Na elke ramp worden kerncentrales 90% duurder

800Px Three Mile Island Nuclear Power Plant
Three Miles Island. Na Een Meltdown Werden Nieuwe Centrales 95% Duurder. Foto: Wikimedia

Minister van Economische Zaken Verhagen wil graag nieuwe kerncentrales bouwen, maar in het post-Fukushima tijdperk lijkt dat economisch gezien niet zo’n goed idee. Nieuwe kerncentrales worden namelijk na elke ramp bijna twee keer zo duur. Dit blijkt uit onderzoek van Mark Cooper, een wetenschapper van de Vermont Law Institute of Energy and Environment.

Volgens Cooper steeg na eerdere rampen de prijs van het bouwen van kerncentrales fors. Na de ramp in Three Miles Island (VS) in 1979, toen radioactiviteit ontsnapte na een meltdown, stegen de kosten voor de bouw van een nieuwe kerncentrale met 95%. Elektriciteit uit een nieuwe centrale werd hierdoor 40% duurder. In 1986, na de ontploffing van de reactor in Tsjernobyl gebeurde hetzelfde: de kosten om een nieuwe kerncentrale te bouwen stegen met 89%, de kosten van elektriciteit stegen met 42%.

Cooper verwacht dat de ramp in Fukushima een “nieuwe klap” betekent voor de nucleaire industrie. “De grote risico’s, de kosten en de lange ontwikkeltijden van nucleaire energie, in combinatie met een goede beschikbaarheid van alternatieve bronnen … betekent dat het idee van een nucleaire renaissance economische onzin is. … De economie van nucleaire reactoren was al slecht en zal waarschijnlijk een nieuwe klap krijgen door Fukushima.”

De stijgende kosten hebben vooral te maken met strengere veiligheidseisen en een langduriger bouwproces.

Bron: gigaom, Vermont Law School (pdf)

Lees ook

Over de schrijver