Moringa staat bekend als de “wonderboom” of “de boom des levens”. Het is een van de meest snel groeiende planten ter wereld en de bladeren – oleifera – bevatten een schat aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en eiwitten. Ik hou zelf niet zo van het woord, maar de Moringa wordt bestempeld als een superfood. Maar is dit ook zo?
De Moringa-boom – in het Nederlands noemen we het de peperwortelboom – komt van oorsprong in Noordwest-India. Daar werd het gebruikt in de traditionele geneeswijzen. In de Ayurvedische geneeskunde wordt de plant gebruikt om meer dan 300 verschillende aandoeningen te behandelen. Van het verlichten van ontstekingen tot het ondersteunen van je spijsvertering.
Inmiddels wordt de boom ook gekweekt in tropische en subtropische gebieden in Afrika, Zuidoost-Azië en delen van Zuid-Amerika. De boom is heel veerkrachtig en overleeft in droge, voedselarme grond. Het is dus een waardevolle bron van voeding in regio’s waar er ondervoeding heerst.
De verschillende toepassingen van Moringa
Moringa wordt op allerlei manieren gebruikt: de vruchten zijn een populair ingrediënt in Zuidoost-Aziatische gerechten, terwijl de volgroeide varianten als noten worden gegeten. De zaden leveren waardevolle behenolie (moringaolie) en kunnen zelfs water zuiveren. De wortel voegt extra smaak toe aan maaltijden, terwijl de bladeren worden gekookt, verwerkt tot moringapoeder of gebruikt om thee van te maken.



De verschillende toepassingen van Moringa
Hoewel Moringa al duizenden jaren wordt gebruikt, is het pas de afgelopen jaren in het Westen populair geworden. Dankzij de groeiende interesse in natuurlijke en duurzame voedingsmiddelen heeft Moringa een plekje veroverd tussen bekende superfoods zoals spirulina, chlorella en matcha. Het poeder, dat gemaakt wordt van gedroogde Moringa-bladeren, is gemakkelijk te gebruiken in smoothies, soepen en zelfs in gebakken producten.
Anti-aging eigenschappen van Moringa
Moringa is rijk aan antioxidanten, zoals quercetine en chlorogeenzuur, die vrije radicalen bestrijden en celbeschadiging helpen voorkomen. Hierdoor heeft het anti-aging eigenschappen. Daarnaast bevat het collageenbevorderende stoffen, die bijdragen aan een gezonde, stralende huid. De combinatie van vitamines, mineralen en essentiële aminozuren in Moringa kan helpen bij het vertragen van het verouderingsproces en het ondersteunen van de algehele vitaliteit.
Andere voordelen van Moringa
Naast zijn indrukwekkende voedingswaarde en anti-aging eigenschappen heeft Moringa nog meer voordelen:
- Energieboost: Door de hoge concentratie ijzer en vitamine B6 helpt Moringa bij het bestrijden van vermoeidheid en ondersteunt het een gezonde stofwisseling.
- Ontstekingsremmend: De plant bevat natuurlijke ontstekingsremmers die kunnen helpen bij chronische ontstekingsziekten zoals artritis.
- Ondersteuning van de bloedsuikerspiegel: Studies suggereren dat Moringa kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, wat vooral gunstig is voor mensen met diabetes.
- Duurzaam en veelzijdig: Moringa groeit snel en heeft weinig water nodig, waardoor het een duurzame voedingsbron is. Bovendien zijn bijna alle delen van de plant bruikbaar, van de bladeren en zaden tot de schors en wortels.
Hoe kun je Moringa gebruiken?
Moringa-poeder heeft een milde, licht bittere smaak die goed past in verschillende gerechten. Je kunt het toevoegen aan:
- Smoothies en sappen
- Soepen en stoofschotels
- Thee of warme drankjes
- Salades en dressings
- Haverpap of yoghurt
Het is dus absoluut een product met heel veel voordelen, maar kies wel voor biologisch geteelde Moringa om pesticiden en chemicaliën te vermijden en koop fair trade gecertificeerde producten van boeren die werken met agroforestry (boslandbouw) of regeneratieve landbouwtechnieken. Zo weet je dat de boeren een eerlijke prijs krijgen en de bodem niet wordt uitgeput of dat er ontbossing plaatsvindt. Maar of we het nou allemaal moeten gaan gebruiken? Ik denk als je gevarieerd en gezond eet met producten in het seizoen en uit de buurt, dat je duurzamer bezig bent. Denk je daar heel anders over? Laat het ons weten in een reactie.
-Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links-
5 gedachten over “Moringa: is dit echt een superfood? ”
De Wonder boom en de Moringa boom zijn 2 verschillende bomen maar hier in dit artikel blijkbaar niet.
Goedemorgen Asceline,
Nu ik dit over Moringo lees en geinteresseerd raak het mogelijk te gaan gebruiken, toch maar niet,
gezien Russisch bedrijfsvoerder.
mvrgr.
Beetje vreemd dat er een artikel over Moringa hier staat. Net als quinoa of avocado hoort dit niet in eens Westers voedingspatroon (deel waar wij wonen), qua niet duurzaam. Daarnaast, als we dit promoten, gaan de lokalen er straks meer voor moeten betalen, precies zoals met quinoa is gebeurd. Jammer dit artikel.
Hoi
Ik heb Moringa ook geprobeert maar werd er na gebruik misselijk van en moest overgeven.
Is er iets bekend over een allergische reactie?
Hallo Asceline,
ik ben een beetje verbaasd dat er in het artikel een link naar de Moringa poeder staat van een bedrijf dat in handen is van de Russische miljardair Mikhail Fridman. Past niet echt bij de asn bank.
Reacties zijn gesloten.