Een groen cadeautje met een grote impact

Bij MountGreen kan je planten bestellen die door de brievenbus thuisbezorgd worden. Per stuk of in de vorm van een abonnement, waarbij je elk seizoen een nieuwe soort ontvangt. Bij elke plant zit een kaartje met verzorgingstips en wetenswaardigheden. Voor ieder verkocht plantje gaat er 1 euro naar JustDiggit. Deze NGO werkt samen met lokale bevolkingen om droge gebieden te transformeren in bloeiende gebieden. We spraken oprichter Maarten van den Berg over dit groene initiatief.
Wat is jouw achtergrond?
Als klein jongetje verwonderde ik me al over de schoonheid en diversiteit van de natuur. Om de werking van al dat moois te leren begrijpen ben ik biologie gaan studeren. Later heb ik de overstap gemaakt naar de master Sustainable Development.Na mijn studie heb ik 7 jaar als consultant gewerkt op het gebied van duurzame energie. Daarna heb ik besloten om mijn passie voor de natuur (en planten in het bijzonder) in te zetten om de wereld letterlijk te vergroenen.
Je doet dat met een bijzonder initiatief: MountGreen. Zou je daar iets meer over willen vertellen?
Bloemen en planten hebben een groen imago. Dat is begrijpelijk, maar lang niet altijd terecht. Zo heeft een bloemetje niets met duurzaamheid te maken. Na een week verdwijnt dat in de groenbak. MountGreen laat mensen langer èn intenser van planten genieten en verbindt daarnaast de bloemen- en plantensector met natuurherstel.
Ons eerste product is een pot en verpakking combinatie die door de brievenbus past, zodat planten altijd thuis bezorgd kunnen worden. Door veel achtergrondinformatie en verzorgingstips mee te sturen leggen we de basis voor jarenlang kweekplezier. Tegelijkertijd creëren we bewustzijn over het nut en de noodzaak van landrestauratie door een deel van de opbrengst te doneren aan landrestauratieprojecten.

Afbeelding: Sequoia -Mountgreen
Afbeelding: Sequoia -Mountgreen


Hoe ben je op het idee gekomen voor MountGreen?
Het idee om planten als brievenbuspost te vesturen ontstond toen ik een manier zocht om het verhaal èn de planten letterlijk en figuurlijk bij iedereen binnen te krijgen. Het bedrijfsmodel waarbij de consument met de aankoop van een product bijdraagt aan het oplossen van een maatschappelijk probleem zie je steeds vaker. Denk aan WakaWaka, Fairphone en Tony’s Chocolonely. Het zou mooi zijn als die ontwikkeling doorgaat.
Wat is de missie van MountGreen en waarom is dat zo belangrijk?
De missie van MountGreen is het vergroten van economische groei en sociale welvaart op basis van ecologische groei. Geen winst door overexploitatie maar door herstel van ecosystemen en groei van planten.
Dat is belangrijk omdat de vraag naar land voor de productie van biomassa voor voedsel, materialen en energie alsmaar blijft groeien. Volgens de VN is al méér dan 50% van het wereldwijde landbouwareaal matig tot ernstig gedegradeerd. Door te doneren aan landrestauratieprojecten dragen we, samen met de klant, bij aan de transitie van gedegradeerd naar vruchtbaar land. Zo’n hersteltraject duurt meerdere jaren maar uiteindelijk plukt iedereen de vruchten van een groenere wereld.
Hoeveel bomen zijn er al aangeplant sinds het begin?
Een zaailing in bijvoorbeeld Kenia kost nog geen €0,15. Voor elke euro die gedoneerd wordt zouden dus meerdere bomen geplant kunnen worden. Maar bij landrestauratie komt veel méér kijken dan het planten van bomen alleen. Minstens net zo belangrijk is het behouden van regenwater, het voorkomen van overbegrazing en het overdragen van kennis op de lokale bevolking.
Het gedoneerde geld wordt daarom gebruikt voor alle activiteiten behorend bij een specifiek project. De €719 die tijdens de crowdfunding campagne is opgehaald hebben we gedoneerd aan het project in Ben Guerir, Marokko.
Kunnen mensen ook rechtstreeks doneren om bomen aan te laten planten?
Dat kan zeker en is zeer welkom. Justdiggit heeft een ANBI-status en donaties zijn heel makkelijk te maken via bovenstaande link.
Wat zijn je toekomstplannen en dromen voor MountGreen?
Naast het brievenbusplantenconcept dat sinds de zomer op de markt is liggen er nog twee prototypen klaar: een draagsysteem voor planten waarop de achtergrondinformatie over de plant en een (persoonlijk) verhaal geprint kan worden; en een boeket van levende bloemen dat minstens 3x zolang bloeit als een gewoon boeket en waarvan de planten na de bloei de tuin in kunnen.
De toekomstdroom is een kenniscentrum voor landrestauratie waar mensen van over de hele wereld expertise uitwisselen. De ‘best practices’ kunnen zich dan als een olievlek verspreiden. Dat zou echt waanzinnig gaaf zijn! Maar eerst maar veel planten verkopen en mensen bekend maken met de kansen van landrestauratie. Dat is een mooie uitdaging voor de komende tijd.
Wil jij meer weten over MountGreen? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina. Klik hier voor de site van JustDiggit.
Ben of ken jij iemand die ook aan een inspirerend initiatief werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘inspirerende initiatieven’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van MountGreen en Pixabay
Afbeelding: Sequoia -Mountgreen
Afbeelding: Sequoia -Mountgreen

Over de schrijver