Multinationals drijven Indiase katoenboeren tot zelfmoord

Cotton Picking In India
Foto: Wikimedia Commons

Elk uur pleegt een Indiase katoenboer zelfmoord. Multinationals zorgen ervoor dat arme Indiase boerengezinnen gedwongen zijn om tegen hoge prijzen hun zaad te kopen. Door veel mislukte oogsten en hoge schulden door leningen worden de boeren wanhopig en zien ze geen andere uitweg dan zelfmoord. De documentaire Bitter Seeds hoopt iets aan de situatie te doen
Bitter Seeds is een gelauwerde documentaire die onder andere de IDFA “Best Green Screen Documentary”-prijs won. De film wordt de komende tijd in verschillende bioscopen in Nederland getoond als onderdeel van de IDFA-Oxfam Novib on Tour.
De hoop is dat de documentaire een klein stapje is om iets aan de schrijnende situatie van katoenboeren te doen. Kennis is de eerste stap op weg naar verandering, vind ook Prem Bindraban. Hij is directeur van het bodeminstituut ISRIC aan de Universiteit van Wageningen en heeft voor de VN en de Wereldbank onder meer onderzoek gedaan naar landbouw wereldwijd. “Overheden hebben vaak te weinig tegenargumenten om multinationals te weerhouden van praktijken zoals met de katoenboeren in India. Met meer kennis zal er ook meer aanbod komen van verschillende producenten. Dan hebben boeren meer keuze en minder kans om te worden uitgebuit.” Ook door het “groeiende bewustzijn van buitenaf” worden multinationals en overheden onder druk gezet om te veranderen.
Meer weten? Op Oneworld.nl vind je een uitgebreider artikel over Bitter Seeds.

Over de schrijver

1 reactie op “Multinationals drijven Indiase katoenboeren tot zelfmoord”

  1. Ja en als je dan weet dat een ex medewerker van monsanto in de eu voeding advies orgaan zit, dan weet je genoeg hoe ver wij gezakt zijn.
    Tijd om op te staan !

Reacties zijn uitgeschakeld.