Moslimvrouwen tegen extremisme

Foto: Adam Jones, Ph.D., Flickr

Ze geven workshops tegen al Qaida propaganda en laten zich niet afschrikken door de risico’s van hun strijd voor een meer gematigde islam. Een groeiend aantal Britse moslima’s bestrijdt het islamitisch extremisme.

In opstand komen tegen het extremisme is al niet makkelijk en voor moslima’s zeker niet. Tehmina Kazi, directeur van de Britse Moslims voor de Seculiere Democratie (BMSD), werd zelf bedreigd toen ze een met de dood bedreigde imam verdedigde die vond dat de evolutietheorie en islam prima samengaan. Toch houdt ze vol. De campagnes van BMSD zijn zowel gericht tegen islamitisch extremisme als tegen islamofobie.

Sara Khan zette twee jaar geleden de organisatie Inspire op. Kahn zegt dat ze genoeg heeft van de traditionele, door mannen gerunde moslim-organisaties. “Moslima’s zijn gefrustreerd met het leiderschap. We hebben meer vrouwen in het debat nodig, dat zal een hele nieuwe dimensie geven. Kahn geeft aan waarom vrouwen centraal staan in de strijd tegen het extremisme: ‘Vrouwen vormen de normen en waarden van kinderen’. Inspire geeft dan ook workshops om moeders te sterken in de strijd tegen Al-Qaida propaganda en de argumenten van extremisten die hun kinderen mee naar huis nemen.

Andere actiegroepen zijn de Cheerleaders Tegen Alles, een groep die humor als middel gebruikt, en de English Defence League (EDL), een extreemrechtse anti-islamistische organisatie. Ex-EDL leden die niet meer zo extreem-rechts zijn hebben zich aangesloten bij de Cheerleaders en vormden samen de organisatie The Nice Ones.

Bron: The Guardian, Welingelichtekringen

Lees ook:
Flexibele vrouw wil 35% meer werken

Facebook topvrouw: “Vrouwen onderschatten hun eigen mogelijkheden”

Nieuwe werkers ongelukkig thuis

Over de schrijver

12 reacties op “Moslimvrouwen tegen extremisme”

 1. Monday, December 19, 2011Psychological Explanations of Political Correctness
  Nicolai Sennels’ latest essay examines the possible psychological causes behind the bizarre state of denial that is imposed on Westerners by political correctness.

 2. Roshana gaat steeds erger schelden! Typisch een teken van intellectuele machteloosheid .
  Wat JOSJE hierboven schrijft is volstrekt de waarheid. Er is dus niets extremistisch of doms aan. Integendeel!
  En jij Roshana bent degene die agressief reageert, dat kan iedereen zien! Domkopje! (n.b. dit is géén schelden maar een schertsende opmerking).

 3. Wat ik HUMOR vind, Frissewind, is dat deze moslima's door hun eigen volk bedreigd worden en toch zostom zijn om moslima's te blijven ! Waarschijnlijk roepen ze zelf ook overal dat de Islam de gosdienst van de vrede is. Grappig ,hé?

 4. Vrouwen zijn gebrekkig in intelligentie en religie . Kortweg vrouwen zijn dom.
  Volgens Mohammed dan, en hem moeten de moslims volgens de Koran navolgen ( ook de moslima's!).
  Zie de erkende (sahih) hadith ( uitspraken van Mohammed) van Bukhari 2 24 541 . Vrouwen zijn volgens Mohammed sowieso niet best af in de islam want : sahih Bukhari 2 24 541 Een meerderheid van de bewoners van de hel zijn vrouwen.
  Deze vrouwen hebben dus geen schijn van kans, als ze al niet aan TAKKIJA doen, want dat weet je nooit met moslims. Ik zou er maar van uitgaan. Denk bijv. aan de Pakistani, die hebben de Amerikanen constant bedrogen met het verblijf van Bin Laden!

 5. Uit het feit dat deze MOSLIM- vrouwen bedreigd worden , blijkt dat de islam ZELF extremistisch is. Dat moet volgens de Koran.

 6. Roshana is zelf een stiekeme moslim-extremist !
  En geen erge slimme, want haar positieve kijk op de islam in haar blog ( die ze hierboven) aanprijst ,is volledig verpletterd door letterlijk honderden reacties. En ze heeft er niets tegenin weten te brengen , behalve flauwe verdachtmakingen. Ga de reacties maar leze mensen!!

  1. Het is voor iedereen erg duidelijk dat ik GEEN moslim ben en dat enkele pvv-extremisten erg veel onzin hebben lopen postten wat werkelijk niemand leest…

   1. Hoezo is het voor iedereen duidelijk dat jij geen moslim bent? Uit jouw reacties blijkt duidelijk het tegendeel._Bovendien spreek je jezelf tegen, want jij leest de reacties van deze mensen wel ; hoe kun je anders weten dat het onzin is? Dat sap ji nog wel.j

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020