Schone lucht: zo draag je zelf ook bij

Skyline Rotterdam. Foto: Roman Boed, Flickr
Skyline Rotterdam. Foto: Roman Boed, Flickr

(Gesponsorde partnerblog). Dat de luchtkwaliteit in Rotterdam niet goed is, is al langer bekend. Rotterdammers schijnen gemiddeld één tot drie jaar korter te leven dan de gemiddelde Nederlander doordat ze roet en koolstofdeeltjes inademen.

Maar nu heeft de gemeente onlangs aangekondigd maatregelen te nemen om de roetuitstoot in de stad te verminderen.  Het  doel is om de komende vier jaar de uitstoot met veertig procent te reduceren.

Met het tegengaan van sterk vervuilend verkeer wil de gemeente de uitstoot van roet terugdringen. Vijftig procent van deze uitstoot wordt veroorzaakt door het verkeer. Daarom wil de gemeente auto’s die op diesel rijden, zoals vrachtwagens en bestelbusjes, zoveel mogelijk weren uit de binnenstad.

Personenauto’s

Maar wat als je zelf ook wilt bijdragen aan een schoner Rotterdam en geen vrachtwagen in de garage hebt staan? De gemeente gaat elektrisch rijden gemakkelijker maken door meer oplaadpunten beschikbaar te stellen. Dus de aanschaf van een elektrische auto is een mogelijkheid. Maar voor veel mensen is dat op korte termijn niet haalbaar. Gelukkig stimuleert de gemeente ook het gebruik van de fiets. Gewoon wat vaker op die tweewieler springen dus. Of neem het openbaar vervoer.

Mocht je toch afhankelijk zijn van de auto, dan zijn er ook manieren om zuiniger en veiliger te rijden. Bijvoorbeeld door buiten de spits te reizen. Dat zorgt voor minder CO2-uitstoot omdat je minder stilstaat, optrekt en remt. Bijkomend voordeel is dat er autoverzekeringen bestaan waar je met dit soort gedrag korting krijgt op je premie. In Rotterdam gaat iets dergelijks binnenkort van start, myJINI.

Pay How You Drive

myJINI werkt volgens het principe Pay How You Drive. Daarbij wordt uitgegaan van je rijgedrag. Met een speciaal kastje in je auto wordt gemeten hoe hard je optrekt en remt, hoeveel kilometers je aflegt en op welke tijdstippen je rijdt. Aan de hand van die gegevens bepaalt myJINI of je een veilige rijstijl hebt en of je zuinig rijdt.

Met veilig rijgedrag kun je punten verzamelen die je vervolgens weer kunt omzetten in korting op je premie of je benzine. Zuinig rijden is dus niet alleen gunstig voor het milieu, maar ook voor je portemonnee!

Over de schrijver