Muziek om te ontspannen: met deze 7 nummers verdwijnt je stress

We weten allemaal dat muziek invloed heeft op je gemoedstoestand, maar wetenschappers onderzochten welke beat, toon en ritme je stress direct verminderen. We zetten 7 nummers voor je op een rij. Probeer het uit en je zult versteld staan van het effect. 

De invloed van muziek

Muziek maakt je leven mooier. Wat je ook aan het doen bent; er is een genre voor. Of je nou naar de sportschool gaat, een ingewikkeld artikel moet lezen, een romantische avond organiseert, even moet bijkomen van de dag of lekker wilt meeblèren als je in de file staat.
In de afgelopen decennia is er veel onderzoek gedaan naar de invloed van muziek op je gemoedstoestand en vooral op de manier waarop muziek je helpt om te ontspannen. Nu veel van ons constant overprikkeld door het leven gaan, is het zeker aan te raden om gebruik te maken van deze kennis.

Het meest relaxte nummer ooit

Op Spotify barst het van de lijsten met nummers om tot rust te komen, maar er is een nummer dat wetenschappers ‘the world’s most relaxing song’noemen. Het nummer heet ‘Weightless’ van de Britse band ‘Marconi Union’. Marconi Union ontwikkelde dit nummer in samenwerking met psychotherapeuten. Al onderzoekend bepaalden ze de juiste toon, het gebruik van instrumenten, de duur van het nummer en het ritme dat nodig was om verandering in het stressniveau van de luisteraar teweeg te brengen.
Als je het nummer luistert, zul je merken dat je ademhaling en hartslag het ritme van de muziek volgen en dalen als het aantal beats per minuut naar beneden gaat. Het nummer duurt vijf minuten en heeft eerst 60 beats per minuut, wat het ritme van je hartslag in rust is, en daalt daarna naar 50.

Je stressniveau daalt

Het nummer blijkt te werken.Als je luistert, verlaagt je bloeddruk, stressniveau, hartslag en ook angstgevoelens worden minder. Omdat het zo goed werkt, raden de makers je af om het te luisteren tijdens het autorijden. En heb je aan vijf minuten niet genoeg? Dan kun je ook naar de lange versie luisteren, die 10 uur duurt. Voor slechte slapers, kan dit je de nacht doorhelpen.

Iets andere tonen

Het nummer gaat natuurlijk op den duur wel vervelen. Is dat bij jou ook zo? Dan zijn deze zes nummers ook een echte aanrader om te ontspannen. Er is voor ieder wat wils; van Cafe del Mar, tot Adele en Mozart.

Café del Mar

Mozart

Barcelona

Enya

Adele

DJ Shah


Wat vind je er van? En welk nummer ontspant jou het meest? Laat je het weten?

Over de schrijver

3 reacties op “Muziek om te ontspannen: met deze 7 nummers verdwijnt je stress”

Reacties zijn uitgeschakeld.