Hoe krijg je die muffe geur uit tweedehands kleding?  

Een vriendin van me vroeg me ooit of ik het niet vies vond om tweedehands kleding te dragen. Mijn antwoord was nee. Ten eerste, omdat ik altijd voor de mooie, frisse exemplaren ga. Ten tweede, omdat ik de kleding was voordat ik het draag. En ten derde, omdat nieuwe kleding vaak ook al door tientallen (zwetende) lijven gepast is voordat het in jouw kast eindigt. Maar er zijn natuurlijk grenzen.

Tweedehands kleding

Zo ben ik geen fan van tweedehands schoenen. Ik roep altijd dat dit te maken heeft met het unieke voetbed dat een ieder heeft, maar eigenlijk heeft het meer te maken met het idee dat de zweetvoeten van iemand anders de schoenen al gedragen hebben en schoenen kan je nou eenmaal niet wassen. Ook muf ruikende kleding laat ik hangen. Sterker nog, om heel eerlijk te zijn, verlaat ik  een tweedehands zaak met een penetrante geur van oude kleding en mottenballen altijd vrij snel weer. Al laat ik daarmee misschien wel wat potentiële schatten liggen.

Muffe geur van tweedehands kleding

Die typische muffe geur van tweedehands kleding ontstaat omdat er resten huid, zweet en talg achterblijven in kleding. En die vormen op hun beurt weer een mooie voedingsbodem voor honderden soorten bacteriën, die overigens niet allemaal schadelijk hoeven te zijn maar na verloop van tijd wel allerlei geuren produceren. Het zorgt ervoor dat tweedehands kleding muf en zelfs een beetje zurig kan ruiken. Ja, ik weet het, niet echt een reclamepraatje voor het kopen van tweedehands kleding (zo vlak voor koningsdag). Maar: er bestaat natuurlijk ook een oplossing voor dit fenomeen.

Zo krijg je kleding weer fris en fruitig

Simpel gezegd: wassen die handel! Voordat je alles in de wasmachine gooit, kan je de kleding weken in een emmer met witte azijn of baking soda (of allebei). Azijn is een goed schoonmaakmiddel (zie hieronder) en een mild ontsmettingsmiddel. En baking soda staat erom bekend dat het vervelende geurtjes wegneemt.

Je kan je tweedehands kleding ook met wat baking soda in een zak doen, goed dichtmaken, heen en weer schudden en de kleding dan een dag of twee met de baking soda laten ‘sudderen’. Of witte azijn in een plantenspuit doen en het op je kleding spuiten (vergeet de binnenkant niet). Goed laten intrekken en drogen. En daarna natuurlijk nog even wassen.  

Zorg er vervolgens voor dat je de trommel van je machine niet te vol propt en droog de kledingstukken buiten aan de lijn (want door de hoge stand van de droger kan de geur juist worden versterkt, zo blijkt uit een artikel van de New York Times). Zorg er wel voor dat je de kledingstukken binnenstebuiten aan de lijn hangt of uit direct zonlicht, want anders verbleken de kleuren van je nieuw gevonden en grondig schoongemaakte kleding.

Mocht het overigens na de eerste ‘behandeling’ nog niet helemaal fris en fruitig genoeg ruiken, herhaal het hele gebeuren dan nog een keer.

Gele vlekken in witte kleding

Toegegeven: gele vlekken uit tweedehands kleding halen geeft een heel ander gevoel dan gele vlekken uit je eigen witte kleding halen, want het gaat toch om zweet. Of eigenlijk, om de combinatie van zweet en deodorant met aluminium als ingrediënt, want dat reageert op het zout in je zweet en zorgt voor die gele vlekken.

Bovendien: hoe langer je wacht met het verwijderen van (gele) vlekken, hoe lastiger ze eruit te halen zijn. Tip één is dus: koop geen tweedehands kleding met (gele) vlekken, want god mag weten hoe lang die er al in zitten. Tip twee: gebruik natuurlijke deodorant zonder aluminium, zodat je die gele vlekken in je oksels niet krijgt. En tip drie: haal die vlekken er zo snel mogelijk uit, want dan doe je langer met je kleding en hoef je überhaupt niks tweedehands of nieuw te kopen. Of nou ja, in ieder geval minder. Of in ieder geval geen nieuw tweedehands wit shirt.    

Goed, hoe krijg je die vlekken erop een beetje natuurlijke manier uit is dan de vraag. Spuit de gele vlekken in met azijn (vul hiervoor een plantenspuit met de helft azijn en voor de helft met water) of laat je kleding weken in azijn voordat je het wast. Je kan ook een papje maken van baking soda (ongeveer 4 eetlepels met 50 ml water) en dit op de vlekken smeren. Laat het ongeveer drie uur intrekken voordat je het kledingstuk wast. Je kan ook proberen om de vlekken met citroensap in te smeren en ze zo te bleken.

Hoe verzorg jij tweedehands of vintage kleding? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver