Een met de natuur, ontspannen in een nano house

Het is een ideaalbeeld van velen van ons; een compact, comfortabel en zelfvoorzienend huisje midden in de natuur. Jules en Pim van HAAKS ontwerpen en bouwen deze nano houses om in te recreëren.
Jules Luijpen en Pim Gijsbers kennen we al van de HAAKS camper. Beide mannen hadden een baan bij een groot bedrijf, maar wilden ondernemen en iets moois ontwikkelen waar ze zelf blij van zouden worden. En het moest natuurlijk duurzaam zijn. Ze kwamen uit op recreatie. Ze hielden allebei van kamperen, maar vonden de meeste kampeermiddelen niet zo comfortabel. Dat kon beter vonden ze.

Kamperen, maar dan comfortabel

Ze ontwikkelden de HAAKS-camper. De camper is gemaakt van duurzaam hout, met grote ramen met dubbel glas, goed geïsoleerd en met zonnepanelen op het dak. Het is een klein huisje op wielen. Als je op reis gaat, zet je het huisje met een druk op de knop achter op de speciale auto en rijd je naar de plek van bestemming. Eenmaal aangekomen, zet je het huisje net zo gemakkelijk weer waterpas op de grond. Maar wat doe je als je niet op reis bent?
Nano House

Een logeerkamer of kantoor in de tuin

Als je niet op reis bent, kun je het huisje gewoon in de tuin zetten en gebruiken als logeerkamer of kantoor en dat inspireerde Jules en Pim om het nano house verder te ontwikkelen. Zij ontwierpen een aantal nano houses in verschillende modellen en formaten, maar natuurlijk van duurzame materialen.

Een comfortabel vakantiehuis

Het Nano house is een comfortabel en compact vakantiehuis. Net als de camper is het huisje goed geïsoleerd en kun je er het hele jaar gebruik van maken. Het heeft zelfs vloerverwarming. Als het koud is, kan je comfortabel binnen zitten, maar met lekker weer kan de achterkant volledig open. Hierdoor sta je direct in contact met de natuur en wordt de leefruimte groter. 
Nano House

Geen fundering nodig

Voor het huisje is geen fundering nodig, dus je kunt het overal neer zetten. Zonnepanelen in combinatie met een accupakket zorgen ervoor dat het volledig zelfvoorzienend is. Jules en Pim maken de nano houses voor recreatieparken, maar ook voor particulieren die het huisje willen gebruiken voor vakanties, als woning voor een mantelzorger of als kantoor. Door de grote ramen, zijn ze heel licht en de slimme inrichting zorgt ervoor dat je ondanks het beperkte aantal vierkante meters toch een heel ruim gevoel hebt.
Nano House

Een mooie plek  

Jules beaamt dat het lastig is om een goede plek te vinden voor compacte huisjes in Nederland, maar ziet wel dat steeds meer recreatieparken de oude, vertrouwde stacaravans gaan vervangen voor duurzame huisjes. En veel van die huisjes staan op hele bijzondere plekken, midden in de natuur. Zo kunnen we straks veel vaker genieten van het leven in een compact en duurzaam huisje, midden in de natuur.

Over de schrijver