Nanodeeltjes maken opslag schone energie stuk goedkoper

Nanodeeltjes Maken Waterstof. Foto: Physorg
Nanodeeltjes Maken Waterstof. Foto: Physorg

Wetenschappers van de Amerikaanse Penn State University denken een goedkope manier gevonden te hebben om schone energie op te slaan. Wind- en zonne-energie zijn onregelmatige energiebronnen. Vandaar dat er naarstig wordt gezocht naar manieren om deze energie goedkoop op te slaan. Scheikunde professor Raymond Schaak denkt dat nanodeeltjes de oplossing kunnen bieden.
Lees ook
[adrotate group=”2″]
De eerste Audi die op windenergie kan rijden
Katalysatoren van nikkel, kobalt en ijzer moet opslag schone energie goedkoper maken
Waterstof wordt vaak genoemd als opslagmiddel voor schone energie. Het kan makkelijk gewonnen worden met elektrolyse, waarbij een elektrische stroom het water (H2O) scheidt in waterstof (H) en zuurstof (O). Bovendien heeft waterstof een hoge energiedichtheid (het levert veel energie per liter) en is het makkelijk op te slaan in tanks voor later gebruik, bijvoorbeeld om gascentrales aan te drijven, of zelfs auto’s Er zijn al verschillende zogeheten “wind-to-gas” initiativen gaande. Zo wordt recentelijk in Duitsland een waterstofstation geopend dat door plaatselijke windmolens wordt gemaakt. En autobedrijf Audi kwam met een model die op dit ‘windgas’ kan rijden.
Het probleem is dat voor bestaande elektrolyse meestal katalysatoren van platinum worden gebruikt. Dit maakt de elektrolyse relatief duur en daardoor minder interessant. Het team van Raymond Schaak ging daarom op zoek naar goedkopere alternatieven.
Schaak en de zijnen vonden de oplossing met nanodeeltjes gemaakt van nikkel en fosfor. Dit zijn twee goedkope en veel voorkomende stoffen. Het onderzoeksteam wist de deeltjes zo te plaatsen dat ze een groot oppervlakte vormen waar de benodigde chemische reacties zorgen voor de productie van waterstof. Deze katalysatoren van nikkel en fosfor waren net zo effectief als die van platinum.
Volgens Schaak opent deze nanontechnologie de deuren naar “goedkopere en schonere energie die ook efficiënt en bruikbaar is”. Zijn team is nu op zoek naar manieren om de effectiviteit van de nikkel-fosfor nanodeeltjes te vergroten. Maar, denkt Schaak, het onderzoek kan ook leiden naar “andere katalysatoren die ook gemaakt zijn materiaal die veel voorkomen in de aarde. Inzichten van deze ontdekking kan leiden tot nog betere katalysatoren in de toekomst.”
Bron: Physorg

Over de schrijver