Muziek maken helpt tegen depressie

2877494088 57B2D6E211
Foto: Rfduck, Flickr

Muziek maken zou meer mensen uit hun depressie kunnen helpen dan de gebruikelijke medicinale antidepressiva, suggereert een artikel van een Fins onderzoeksteam in het ‘British Journal of Psychiatry’. Na drie maanden muziektherapie hebben mensen met een depressie minder symptomen zoals spanningen en angstgevoelens.

Muziekinfuus voor je hersenen

Muziek heeft een sterk effect op het menselijke brein. Wie een instrument leert spelen, stimuleert het auditief vermogen en zal dan gemakkelijker buitenlandse talen leren. Muziek kan ook herinneringen omhoog brengen en heeft duidelijk effect op je gemoedstoestand.

Muziek brengt mensen in contact met hun emoties zonder woorden, zegt Jaakko Erkkilä van de universiteit van Jyväskylä in Finland. De patiënten die mee deden aan de muziektherapie in het Finse onderzoek bleken zich na drie maanden beter te voelen en beter te functioneren in het dagelijks leven.

Muziektherapeut Anna Maratos van de ‘Central and North West London Foundation Trust’ en collega’s geven drie redenen aan. Allereerst het esthetische genot van muziek. Ten tweede vraagt muziek maken om ritme en aandacht, wat helpt om weer in harmonie met je lichaam te komen. Als derde kan door middel van muziek contact gemaakt worden met anderen (waaronder therapeuten) zonder woorden te gebruiken.

Pak die gitaar

Hiermee wordt niet gezegd dat mensen met een depressie hun medicijnen moeten weggooien en een gitaar moeten grijpen. In het onderzoek kregen mensen muziektherapie in aanvulling op reguliere therapie en medicatie. Eén op de vier patiënten die muziektherapie kregen, toonden verbetering. Uit ander onderzoek blijkt dat met reguliere medicatie van de 7 tot 16 behandelde patiënten, er bij slechts één verbetering optreedt.

Bron: Mother Nature Network

Lees ook
[adrotate group=”1″]
Kijktip: beatboxer Tom Thum produceert raarste geluiden en hits helemaal alleen
Elf natuurlijke anti-depressiva

Over de schrijver

2 reacties op “Muziek maken helpt tegen depressie”

Reacties zijn uitgeschakeld.