Krijgt Nederland een zonnesnelweg?

2016 was een goed jaar voor zonne-energie. Met ongeveer 1.880 zonuren scheen de zon maar liefst 240 uren meer dan gemiddeld. Het is natuurlijk moeilijk te voorspellen hoeveel we de zon zullen zien in 2017, maar het nieuwe jaar begint in ieder geval goed. Zo staan er bijvoorbeeld een paar gave zonneprojecten in de startblokken waar we je graag iets meer over vertellen.
Het grootste zonnepark is klaar
In Delfzijl is het grootste zonnepark van Nederland in gebruik genomen. Het park is maar liefst 30 hectare groot en er staan 120.000 zonnepanelen. Die kunnen zo’n 7.500 huishoudens van groene energie voorzien. Het park is eigendom van het Duitse Wirsol en de afnemer van de stroom is Eneco. Het park heeft 4 miljoen euro gekost en is het grootste zonnepark van Nederland. Het is trouwens nog wel de vraag hoe lang dat zo blijft. In Zeeland wordt namelijk een zonnepark van 40 hectare gebouwd met in totaal 140.000 zonnepanelen. Bij Hoogezand-Sappemeer staat in 2019 een nog groter zonnepark op de planning.
De A37 wordt misschien een zonnesnelweg
Rijkswaterstaat kijkt naar de mogelijkheden om het 43 kilometer lange A37-traject tussen Klazienaveen en Hoogeveen te transformeren tot een echte zonnesnelweg. Dat gaan ze doen door zonnepanelen te plaatsen op de geluidsschermen en vangrails. Daar is 300 hectare (!) aan zonnepanelen voor nodig. De bouwkundige ontwerpbureaus Posad Spatial Strategies, Studio Marco Vermeulen en IAA hebben de opdracht gekregen om de mogelijkheden hiervoor te gaan onderzoeken.
Zelf aan de slag
Wil jij zelf aan de slag met duurzame energie en energie besparen? Misschien heb je dan iets aan de subsidies van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Zo is er bijvoorbeeld een Subsidie energiebesparing eigen huis waarmee je onder andere je ramen, dak en deuren kunt isoleren. Daarnaast is er de Investeringssubsidie duurzame energie. Daarmee kan je bijvoorbeeld een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of een pelletkachel in je huis installeren.
Bron: Milieu Centraal, Duurzaamnieuws

Over de schrijver

2 gedachten over “Krijgt Nederland een zonnesnelweg?”

  1. Op het scherm op de A27 afslag De Bilt (viaduct Utrechtseweg) staan al jaren zonnepanelen. Onduidelijk wat status en nut is. Wel schijnen met enige regelmaat exemplaren gestolen te worden.

Reacties zijn gesloten.