Deze muurschildering in Warschau maakt de lucht schoon

Als onderdeel van een internationale campagne is in Warschau een muurschildering gemaakt, die de lucht zuivert. Door gebruik te maken van een speciale verf, kan deze muur dezelfde hoeveelheid lucht zuiveren als 720 bomen samen zouden doen. De schildering is ontworpen door de Poolse kunstenaars Maciek Polak en Dawid Ryski en uitgevoerd door de Good Look Studio.

Speciale lucht zuiverende verf

Er is gebruik gemaakt van foto katalytische verf met titaandioxide, die lucht verontreinigende stoffen aantrekt en omzet in onschadelijke nitraten. Dit werkt via een chemisch proces, dat door zonlicht wordt geactiveerd. De beschildering in Warschau maakt onderdeel uit van de City Forest Campagne van het kledingmerk Converse, dat als doel heeft om dit soort lucht zuiverende muurschilderingen over de hele wereld te realiseren. Samen zouden die het werk van 3.000 bomen moeten kunnen doen.

Muurschildering in meer steden

Warschau is, na Bangkok in Thailand, de tweede stad met zo’n schildering maakt. En dus de eerste in Europa. Hierna volgen nog 13 wereldsteden waaronder Belgrado, Lima, Sydney, Jakarta, Johannesburg en Melbourne. Converse is overigens niet het eerste bedrijf dat de lucht op deze manier reinigt.

Luchtzuiverende reclameborden

De Nederlandse Studio Roosegaarde heeft al eens een serie reclameborden geplaatst in Monterrey, Mexico, die met dezelfde soort verf beschilderd zijn. Elk reclamebord zorgt hier voor dezelfde hoeveelheid schone lucht als 30 bomen zouden doen. De borden kunnen vijf jaar mee en helpen zo een beetje bij de aanpak van de sterke luchtvervuiling, die in dit gebied regelmatig in de vallei blijft hangen (zeker als er geen wind staat).

Diamanten uit luchtvervuiling

Daan Roosegaarde is trouwens al eerder bezig geweest met het reinigen van de lucht. In Peking bouwde hij ’s werelds grootste luchtverfrisser, die 30.000 kubieke meter lucht per uur kan reinigen. Volgens Daan staat de hoeveelheid smog die door het luchtfilter wordt verzameld gelijk aan het roken van 17 sigaretten per dag! Het filter zuigt minuscule deeltjes koolstof uit de lucht en maakt daar letterlijk diamanten van. Met de opbrengst van die diamanten worden nieuwe filters gemaakt en lucht reinigende objecten.

Wat vind jij van het idee om met behulp van kunst, zoals een muurschildering, de lucht te zuiveren? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Bekijk hier ook deze muurschilderingen van mos en andere planten. Of deze kleine kunstwerkjes, die uit gevallen bladeren zijn gesneden.

Over de schrijver

16 gedachten over “Deze muurschildering in Warschau maakt de lucht schoon”

  1. Prachtig, Daar kan de focus enorm op gericht worden. Lijkt me nog belangrijker om te zorgen dat het nooit de bewustwording van het belang van bomen gaat vervangen. Grote bedrijven hebben namelijk wel de tendens om vanuit winstbelang te werken. De leefomgeving van de mens: stad en gemeentes transformeren tot een minder chemisch(beton en verf) geheel, maar juist met meer insecten en plantenhabitat komt ook het algemeen welzijn van mensen ten goede! Natuurlijk kunnen we voortaan alle schilderkunst gaan maken met deze verf(als het idd goed gefactcheckt blijkt) :)! En tegelijkertijd meer speelparken tussen de betonnen giganten in de stad. Merci .

  2. Het klinkt te eenvoudig. Mocht het al zo zijn dan huiver ik er voor want nog een reden waarom we bomen dan wel zouden kunnen missen. Het waait omenteel stevig. Ik geniet van het geluid van de bomen, een plek waar dieren kunnen schuilen, die ik prachtig vind om te zien en dat een wereld zonder bomen echt niet veel aan zou zijn. Een muurschildering kan nooit pure natuur vervangen. En een chemische reactie, klinkt dat nou gezond?

Reacties zijn gesloten.