Nachtbraken kan je dik maken

 
Nachtbar Klein Whirling Phoenix PngNiet alleen eten en stilzitten, maar ook een verkeerd slaappatroon kan je dik maken. Slapen, wakker zijn en eten kent van oudsher vaste ritmes die in ons moderne leven steeds vaker worden doorbroken. Onderzoekers ontdekten dat bij nachtbrakers leverfuncties die vet verwerken kunnen veranderen, met navenante gevolgen.
Sommige mensen worden dik ondanks veel vasten en sporten. Misschien moeten zij wat vaker op tijd naar bed. Het ritme van slapen, waken en spijsvertering, zo is ontdekt, activeert processen in alle cellen en beïnvloedt de hormoonproductie die de stofwisseling aansturen. Daglicht is de motor van deze biologische klok. Dit geldt voor alle aardse levensvormen, dus ook voor ons. Voor planten en dieren is de biologische klok hun sleutel tot overleven. De biologische klok loopt synchroon met de baan van de aarde om de zon.
Elektrisch licht
Dr. Cathy Wyse van de universiteit van Aberdeen, Schotland, onderzocht dit verband: ‘Sinds wij elektrische licht hebben, doorbreken we onze oude afstemming met de omgeving. Hoe verstandig is dat? ’Wereldwijd zien we een vrij plotselinge toename van overgewicht bij mensen en die gaat gelijk op met de westerse levensstijl. Vaste ritmes in eten, slaap en werk verdwijnen. Uit onderzoek van dokter Wyse bij muizen bleek dat het verstoren van de biologische klok in hun lever veranderingen veroorzaakte bij de genen die het afbreken van vet en glucose beheersen. Bij het onderbreken van het normale patroon van donker en licht kwamen de dieren aan, zonder dat ze meer aten dan normaal. Ditzelfde zien we bij mensen die nachtdiensten draaien. Die blijken vatbaarder voor overgewicht, diabetes en zelfs een voortijdige dood.”
Cathy Wyse: “We weten niet precies hoe het werkt, maar de biologische klok is veel belangrijker bij de stofwisseling dan we dachten. We weten wel dat overgewicht ontstaat uit een ingewikkelde mengeling van levensstijl, eet-, werk- en slaapgewoontes. Slapen en eten op regelmatige tijden, en slapen in het pikkedonker kunnen dus helpen om slank te blijven.”
Bron: Daily Mail
Lees ook
Waarom bruin vet wel goed voor je is
Verdien honderden euro’s per jaar met zonnepanelen en isolatie
Waarom een dieet volgen ‘s morgens het gemakkelijkste is

Over de schrijver