Nanodeeltje 100% effectief tegen hepatitis C

Hepatitis C. Foto: CDC

Er zijn verschillende ziektes die moeilijk te behandelen zijn met reguliere middelen. Hepatitis C, een ziekte die de lever beschadigt, is er één van. Met de reguliere behandeling geneest maar de helft van de patiënten. Daarbij heeft die behandeling nare bijwerkingen. Wetenschappers zoeken daarom naar nieuwe behandelmethodes. Superkleine nanodeeltjes lijken de ideale kandidaat. In een eerste test bij muizen wisten onderzoekers met nanodeeltjes 100% succes bij behandeling te halen.
Lees ook
Kathedralen, onderbroeken en 12 andere opmerkelijke dingen gemaakt van bamboe
IBM ontwikkelt nanokuur tegen superbacteri
5 dingen die je kunt doen tegen dodelijk inactiviteit
Wereldwijd zijn er 170 miljoen mensen besmet met Hepatitus C, waarvan 60.000 in Nederland. De ziekte wordt overgedragen via bloed, en kan lange tijd ongemerkt zijn gang gaan. De ziekte beschadigt de lever.
Onderzoekers van de Universiteit van Florida ontwikkelden een “nanozyme”, gemaakt van kleine gouddeeltjes die op hun oppervlakte twee bestanddelen hebben die het virus aanvallen: een stukje DNA dat het virus opspoort en een enzym dat vervolgens de hepatitis C aanvalt en ervoor zorgt dat het zich niet meer kan delen. In tests op muizen die geïnfecteerd waren met het virus, wisten de nanozymes alle virussen te doden, zonder noemenswaardige bijwerkingen.
De kuur moet nog verder getest worden, het is dus onzeker of de nanozymes ooit ingezet zullen worden bij mensen. Wel lijken nanokuren veel belofte te hebben. Eerder ontwikkelde IBM nanodeeltjes tegen MRSA. Deze superbacterie is resistent voor antibiotica en uiterst moeilijk te bestrijden.
Bron: gizmodo, kennislink

Over de schrijver

2 reacties op “Nanodeeltje 100% effectief tegen hepatitis C”

  1. Hoe is het mogelijk dat jullie zo'n soort artikels een positieve wending geven??
    Overal komt de waarheid naar boven dat ze de mensheid willen chippen met
    nanodeeltjes en rfid chips…de leugen dat ze virussen zouden doden is een
    even grote leugen als vaccinaties!!

Reacties zijn uitgeschakeld.