpen om hun kansen op te pakken, en hier zijn geld mee te verdienen. “Als ik 65 ben zie ik in deze wijk heel veel jongeren een diploma of werk hebben. Dat is mijn droom.” hetkanWel interviewde deze bijzondere man.

Mohammed is een van de boegbeelden van de ASN Bank Wereldprijs 2011. De ASN Bank wil duurzame doeners de kans bieden om hun droom waar te maken. Ding nu mee met jouw eigen project naar de ASN Bank Wereldprijs 2011

Doe de quiz en test jouw “dromen voor de wereld van morgen”-kennis

Mohammed zit op deze regenachtige juniavond van het interview in zijn kantoor, boven de speelwinkel aan het Oleanderplein. Dit was enige jaren geleden nog het toneel van een schietpartij. Nu gaat het beter met de wijk. En dat is mede te danken aan de speelwinkel van het project “Thuis op straat”. Deze winkel is een activiteitencentrum voor kinderen en jongeren uit de wijk.

Mohammed vertelt: “De speelwinkel is 6 dagen per week open. We doen allerlei soorten activiteiten: knippen, plakken, puzzelen, ook buiten op het plein. Ik wil graag aandacht geven aan de kinderen en naar hun verhaal luisteren. Als ik luister dan krijg ik ook respect van hen. Een jongere weet of je hem serieus neemt of niet. Daar gaat het om.”

Mohammed werd beheerder van de speelwinkel na een periode van werkloosheid: “Ik heb er alles aan gedaan om werk te vinden, maar dat lukte niet. Toen dacht ik: ik ga in mijn wijk aan de slag als vrijwilliger, bij de speelwinkel. Een vader is een voorbeeld voor zijn kinderen. Vrijwilligerswerk is ook werk. Daar krijg je contacten. Ik ga toch wat doen om aan mijn kinderen te laten zien: papa is aan het werk. Ik kan makkelijk met jongeren omgaan. Ik ben open. Ik ben een man bij wie iedereen welkom is.”

“Eva de Ruiter, de buurtmanager was blij met mij. Door haar heb ik een betaalde baan gekregen. Zij vroeg aan de jongeren in de buurt: ‘kennen jullie iemand die hier actief is in de wijk?’. De jongeren noemden mij. En toen heb ik de speelwinkel overgenomen.”

Mohammeds droom: jongeren met een diploma en een baan

“Er werken in de speelwinkel verschillende jongens en meisjes. Ik wil hen leren om met kinderen en bewoners om te gaan. Ik spreek hen echt dagelijks: ‘wat is er fout gegaan, wat is goed gegaan?’ Deze jongeren zijn een voorbeeld in de wijk.”

Hij vertelt hoe hij begin jaren ‘80 zelf aan zijn eerste baan begon. Hij was nog maar net in Nederland, toen hij ‘s ochtends om 6.00 uur uit zijn bed werd gehaald. Een bevriende buurman had werk voor hem geregeld. Hij kwam terecht bij een bedrijf in Barendrecht. Toen hij aan het einde van zijn eerste werkdag weer op straat stond, wist hij niet hoe hij thuis moest komen. Hij had geen geld bij zich, sprak nauwelijks Nederlands en had geen idee waar hij was. Hij begon te lopen, en vond een bordje waar hij de naam “Rotterdam” op herkende. Na 20 km lopen was hij weer thuis.

Mohammed: “Ik heb niet de kansen op opleiding gehad die de jongeren nu hebben. Ik vertel mijn verhaal aan de jongeren hier. Jongens, hier is jullie toekomst. Jullie hebben heel veel kansen, pak die op.”

Mijn droom is dat als ik 65 ben – dan leef ik nog, ik hoop het – ik in de wijk heel veel jongeren zie die een diploma en werk hebben. Ik vertel hen dat ook: ‘Als ik 65 ben en in de wijk loop, dan stop jij met een mooie auto en vraag je mij waar ik heen ga. En dan breng jij mij naar de stad of de markt.’ Dat is mijn droom. Dat lijkt mij schitterend.”

De ASN Bank Wereldprijs en veiligheid

Een van de thema’s van de ASN Bank Wereldprijs is “tegen wapenhandel”. Mohammed voelt zich thuis bij dat thema. “Ik hoorde via de woningbouwvereniging van de ASN Bank Wereldprijs en ik besloot mee te doen. Veiligheid is voor mij heel belangrijk. Als ik weet dat jongeren bezig zijn met wapens dan probeer ik ze op een positieve manier hierover aan te spreken en ze er van af te leiden.”

Bij zijn rondes door de wijk als buurtvader probeert hij andere buurtvaders te leren hoe je met jongeren omgaat. “Mijn aanpak is: ‘Je mag schreeuwen wat je wilt, ik luister wel naar jou. Ik kom morgen naar je toe en zeg dan nog steeds dag.’ Wij buurtvaders moeten niet roepen: ‘Hé, je bent een slecht mens’. Nee, respect is belangrijk.”

“Ik zeg tegen ouders: wij gaan onze kinderen en jongeren meer aanspreken. Gordijn open, deur open, kom naar buiten. Ik ben steeds aan het zoeken: hoe moet ik de mensen uit hun woonkamer naar de straat krijgen. Wij bewoners hebben genoeg tijd. Als wij naar buiten komen, dan zal het lukken om samen de problemen op te lossen.

Mohammed is een van de boegbeelden van de ASN Bank Wereldprijs 2011. De ASN Bank wil duurzame doeners de kans bieden om hun droom waar te maken. Ding nu mee met jouw eigen project naar de ASN Bank Wereldprijs 2011

Doe de quiz en test jouw “dromen voor de wereld van morgen”-kennis

Over de schrijver