Tips: Zo maak je zelf een moswand en andere natuurlijke muurbekleding

De natuur als architectuur! Onze natuur weet zich als geen ander aan te passen aan de omgeving. Dit is niet alleen handig (en noodzakelijk) voor de biodiversiteit maar geeft ook prachtige mogelijkheden voor duurzame en ecologische woondecoratie. Niet alleen voor een natuurlijke & originele look; ecologische materialen hebben ‘van nature’ een akoestische, dempende werking. En wist je dat je bijvoorbeeld een moswand ook zelf kunt maken? Lees snel verder.

Een moswand

Moswanden zijn toe te passen in alle ruimtes van het huis, zoals in je woonkamer, badkamer of kantoor. Het mooiste van moswanden is dat ze onderhoudsvrij zijn. Ze hebben geen daglicht nodig en hebben daarnaast een isolerende werking. Een originele wand met mosdecoratie blijft zeker niet onopgemerkt. Een mooie variatie hierop is een muur of afscheidingswand van hydrocultuur planten. Deze hebben geen grond maar wel onderhoud en licht nodig. In ruil daarvoor krijg je een mooie plantenmuur die ook nog eens zorgt voor gezondere lucht.

Wandbekleding van hout

Wandbekleding van hout is nog steeds het meest geliefd en geeft elke inrichting een natuurlijk effect. Het gebruik van hout is door de bomenkap niet altijd duurzaam. Kies daarom voor houten wandbekleding van gerecycled hout zoals Barnwood. Dit gebruikte en doorleefde hout geeft je woning een authentieke uitstraling en karakter. Bijvoorbeeld wandbekleding gemaakt van het hout van oude fruitkisten of graanschuren. In combinatie met barnwood deuren maakt dit je inrichting helemaal af.

Wandbekleding van boomschors

In tegenstelling tot hout kan boomschors gemaakt worden van restmateriaal. Dit is milieuvriendelijker omdat hiervoor geen extra bomen gekapt hoeven worden. Ze worden vooral gebruikt als warme en sfeervolle tuinafscheiding. Maar ook kan boomschors voor het binneninterieur gebruikt worden. Kies dan wel voor een leverancier die dit onder goede arbeidsomstandigheden laat produceren. De schors van kurk is trouwens ook goed te gebruiken als originele wandbekleding en zorgt daarbij voor extra isolatie.

Wandbekleding van kokos

De kokosnoot is met recht een veelzijdig product te noemen. Voor het water en de melk, de olie en de vrucht maar ook als stoere wandbekleding. Hiervoor wordt de harde kant van de kokosnoot gebruikt als restproduct uit de voedselindustrie. De schil van de kokosnoot is gemakkelijk tegen alle omstandigheden opgewassen en dat op geheel natuurlijke wijze.

Wandbekleding van schelpen

Ook schelpen zijn een mooi en milieuvriendelijk product met veel toepassingen. We kennen het gebruik van schelpen vooral als bodembedekking. Ook zijn schelpen goed als duurzaam materiaal voor isolatie. Vooral voor de zeeliefhebber, is een muur met schelpen een mooie en originele toevoeging aan het interieur. Je kunt een wandbekleding van schelpen ook zelf maken. Mits je bezit over een gezond portie geduld want het schoonmaken en bevestigen is een arbeidsintensieve klus. Wanneer je een schelpenwand kant-en-klaar koopt let dan wel op of deze op een duurzame manier tot stand is gekomen.

Zelf een moswand maken

Enthousiast geworden over een ecologische wand in je huis? Je kunt een eyecatcher zoals een moswand ook zelf maken! Dit geeft je voldoening en is ook nog eens leuk om te doen. Daarbij scheelt het flink in de kosten. Als eerste kies je het soort mos dat je wilt gebruiken. Geschikte soorten zijn rendier- of bolmos. Ga uit van ongeveer vier kilo mos per vierkante meter.

Kies een geschikte wand om het mos te plaatsen. Houd daarbij rekening met het zonlicht; mos kan verkleuren en houdt van een vochtige omgeving. Je kunt het beste contactlijm gebruiken om het mos op de muur of een plaat te plakken.

Vervolgens ga je te werk door in een hoek te beginnen met lijm op een harde ondergrond. Hiervoor kun je het beste een kwast gebruiken. Pak voor het plakken alvast een stukje mos waar je de takjes en kleine losse deeltjes uithaalt. Werk met kleine stukjes zodat de lijm niet al uitdroogt voordat je het mos opplakt. Neem voldoende tijd voor je project want met een paar vierkante meter ben je al snel een dag bezig.

Wil je je wand iets minder rigoureus aanpakken maar toch de natuur in huis halen. Dan kun je ook een kleiner gedeelte gebruiken. Of maak een schilderij of paneel van ecologisch materiaal. Combineer de materialen voor een mozaïek effect en laat je creativiteit vooral de vrije loop.

Over de schrijver