Deze muurschildering in Warschau maakt de lucht schoon

Als onderdeel van een internationale campagne is in Warschau een muurschildering gemaakt, die de lucht zuivert. Door gebruik te maken van een speciale verf, kan deze muur dezelfde hoeveelheid lucht zuiveren als 720 bomen samen zouden doen. De schildering is ontworpen door de Poolse kunstenaars Maciek Polak en Dawid Ryski en uitgevoerd door de Good Look Studio.

Speciale lucht zuiverende verf

Er is gebruik gemaakt van foto katalytische verf met titaandioxide, die lucht verontreinigende stoffen aantrekt en omzet in onschadelijke nitraten. Dit werkt via een chemisch proces, dat door zonlicht wordt geactiveerd. De beschildering in Warschau maakt onderdeel uit van de City Forest Campagne van het kledingmerk Converse, dat als doel heeft om dit soort lucht zuiverende muurschilderingen over de hele wereld te realiseren. Samen zouden die het werk van 3.000 bomen moeten kunnen doen.

Muurschildering in meer steden

Warschau is, na Bangkok in Thailand, de tweede stad met zo’n schildering maakt. En dus de eerste in Europa. Hierna volgen nog 13 wereldsteden waaronder Belgrado, Lima, Sydney, Jakarta, Johannesburg en Melbourne. Converse is overigens niet het eerste bedrijf dat de lucht op deze manier reinigt.

Luchtzuiverende reclameborden

De Nederlandse Studio Roosegaarde heeft al eens een serie reclameborden geplaatst in Monterrey, Mexico, die met dezelfde soort verf beschilderd zijn. Elk reclamebord zorgt hier voor dezelfde hoeveelheid schone lucht als 30 bomen zouden doen. De borden kunnen vijf jaar mee en helpen zo een beetje bij de aanpak van de sterke luchtvervuiling, die in dit gebied regelmatig in de vallei blijft hangen (zeker als er geen wind staat).

Diamanten uit luchtvervuiling

Daan Roosegaarde is trouwens al eerder bezig geweest met het reinigen van de lucht. In Peking bouwde hij ’s werelds grootste luchtverfrisser, die 30.000 kubieke meter lucht per uur kan reinigen. Volgens Daan staat de hoeveelheid smog die door het luchtfilter wordt verzameld gelijk aan het roken van 17 sigaretten per dag! Het filter zuigt minuscule deeltjes koolstof uit de lucht en maakt daar letterlijk diamanten van. Met de opbrengst van die diamanten worden nieuwe filters gemaakt en lucht reinigende objecten.

Wat vind jij van het idee om met behulp van kunst, zoals een muurschildering, de lucht te zuiveren? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Bekijk hier ook deze muurschilderingen van mos en andere planten. Of deze kleine kunstwerkjes, die uit gevallen bladeren zijn gesneden.

Over de schrijver

16 reacties op “Deze muurschildering in Warschau maakt de lucht schoon”

  1. Als dit waar is, is het bijna te mooi, maar dan toch waar! Kunst is zo essentieel om onze verhouding tot de werkelijkheid te blijven analyseren en dat ze nu ook op een andere manier van levensbelang wordt gemaakt is wat je noemt twee vliegen in één klap. Luchtzuivering via hart- en geestverruiming, ik zeg hoera!

  2. Typisch gevalletje als het te mooi klinkt om waar te zijn…
    Titaanoxide is de meest gebruikte witte verf die er is, bovendien is de oppervlakte van een muur enkele tientallen vierkante meters, Terwijl de blad oppervlakte van 720 bomen een veelvoud hiervan is. Of de verf is super reactief (niet zo fris) of er moet een enorme oppervlakte gebruikt worden, maar het ene sluit het andere uit. Dit is niet ge factchecked, helaas.

  3. Klinkt geweldig, maar ben wel heel benieuwd naar de werking ervan. Hoe lang werkt die omzetting bijvoorbeeld ? En wat voor chemische stoffen zitten er in de verf die de reactie aangaan ?

  4. Geweldig zeg! Ik stel voor dat we diverse appartementen in de steden gaan verfraaien met een muurschildering die zo werkt. Dan blijft het leuk in de stad te wonen…

  5. Heel leuk en nuttig, maar als Polen zou stoppen met het winnen en verbranden van kolen, zou dat veel meer zoden aan de dijk zetten. Pole is met zijn kolenindustrie een enorme CO2 uitstoter, en verder is er een enorme luchtvervuiling.

    1. Als het geen kunst is maar gewoon verf zou het veel gemakkelijker toepasbaar zijn lijkt mij. Het gaat om een chemische reactie. Betekent dit dat zodra deze reactie(s) plaatgevonden hebben de schildering niet meer werkt?

  6. Wauw zeg,als we allemaal ons huis daarmee schilderen dan zou dat gelijk een enorme impact hebben op het milieu. Hoop dat ze die verf op de markt brengen en promoten voor een betaalbare prijs.

Reacties zijn uitgeschakeld.