Willem maakt pasta, chips en wraps van zeewier

Zeewier is een veelzijdige waterplant. Er worden onder andere kleren, meubels, plastic, brandstof en natuurlijk eten van gemaakt. Het zit boordevol vitaminen en mineralen, groeit zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen én het neemt meer CO2 op dan planten op het land. Het wordt dan ook niet voor niks hét voedsel van de toekomst genoemd. Willem Sodderland van Seamore wil zeewier bij iedereen op het menu krijgen. Met pasta, wraps, brood, chips en nu ook met groene tortilla chips of ‘nachos’.  Met zijn #greennachos kit creëerde hij het ultieme duurzame comfort food. HetkanWEL interviewde hem.

Een nieuwe revolutie

“Ik was al langer ondernemer. Voor Seamore had ik een innovatief marketingbureau. We hielpen bedrijven in het pre-social-media tijdperk om nieuwe producten te introduceren met behulp van mond-tot-mond reclame. Het was echt een marketingrevolutie. We lieten grote groepen mensen producten testen en motiveerden ze daarna om hun vrienden erover te vertellen. Op een gegeven moment had ik het gezien. Ik vond het niet meer zo spannend en wilde weer een nieuwe revolutie ontketenen, maar wat voor een wist ik nog niet.”

Een zeewiersalade zonder zeewier

“Toen ik met mijn vrouw en kinderen op Ibiza zat, lag het idee ineens op mijn bord. Ik bestelde een zeewiersalade, maar zag nergens het zeewier. Alleen tagliatelle. Ik ging even vragen in de keuken hoe dat zat en toen vertelden ze me dat de tagliatelle eigenlijk zeewier was. Het groeide gewoon aan de rotsen. Ik wist echt niet wat ik zag. Het leek alsof het zo uit de supermarkt kwam.”
“Alles viel op zijn plek, want in die tijd probeerden mijn vrouw en ik gezonder en duurzamer te eten. Met minder koolhydraten en een lagere milieu-impact. Daar paste dit helemaal in. Ik besloot me erin te gaan verdiepen. Zeewier was er al zo ontzettend lang. Het voedde zelfs de oermens al. De enige uitdaging was ‘hoe krijg je dit bij mensen op hun bord?’.”

Experimenteren met de kinderen

“Thuis ging ik met zeewier experimenteren. Ik kookte het als pasta, deed er dan bijvoorbeeld bolognesesaus over en gaf het zo aan mijn kinderen. Zij aten het gewoon en begrepen niet dat ik zo gek naar ze zat te kijken. Toen ik vertelde wat ze aten, haalden ze hun schouders op. Ze hadden eigenlijk helemaal geen associatie met zeewier en vonden het gewoon lekker. Terwijl ik het spannend vond wat ze ervan vonden, omdat ik er zelf zo enthousiast over was.”

Seamore

“In 2015 richtte ik Seamore op. We ontwikkelden een zeewierpasta die al heel snel bij Albert Heijn kwam te liggen. We waren heel erg blij, want het was het perfecte product. Gezond, voedzaam, duurzaam en ontzettend lekker. Beter kon niet, maar als je het kookte, rook de hele keuken naar zee. Dat vonden mensen niet per se heel fijn. We hadden dus een nieuwe uitdaging. We besloten hybride producten te maken, zoals brood, pasta en wraps met zeewier, maar we vonden ook een zeewiersoort dat naar bacon smaakt als je het bakt. De mogelijkheden zijn eindeloos.”

Greennachokit

“Ons nieuwste product is absoluut feel good food; tortilla chips of nachos. Los zijn het al geweldige chips. Maar de ultieme manier om tortilla chips te eten is als ‘nachos’ zoals je in een restaurant bestelt, met sour cream, salsa en kaas. We besloten het hele pakket aan te bieden, maar dan helemaal vegan en duurzaam. Met vegan kaas en sour cream, salsa van geredde tomaten en onze zeewier tortilla chips. Het is comfort food, dat stiekem ook nog vol voedingsstoffen zit. Gezonder en een stuk duurzamer dan ‘gewone’ nachos, maar wel gewoon net zo lekker. Of eigenlijk veel lekkerder. Een perfect alternatief.”

Hoe denken jullie over zeewier?

Wij vroegen jullie om een korte enquete in te vullen over zeewier. De meest interessante uitkomsten delen we natuurlijk graag met je. 

Hoe denkt men tegenwoordig over zeewier, eet men liever rauwe zeewier of verwerkt in een product? Moet zeewier uit Europa of Azië komen? Om achter deze en meer vragen te komen heeft hetkanWEL een enquête verspreid onder haar lezers om inzicht te krijgen in de opvattingen over zeewier. We zullen een paar interessante inzichten met je delen.

Zeewier wordt verwacht in eten en drinken, maar ook in diervoeder, meststoffen voor planten, tandpasta, cosmetica en zelfs in medicijnen. Ze willen zeewier het liefst terugzien in het groenteschap in de supermarkt (71,8%) en willen zeewier het liefst kopen verwerkt in een product (74,1%), zoals bijvoorbeeld in de Green Nachos of in zeewier tagliatelle. De meerderheid van de lezers wil liever Europees geproduceerde zeewier (84,7%), voornamelijk in verband met minder transport in vergelijking met Aziatisch zeewier, betere kwaliteit en het is een goede ondersteuning van de Europese economie. Een andere factor die maar liefst 81,2% belangrijk vindt is dat de zeewier biologisch gecertificeerd is, aangezien er dan een kwaliteitscontrole uitgevoerd wordt en er zo ook minder schade toegebracht wordt aan de natuur. Maar wat zijn precies de beweegredenen voor de lezers om zeewier te kopen? De nummer één reden is omdat men het ziet als een gezond product (76,5%). Daarnaast zou een gedeelte het kopen omdat het lekker is (35,4%) en/of omdat het ecologisch verantwoord is (25,9%). Heb je nog nooit zeewier geproefd maar ben je wel benieuwd? De lezers vinden het lekker én gezond, het proberen waard!

Maak uw eigen enquête voor feedback van gebruikers

Over de schrijver

3 gedachten over “Willem maakt pasta, chips en wraps van zeewier”

  1. O, wat een feest, om ook lekker en verantwoord op de borrelplank te kunnen leggen, wat zou ik ongelooflijk blij zijn dit op tafel te kunnen serveren. Maarre, net als Astrid, er moet eerst weer flink geoogst worden alvorens te kunnen uitleveren, dat is dan weer jammer. Misschien kan ik het wel winnen, dus ik wacht het af…. Heerlijk, maak maar veel meer seafoodstuff!
    Bij ons in Wageningen is de seaweedburger met ook een verantwoord broodje en sausje de topper op het terras, we zijn er echt klaar voor!

  2. Helemaal enthousiast geworden wilde ik eea bestellen op de website van Willem.
    Maar helaas is een heel aantal artikelen niet leverbaar!
    (grote/kleine wraps, brood, de nachokit, de partybox… )
    Wel fijn dat de zaken zo goed gaan 😉

Reacties zijn gesloten.