Met deze mondkapjes zet je de wereld in bloei

Onderzoekers schatten dat er wereldwijd 129 miljard mondkapjes per maand worden gebruikt. Veel van die mondkapjes belanden op straat of in de natuur. Ook in Nederland hebben we ze allemaal wel eens ergens als zwerfafval zien liggen en misschien zelfs wel eens opgeruimd. Maar dat zat grafische vormgever Marianne de Groot -Pons niet lekker. Ze wilde een constructieve oplossing bedenken voor de wegwerp mondkapjes en kwam met dé oplossing: biologisch afbreekbare mondkapjes mét bloemzaadjes. HetkanWEL sprak met Marianne.

Aan de keukentafel

“Het is een gekkenhuis!” roept ze over de telefoon. “Ik verwachtte wel dat iedereen het een leuk idee zou vinden en dat mijn schoonouders en vrienden en wellicht ook een paar mensen daar buiten ze zouden kopen. Maar ik had nooit verwacht dat de eerste lading zo snel zou gaan. Ik had verwacht dat ik af en toe eens met een pakketje naar de brievenbus zou fietsen en dan een tikkie zou sturen naar degene die de bestelling had gedaan. De mondkapjes maakte ik zelf met mijn man en vrienden aan de keukentafel. Dat gaat nu niet meer.”

Een soort fabriekje

Marianne heeft rap een partner in de arm genomen, die ze via via leerde kennen. De mondkapjes worden nu niet meer door haarzelf aan de keukentafel gemaakt, maar om de hoek. “Ze worden nog wel met de hand gemaakt, maar het is echt een soort van fabriekje hier om de hoek. Heel professioneel.” Ze zegt het niet zonder trots en terecht. Er zijn maar weinigen die een idee zo snel weten om te zetten in een goedlopend product. “Het voelt alsof ik in een boemeltrein zat, maar vandaag is de HSL vertrokken en zitten we op volle snelheid.”

Mondkapjes

Wegwerp mondkapjes

Het idee voor de afbreekbare mondkapjes ontstond trouwens ‘al’ in oktober. “Ik ben al 20 jaar grafisch vormgever en heb een uitgebreid netwerk. Ik heb toen een rondje gemaakt met de vraag: wie kan mij helpen, maar ik kreeg het niet van de grond. Dat wil zeggen: iedereen reageerde wel enthousiast, maar er gebeurde niet zoveel. Ik heb het idee toen geparkeerd, maar toen ik weer ergens iets las over al die plastic mondkapjes kreeg ik een soort adrenalinestoot. ‘En nu is het klaar!’ dacht ik. ‘We gaan het gewoon doen.’ Mijn man en ik zijn ze toen ’s avonds, als de kinderen naar bed waren, aan de keukentafel gaan maken. De avondklok is totaal langs ons heen gegaan, zo druk waren we ermee.”

Rijstpapier, wol en eierdozen

Het maken van de mondkapjes ging niet over één nacht ijs. “Het was een hele zoektocht naar het juiste materiaal. Van veel materiaal wordt gezegd dat het biologisch afbreekbaar is, maar dan legde ik het in mijn tuin om te testen en daar ligt het nu nog. Het verging gewoon niet.” Uiteindelijk maakte ze de mondkapjes van rijstpapier waarvan ze na 2 weken geen spoor meer terug kon vinden in haar tuin. “De koordjes zijn gemaakt van de wol van de schapen van mijn opa en oma. Wol is volledig afbreekbaar en geeft zelfs goede voedingsstoffen af aan de aarde.” De bloemetjes waarmee je de koortjes kan verstellen zijn gemaakt van plantaardige eierdozen met afbreekbare lijm en inkt.

Mondkapjes

Bloemenweiden voor insecten en bijen

De mondkapjes zijn niet alleen volledig afbreekbaar, maar er zitten ook nog eens bloemenzaadjes in het papier, die goed zijn voor de bijen en insecten en dus voor de biodiversiteit. “Het is natuurlijk niet zo dat je die mondkapjes nu zo maar overal op straat kan gooien en dat er dan spontaan overal bloemenweiden ontstaan,” zegt Marianne hier nog over. “Net als gewone zaadjes hebben ook deze liefde, aandacht en water nodig en speelt het seizoen mee waarin je ze ‘zaait’. Het beste werkt ze om ze in de tuin te ‘begraven’ met een dun laagje aarde erover.”

Een nummer-1 hit

Aan het einde van ons gesprek moet Marianne nog een stuk of wat tikkies versturen van de bestellingen die ze vandaag heeft binnengekregen. “We krijgen zulke leuke, enthousiaste reacties. Mensen vinden het briljant. Er is dus duidelijk behoefte aan. En eerlijk gezegd verbaast het me dat het nog niet eerder door iemand bedacht en gemaakt is, want zo moeilijk is het niet. Je moet alleen even anders denken.” Al voelt het ook nog een beetje onwennig. “Van de ene op de andere dag heb je ineens een hele organisatie. Alsof je een artiest bent, die meteen een nummer-1 hit scoort, zo voelt het een beetje. Het is echt heel bijzonder. We krijgen nu ook bestellingen van bedrijven en organisaties binnen.”

De mondkapjes van Marie Bee Bloom worden met de hand gemaakt van biologisch afbreekbare materialen uit Nederland. Je kan ze op haar website bestellen.

Wat vind jij van de mondkapjes van Marianne? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver