Motors duurzamer dan auto’s? De Mythbusters weten wel beter

MythbustersVolgens de presentator van het Amerikaanse programma Mythbusters, Adam Savage, valt er een trend te bespeuren: mensen ruilen hun auto in voor een motor, omdat dit milieuvriendelijker zou zijn. Maar is dat ook zo? Mythbusters nam de proef op de som. Het resultaat van hun test zal milieuvriendelijke motorgebruikers niet geruststellen: op zijn best is een motor even vervuilend, op zijn slechtst veel smeriger.

Bij hun test vergeleken de Mythbusters 3 representatieve modellen auto’s en motoren, uit de jaren ’80, ’90 en ’00. Ze lieten elk voertuig 30 minuten rijden, over een parcours van 32,2 km, 75% was op de snelweg, 25% in de stad.
De auto’s en motors waren uitgerust met meetsystemen voor de uitstoot en energiezuinigheid.

Motorfietsen bleken, zoals verwacht, veel energiezuiniger, 28% om precies te zijn. Bovendien stoten ze 30% minder kooldioxide uit. Tot zover het goede nieuws voor motorrijders, want uit de test bleek namelijk ook dat motoren in vergelijking met auto’s uit hetzelfde decennium 416% meer koolwaterstof uitstoten, 3220% meer stikstofdioxide en 8065% meer koolmonoxide.

Lees ook:

Duurzaam ondernemen. Dat levert op.

Bron: Los Angeles Times/Environment

Over de schrijver

1 gedachte over “Motors duurzamer dan auto’s? De Mythbusters weten wel beter”

  1. Als ze minder brandstof verbruiken, maar die slechter verbranden, is dat dan slechter? Hangt er vanaf welk probleem je probeert op te lossen. Ik rij al jaren motor en geen auto, maar voor mijn werk pak ik de trein. Als je voor de duurzaamheid een persoonlijk voertuig met verbrandingsmotor (en zonder carpoolmogelijkheid) pakt, ben je sowieso niet goed wijs…

Reacties zijn gesloten.