Nagellak fleurt je volledige outfit lekker op. Althans dat vind ik. Ik vind mijn handen met een kleurtje – wat ook iets heel neutraals kan zijn – gewoon verzorgder en mooier. Maar als je de herkenbare geur van nagellak inademt, weet je al dat het niet per se heel gezond of goed voor het milieu kan zijn. Hoe schadelijk nagellak is en wat de duurzame alternatieven zijn, zocht ik voor je uit.
Eerst even naar de basis. Nagellak is een cosmeticaproduct dat je nagels kleur geeft. En er zitten nog wel wat eisen aan een goede nagellak. Het moet vloeibaar blijven in het flesje en hard worden als je het op je nagel hebt aangebracht en bij voorkeur in elk geval 24 uur netjes blijven zitten. Daarom bestaat nagellak uit een mix van stoffen die – afhankelijk van het merk – in de meeste gevallen oplosmiddelen, kleurstoffen, hars en soms zelfs weekmakers bevatten.
Chemicaliën in nagellak
Chemische nagellak bevat verschillende chemische stoffen zoals formaldehyde, tolueen, dibutylftalaat (DBP), en kamfer. Deze stoffen zijn schadelijk voor het milieu en kunnen bijdragen aan lucht- en watervervuiling. Formaldehyde en tolueen zijn bijvoorbeeld schadelijk voor de luchtkwaliteit. DBP en kamfer kunnen zich ophopen in het water en kunnen schadelijk zijn voor vissen en andere waterorganismen.
Verpakkingen en afval
Nagellak wordt verkocht in glazen of plastic flesjes, die niet goed afbreekbaar zijn. De verpakkingen komen vaak in de afvalstroom terechtkomen en dragen zo bij aan de ophoping van plastic afval. Bovendien bevatten sommige nagellakremovers aceton. Dit is een schadelijke stof, die niet afbreekbaar is en dus ook bijdraagt aan de vervuiling van het milieu.
Gebruik en verwijdering
Bij het gebruik van nagellak komen schadelijke dampen vrij die de luchtkwaliteit in huis kunnen beïnvloeden. Bovendien kan het verwijderen van nagellak met aceton bijdragen aan de vervuiling van het water en de lucht. Ook het weggooien van oude nagellak kan bijdragen aan de afvalstroom en vervuiling van het milieu.
De schade beperken
Als je je zorgen maakt over de schadelijke effecten van nagellak op het milieu, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de schade te beperken.
- Ik kop hem zelf gewoon in: koop helemaal geen nagellak zullen veel mensen zeggen, maar …. daar wordt niet iedereen blij van.
- Koop je dus wel nagellak, vermijd dan de volgende stoffen: Tolueen (verdunningsmiddel voor smeerbaarheid), Formaldehyde (verharder), Dibutylftalaat (weekmaker voorkomt scheuren), Formaldehyde hars, parabenen, xyleen, hars, kamfer (voor glans), styreen, benzofenon.
- Kies dus voor een nagellak met zo min mogelijk chemische rommel. Duurzame nagellak is gemaakt met een milieuvriendelijkere formule en bevat minder schadelijke chemicaliën.
- Koop je product in een glas. Dat is gemakkelijker te recyclen dan plastic flesjes.
- Gebruik nagellakremovers zonder aceton, zoals remover op basis van olie of citroenzuur.
- Smeer het op je nagels in een goed geventileerde plek om de blootstelling aan schadelijke dampen te verminderen.
- Gooi oude nagellak weg bij het klein chemisch afval.
Bij normaal gebruik is nagellak veilig, maar er kunnen wel stoffen zitten waarvoor je allergisch kunt zijn of kunt worden. Dit gebeurt vooral als de nagellak op je huid komt. Let daar dus op tijdens het lakken. En kies gewoon voor een nagellak op waterbasis met zo veel mogelijk natuurlijke ingrediënten.
Ben je bewust bezig met cosmetica? Lees dan ook dit artikel: Zeg nee tegen deze hormoonverstorende stoffen
Wetenschappers onderzochten de schadelijke effecten van hormoonverstorende stoffen in cosmetica. Vooral voor jonge kinderen en zwangere vrouwen zijn er risico’s, maar eigenlijk is het voor niemand goed. In het blog lees je er meer over.