Een mooie volle haardos dankzij dit natuurlijke en goedkope middel

Het moet zo rond mijn studententijd geweest zijn dat ik me ineens bewust werd van het feit dat ik niet per se een volle haardos had, terwijl dit wel iets was dat wenselijk was voor een vrouw. Niet dat mensen me er op attendeerden -ik heb van nature slag in mijn haar waardoor het voller lijkt dan het is. Maar ik las het overal, in de vrouwenbladen met name.

Hoewel mijn kapper jaren geleden al een keer zei dat je met mijn haar (dat zich blijkbaar super gewillig in zowel stijl als krul laat manoeuvreren) veel meer kan dan met de jaloersmakende volle haardos van een vriendin die naar dezelfde kapper ging, bleef het altijd knagen. Door de jaren heen verzamelde ik een arsenaal aan tips voor een volle, mooie en gezonde bos.

Zink en selenium

Zo weet ik dat stress, hormonen en ongezond eten (veel bewerkt voedsel met zout, suiker en vet) een dramatische invloed kunnen hebben op huid en haar. Plantaardig diëtiste Lobke Faasen (die zelf last had gehad van haaruitval) gaf me desgevraagd goede tips tegen haaruitval. Zo eet ik sindsdien braaf elke dag een paar paranoten bij het ontbijt voor de broodnodige selenium en slik ik zink bij (allebei goed voor een volle haardos).

Minder vaak wassen en borstelen

Een andere belangrijke tip kreeg ik destijds van mijn kapper: laat je haar met rust. Nou ja, zo zei ze het niet. Ze zei dat ik het niet zo vaak met shampoo moest wassen, dat de hitte van föhns of stijl- en krultangen funest zijn (net als heet water trouwens) en dat ik het ook niet zo vaak moest borstelen of kammen.

Misschien was dat laatste specifiek voor mijn haar bedoeld, want ik borstelde de slag gaat eruit en de pluis erin (waardoor het weliswaar dikker leek, maar niet per se mooier zat). Ze zei ook dat het heel gewoon is om bij de wisseling van seizoenen wat meer haar te verliezen. Geen reden dus om meteen in paniek te raken.  

Hoofdhuidmassage en rozemarijn

Deze week las ik een nieuwe tip: een simpele huis-tuin- en keuken recept dat zou helpen tegen haaruitval en je haar doet glanzen als nooit tevoren. Rozemarijnolie. Dit mengsel van olie en rozemarijn wordt al eeuwenlang gebruikt om haargroei te stimuleren en de haar kwaliteit te verbeteren. Rozemarijn zit namelijk bomvol antioxidanten, zoals vitamine B-complex, vitamine A, vitamine C en mineralen als ijzer, zink, magnesium en calcium.

Het schijnt ook dat Rozemarijnolie helpt tegen jeuk op je hoofdhuid, omdat het een ontstekingsremmende werking heeft. In combinatie met een hoofdhuidmassage (waarmee je de bloedcirculatie stimuleert) werkt het als een tierelier tegen roos, haaruitval. Het stimuleert de haargroei en voorkomt vroegtijdige veroudering van het haar. Alleen een hoofdmassage zonder de olie helpt trouwens ook al om je haar -of eigenlijk je hoofdhuid waar de haarzakjes zitten- gezond te houden – mits je het regelmatig doet natuurlijk.

Rozemarijnolie dus: makkelijk (en goedkoop) zelf te maken en het heeft geen bijwerkingen. Al gooi ik er meteen even een disclaimer tegenaan, want in het geval van serieuze haaruitval is het natuurlijk altijd goed om naar de oorzaken te kijken en die aan te pakken. De rozemarijnolie schaadt dan niet, maar zal zeker niet al je problemen als sneeuw voor de zon oplossen.

Als je haaruitval bijvoorbeeld door stress wordt veroorzaakt, is het een goed idee om je probleem bij de (haar)wortels aan te pakken en te zorgen dat er minder stress in je leven is. En stress – zo weten we allemaal- is nog niet altijd even makkelijk (of snel) op te lossen. Lees hier 10 tips om stress te verminderen.

Hoe werkt rozemarijnolie voor een volle haardos?

Gebruik een paar druppels rozemarijn olie en masseer die op je hoofdhuid. Zoals gezegd is alleen de hoofdmassage al goed om de bloedcirculatie te stimuleren, wat weer goed is voor de haargroei. Laat het minimaal een half uur tot ongeveer 2 uur intrekken en was het er daarna uit. Doe dit twee keer per week en zes weken lang krijg je het beste resultaat, zo wordt beweerd.

In principe kan je het ook elke dag doen (het is niet schadelijk voor je haar), maar dat zou ook betekenen dat je je haar elke dag moet wassen en dat is dan weer minder goed voor je haar (en voor het milieu). Het warme water en de shampoo droogt de huid (en het haar) namelijk vaak weer uit, waardoor je er weer meer rotzooi in moet smeren om een beetje leuk voor de dag te komen. Lees hier over de trend om minder te douchen en minder zeep te gebruiken.

Maak je eigen rozemarijnolie of rozemarijnwater

Je kan rozemarijnolie kant-en-klaar kopen (kies dan voor een bioversie) of je kan het zelf maken. In dat geval verwarm je bijvoorbeeld 500 ml jojoba-olie met 6 takken rozemarijn op het fornuis. Breng het niet helemaal aan de kook, want als het gaat bubbelen is het te heet. Blijf roeren en laat het ongeveer 10 minuten intrekken. Daarna haal je de rozemarijntakjes er weer uit, giet je het over in een pot om te laten afkoelen, om het vervolgens in een (spuit)flesje te gieten. Klaar voor gebruik.

Een andere optie is rozemarijnwater. Hiervoor breng je een aantal takken rozemarijn in water aan de kook. Laat het op zacht vuur ongeveer 15 minuten in het water trekken. Laat het goed afkoelen. Haal de takken eruit en giet het over in een pot of kom om af te koelen voordat je het in een (spuit)flesje giet. Spray het vervolgens bij de haaraanzet en masseer het in. Je kan je rozemarijnwater tot twee weken in de koelkast bewaren. Of je kan het in kleinere flesjes doen en het in je vriezer bewaren.

Wat zijn jouw ervaringen met rozemarijnolie of rozemarijnwater? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

4 gedachten over “Een mooie volle haardos dankzij dit natuurlijke en goedkope middel”

  1. Is het wel goed om rozemarijnolie (bio, een klein flesje gekocht) onverdund te gebruiken, zoals er staat: een paar druppels op de haar/hoofd? Ik dacht dat je het altijd moet verdunnen met een basisolie zoals jojoba of amandelolie…..

  2. Goedemiddag,
    Het artikel is fijn. Daar gaat het me niet om. Maar wat me een beetje stoort is het begin ‘Het moet zo rond mijn studententijd geweest zijn etc.’. Ik begrijp de beweegreden. Maar hiermee erken je eigenlijk dat het haar, dus uiterlijk, nog steeds erg belangrijk is voor vrouwen (ook al zal je het niet zo bedoelen). Daar moeten we toch vanaf. Het artikel kan prima zonder die introductie. Ik zelf heb alopecia areata. Dan gaan de tips niet veel helpen. Maar dat is niet erg. Voor een ander werken ze misschien wel.

    Ik heb nog wel een vraag. Ik ben op zoek naar een regenton. Maar ik zoek er natuurlijk wel eentje die een beetje milieubewust is gemaakt. Hebben jullie daar informatie over?

    Groet van Dina.

    1. Hi Dina, ik las toevallig je reactie. Ik heb een regenton van elho. Die worden in Nederland geproduceerd met gerecycled plastic en windenergie. Ben er heel enthousiast over. Of het de meest duurzame optie is, weet ik niet, maar heeft veel positieve punten.

Reacties zijn gesloten.