My Little Pony burger geeft overbodige paarden een goede bestemming

Paardenburger Hkw
Bron: De Keuken Van Het Ongewenste Dier

Paarden zijn jarenlang een statussymbool geweest. Maar dankzij de recessie is het paard gedegradeerd tot een slachtproduct. Door een te grote financiële verliespost voor de eigenaar van het paard worden deze dieren massaal en goedkoop verkocht aan Europese paardenslagers. Het ooit zo machtige dier eindigt nu als kattenvoer. Maar niet als het aan kunstenaar Rob Hagenouw ligt. Met zijn project ´De keuken van het ongewenste dier´ zorgt hij voor een waardig eind van het paardenvlees: met de ‘My Little Pony Burger’.
Bij sommige paardenliefhebbers bestaat een taboe op het eten van paardenvlees. De kunstenaar denkt zelf echter dat zijn burger paarden een waardiger einde biedt. En volgens Hagenouw hebben zelfs enkele paardenmeisjes zijn burger met smaak opgegeten.
Ganzenkroket
Het is niet het eerste ongewenste dier dat Rob redt van een roemloos eind. In een kleine jeep, met daarin een kleine keuken, rijdt hij met zelfgemaakte ganzenkroketten naar foodfestivals. Hij gebruikt daarvoor vlees van de Schiphol-ganzen. Deze dieren worden afgemaakt omdat ze anders het vliegverkeer bij Schiphol hinderen.
Bio-industrie
Hagenouw verteld in het Parool: “Er is veel discussie over de bio-industrie, maar je hebt ook bergen ongebruikt scharrelvlees van dieren die als plaag worden gezien. Waarom eten we die niet gewoon?” En zo ontstond zijn project ‘de keuken van het ongewenste dier’. Na de ganzenkroketten dus de ‘My Little Pony Burger’. Het wachten is op rivierkreeftsoep uit de Amsterdamse grachten.
Bron: De keuken van het ongewenste dier, Het Parool, Trouw
Bron: De keuken van het ongewenste dier, Het Parool
Lees ook
Wij willen ons vlees in de ogen kijken
Bamboe: van onderbroek tot kathedraal
Grootste crowdfundingproject windmolens is geslaagd