MUD projects maakt ontwerpen van bestaande materialen

Afbeelding: Mud Projects
Afbeelding: Mud Projects


MUD (Mobile Urban Design) projects maakt allerlei gave ontwerpen van bestaande voorwerpen. Volgens initiatiefnemer Boris Duijneveld is er immers een overvloed aan waardevolle materialen. Hij gebruikt deze materialen voor het maken van de mooiste hutten, kleine huisjes, stacaravans en hide-outs. Zelf woont hij op dit moment in een tiny house van 6m2 terwijl hij bouwt aan zijn nieuw woning: een containerhuis van 22m2. We volgen hem de komende tijd tijdens dit bijzondere traject en stelden hem alvast wat vragen om kennis te maken.
Wat is jouw achtergrond?
Na de studie Urban City Design aan de Hogeschool voor de Kunsten ben ik direct als zelfstandige aan de slag gegaan onder de naam MUD projects. Geïnspireerd door mijn stage bij Superuse Studios werd hergebruik van materialen en bestaande objecten ook voor mij het uitgangspunt, en mijn ontwerpproces anders dan gebruikelijk is. Zo begin ik niet met een blanco vel papier maar met materialen en objecten die voor handen zijn.
Het ontwerp laat zich zodoende leiden door bestaande vormen en materialen. Mijn fascinatie voor kleine architectonische objecten is ontstaan vanuit een verlangen naar een zelf gecreëerde, eigen ruimte. De schaal van de ontwerpen wordt in veel gevallen bepaald door transportmogelijkheden. Inmiddels groeien de afmetingen al flink en komen er diepladers en vrachtwagens aan te pas.
Afbeelding: Mud Projects
Afbeelding: Mud Projects


Je werkt aan bijzondere projecten. Wil je daar iets meer over vertellen?
Het transformeren van een bestaand object, zoals bijvoorbeeld een veevoersilo, is voor mij een uitdaging. De ingrepen in het afgedankte materiaal of object dienen er toe de vorm dusdanig te veranderen dat het uit zijn oude context gehaald wordt en een nieuw leven ingaat in vorm en functie. Zo ontstaat er een verscheidenheid aan unieke hideouts, kleine verblijfsobjecten en grotere leefruimtes. Door recycling ontstaan er bijzondere vormen, wat voor mij ook elke keer weer een ontdekking is.
Daarnaast ben je op dit moment een eigen huis aan het bouwen. Hoe ben je op dat idee gekomen en waar ben je nu in het traject?
Ik woon momenteel in een Tiny House van 6m2. Dit kleine, mobiele huisje heb ik gebouwd als reis- en werkunit, om mee te kunnen nemen naar projecten, zoals Oerol bijvoorbeeld. Het huisje is van alle gemakken voorzien maar ik kreeg de drang om een nieuw project te beginnen. Een paar jaar geleden heb ik een plywood container (een stalen kooi met dikke multiplex wanden) gekocht voor 100 euro om ooit te transformeren. Het wordt een nieuw mobiel huis van 22m2 met weer een geheel eigen karakter.
Welke rol speelt duurzaamheid in jouw ontwerp?
Het huis wordt grotendeels gebouwd uit afgedankte en vervolgens hergebruikte materialen. Ik vind materialen tijdens mijn klussen, via vrienden of Facebook en via verschillende websites. Her en der moeten er soms toch nieuwe materialen worden gekocht, zoals bijvoorbeeld staalprofielen en hout. Het kan voorkomen dat je iets niet met de juiste maat of op tijd kan vinden binnen het bouwproces. Maar door hoofdzakelijk materialen en objecten een tweede leven te geven beland het niet op de afvalberg.
Tevens gebruik ik polyester silo’s van 30/40 jaar oud die na de transformatie nog zeker 20 jaar mee kunnen. Hiervoor gebruik ik weliswaar chemische middelen zoals polyester, maar dit zorgt er wel voor dat de silo weer zeer lang mee gaat.
Afbeelding: Mud Projects
Afbeelding: Mud Projects


Wanneer verwacht je dat het huis af zal zijn en waar ga je eigenlijk wonen?
Het containerhuis, waar ik een veevoersilo aan vast heb gekoppeld, zal eind 2016 klaar zijn. Het interieur, zoals de keuken en dergelijke, zal dan nog wel wat aandacht nodig hebben. De standplaats is nog niet duidelijk, er is op dit moment een gesprek gaande met een gemeente, maar helaas nog in een vroeg stadium.
Wat voor advies zou je mensen geven die hun eigen droomhuis willen (laten) bouwen? Wat voor stappen moeten ze doorlopen?
Het belangrijkste voor mij is om mijn hart te volgen. Onderzoek wat je precies wilt, zoek naar inspiratie en kijk naar andere projecten. Heb je een interesse in eigenzinnige, kleinschalige architectuur dan kan ik je wellicht adviseren of zelf helpen met het ontwerp- en ontwikkelingsproces. Wil je zelf bouwen? Onderzoek dan ook de technische kanten goed.
Hoe denk en hoop je dat de toekomst van wonen er uit ziet?
Ik hoop vooral dat het wonen veel vrijer wordt. Nu is het niet toegestaan om je leven eigenhandig in te richten, in dit geval door mobiel te willen wonen. Echter maakt het concept hypotheek of de buitensporige huurprijzen het er niet aantrekkelijker op om je te conformeren. Ik wil vooral vrijheid in mijn leven. Leven zoals ik het wil, zonder schulden of hoge lasten.
Wil je graag meer weten over MUD projects? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van MUD projects
Afbeelding: Mud Projects
Afbeelding: Mud Projects

Over de schrijver