Monsanto manipuleerde het wetenschappelijke proces om onwelgevallige publicaties te saboteren

Hoe onafhankelijk zijn wetenschappers? Foto: wikimedia commons
Hoe onafhankelijk zijn wetenschappers? Foto: wikimedia commons

Dit is een staaltje ijzingwekkende manipulatie: uit een analyse van Independent Science News blijkt dat Monsanto verschillende keren met succes het wetenschappelijke proces heeft proberen te beïnvloeden om negatieve resultaten voor zijn producten te verdonkermanen.
Lees ook
[adrotate group=”1″]
Top 5 schokkende feiten over de oceaan
Miljoenen mensen marcheren tegen Monsanto
In 2012 bijvoorbeeld ontdekte een Franse studie dat GM zaad en Roundup, beide producten van Monsanto, orgaanschade, tumorgroei en vroege sterfte bij ratten veroorzaakten. De studie werd gepubliceerd in Food and Chemical Toxicology (FCT) en werd door velen als zeer belangwekkend gezien. Corinne Lepage, voormalig minister van Milieu in Frankrijk, noemde het een “bom”. Na de publicatie startte een lastercampagne, waarbij werd opgeroepen om de studie in te trekken. Erger nog: begin dit jaar werd Richard E. Goodman als redacteur benoemd bij FCT. Hij werkte tussen 1997 en 2004 voor Monsanto. Verder had hij geen enkele band met het tijdschrift. Het is volstrekt onduidelijk waarom juist hij als redacteur werd benoemd. In het publicatieproces voor wetenschappelijke tijdschriften hebben redacteuren grote invloed: zij besluiten wie de artikelen beoordelen en welke artikelen in het blad terecht mogen komen.
Heeft Monsanto nu een vinger in de pap bij dit tijdschrift? Met zekerheid is het niet te zeggen, maar dit is niet het enige voorbeeld van betrokkenheid van Monsanto (en overigens ook andere grote bedrijven, bijvoorbeeld in de farmaceutische industrie) bij het wetenschappelijke proces.
Volgens Independent Science News drijft het bussines-model van wetenschap steeds meer op geld uit de industrie: “Universiteiten geven ‘onafhankelijk’ advies aan overheden, maar nemen geld van bedrijven aan voor ‘onderzoek’. Bedrijven geven universiteiten dat geld niet voor de kennis die het genereert, maar voor de invloed die het koopt.”
Lees het hele artikel op Independent Science News

Over de schrijver

6 reacties op “Monsanto manipuleerde het wetenschappelijke proces om onwelgevallige publicaties te saboteren”

  1. Monsanto is echt niet de enige die dat doen. BASF (voorheen IG Farben) heeft vazal Bernhard van Ravenzwaay bij de universiteit van Wageningen weten te plaatsen als hoogleraar. Onafhankelijk onderzoek uit die hoek hoeft men dus ook niet meer te verwachten.

  2. die lui van monsanto kopen zich gewoon overal in…bv het meesterlijk staaltje van een werknemer eerst bij Mondanto laten werken en dan ineens weer is hij een FDA (federal drug administration) ( de keuringsdienst van waren in Amerika )medewerker erna weer terug naar Monsanto (makkelijk info over en weer) je reinste belangenverstrengeling…

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020