Motorola gaat revolutionaire ‘lego-telefoon’ Phonebloks ontwikkelen

Phonebloks. Foto: wikimedia commons
Phonebloks. Foto: wikimedia commons

Phonebloks wordt werkelijkheid. De Nederlandse bedenker van de revolutionaire ‘lego-telefoon’ gaat in zee met Motorola om het product daadwerkelijk te ontwikkelen.
Drie maanden geleden maakte de wereld kennis met Phonebloks, een concept van een nieuwe type telefoon die bestaat uit losse componenten die onafhankelijk van elkaar werken en vervangen kunnen worden. Als je telefoon kapot gaat of verouderd is, ligt dit vaak maar aan één of enkele onderdelen van het apparaat. Toch wordt dan de complete telefoon weggegooid. Met Phonebloks is dat verleden tijd, bij een defect of veroudering vervang je gewoon het onderdeel dat kapot of verouderd is, hierdoor produceer je veel minder elektronisch afval. Daarnaast creëert Phonebloks de mogelijkheid om je telefoon zelf in te richten met de functies die jij belangrijk vindt. Je kan dus zelf de mogelijkheden van je telefoon bepalen.
Het plan was om zoveel mogelijk mensen geïnteresseerd te krijgen in dit product, en daarmee bedrijven over te halen om het te gaan ontwikkelen. De Youtube video van Phonebloks is op dit moment meer dan 18 miljoen keer bekeken, en het idee heeft bijna 400 miljoen mensen bereikt. Vele bedrijven hebben interesse getoond in het concept, en de bedenker, Nederlander Dave Hakkens, heeft nu bekend gemaakt dat hij gaat samenwerken met Motorola. Je kan dus zeggen dat de missie een belangrijke stap dichterbij succes is.
Samenwerking met consumenten
Motorola is zelf al een jaar bezig met een project dat een sterke gelijkenis vertoont met Phonebloks. Daarnaast heeft Motorola aangegeven het concept in het openbaar te willen gaan ontwikkelen, met als klankboard de Phonebloks community. Ze zullen dus gaan luisteren naar de ideeën en suggesties van ons als consumenten.
Om de smartphone van de toekomst echt duurzaam te maken, zal er ook gekeken moeten worden naar hoe de grondstoffen van een telefoon fairtrade en milieuvriendelijk gewonnen kunnen worden. Dit wordt nu al wel gedaan door Fairphone.
Daarnaast is een goede vraag of het idee van losse componenten niet ook op ander apparaten zoals je televisie of je computer kan worden toegepast. Hierdoor zou een groot deel van het elektronisch afval in de toekomst verleden tijd zijn.

Bron: Phonebloks
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Vergeet Samsung en Apple, Phonebloks is echt duurzaam
De fairphone, de eerste eerlijke telefoon ter wereld

2 reacties op “Motorola gaat revolutionaire ‘lego-telefoon’ Phonebloks ontwikkelen”

  1. Zou tof zijn, transitie versnellen en investeringskosten verlagen als Fairphone en Motorola samen uitzoeken hoe de smartphone echt milieu- en mensvriendelijk gemaakt kan worden.
    Hopelijk gaat Google ook meedoen en dan Apple…

  2. Niet om het een of ander, maar voor pc werkt dit natuurlijk allang. De afgelopen 20 jaar waren al mijn pc's zelf geassembleerde blokkendozen. Ik werk nu met mijn derde of vierde pc-kast, want op den duur bleken de oudere kasten te klein. En alles wat erin zit wordt pas vervangen als het echt niet meer voldoet, niet meer geupdate kan worden, kapot is of wat dan ook. Voor minimale kosten heb ik maximaal profijt en de pc werkt helemaal zoals ik het wil. En zo doen veel mensen het!
    Voor de telefoon is het inderdaad nieuw en ik volg Dave Hakkens hier dan ook al een tijdje over op Twitter.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020