N211 bij Den Haag wordt de eerste energieneutrale weg van Nederland

HetkanWEL houdt de ontwikkelingen in de gaten die het leven groener, eerlijker en leuker maken. Voor het geval je het gemist hebt, zetten we het nieuws van deze week nog eens op een rij in Goed Nieuws: van geredde sinaasappelschillen tot een energieneutrale weg.

De N211 wordt energieneutraal

De N211 is 2,4 km lang en verbindt Den Haag met Poeldijk. Deze weg wordt energieneutraal. Er komen maar liefst 21 innovaties aan te pas. Denk onder andere aan straatverlichting op zonne-energie, die automatisch feller brandt en dimt afhankelijk van de drukte op de weg. Ook het gebruik van de CO2-vrije brandstof bij de bouw is een wereldprimeur op zich. Ze gebruiken hiervoor mierenzuur.

Seepje redt 30.000 kilo sinaasappelschillen

Seepje is een fabrikant van was- en reinigingsmiddelen op basis van natuurlijke ingrediënten. Deze week lanceerden zij een nieuw product: afwasmiddel ‘Vers geperste sinaasappelgeur’. De sinaasappelschillen, die achterblijven bij Albert Heijn na het persen in een speciale machine, zijn het basisingredient. De schillen werden normaal verwerkt tot biobrandstof, maar dat vonden de oprichters van Seepje zonde. Uit de schillen kunnen zij de etherische olie limoneen halen. Limoneen is te gebruiken als een natuurlijk parfum, maar nu als poetskrachtversterker in het nieuwe afwasmiddel. Met de eerste productieronde gaf Seepje 30.000 kilogram schillen een tweede leven. 

Best new Plant-Based Food Award

&Samhoud Food is de winnaar van de Best New Plant-Based Food Award 2018. Tijdens de Protein Summit 2018 in Lille won het bedrijf de award met het innovatieve ‘groentegehakt’. Het vegetarische gehakt bestaat voor 62 procent uit groente. De 2-Michelinsterrenchef Moshik Roth van restaurant &moshik in Amsterdam ontwikkelde het product.

Geen vlees meer voor de Britten

Eén op de acht Britten eet tegenwoordig veganistisch of vegetarisch. Nog eens 21% zegt flexitarier te zijn, waarbij zij hoofdzakelijk plantaardig voedsel eten, wat ze aanvullen met zo nu en dan een stukje vlees. De Britse supermarktketen Waitrose maakte de resultaten bekend.

Vliegtuigen wekken stroom op

Wist je dat vliegtuigen stroom kunnen opwekken? Met de techniek van startup AmpyxPower kan het. Een lier trekt de vliegtuigen de lucht in en met elke beweging van het vliegtuig  levert een soort dynamo stroom op. De techniek heet ‘Power Airborne Wind Energy System’. De video legt uit hoe het werkt.

Over de schrijver

1 gedachte over “N211 bij Den Haag wordt de eerste energieneutrale weg van Nederland”

  1. Pingback: 2,3 miljoen zonnepanelen erbij in Nederland - hetkanWEL

Reacties zijn gesloten.